Nykomlingar att hålla ögonen på

7 oktober, 2019

Ett 20-tal svenska spelare är nykomlingar i SBL Dam den här säsongen, vilket främst beror på att fler inhemska spelare än så har lämnat ligan. Det fungerar ju inte för klubbarna att bara fylla på från utlandet.

Numera är utmärkelsen ”årets rookie” borttagen, vilket man på ett sätt kan förstå eftersom spelarna som gör sitt första år i ligan kommer in med olika förutsättningar. Det är ju en sak att som 16-17 åring ta steget upp i högsta serien, jämfört med att göra det som 25-åring med lång erfarenhet, t ex från college eller spel utomlands. Istället utser man ”årets stjärnskott” bland spelare 23 år och yngre, en titel som förra säsongen vanns av Ida Fredriksson i Högsbo .

Icke desto mindre, oavsett ålder eller erfarenhet, så är alla som spelar sitt första år i ligan nykomlingar. Och vi kan med fog säga att vi har en stark rookie-uppställning i år, med många spelare som faktiskt kan göra avtryck på liganivån redan under det första året. Det blir intressant att se vilken eller vilka som kommer att ta för sig mest. Många att välja bland finns det alltså och lätt att plocka ut några av dem är det inte. Men här följer i alla fall tio av dem som jag tycker är värda att hålla ögonen på.

  • Stina Almqvist, Mark
  • Matilda Ekh, Luleå
  • Miranda Elebring, Mark
  • Emelie Erlandsson, Alvik
  • Tintin Henningsson, Telge
  • Elin Johansson, Högsbo
  • Tilda Sjökvist, Wetterbygden
  • Camilla Kilinc, Visby
  • Ebba Stenman, Alvik
  • Jenny Södersten, Luleå

Så om vi hittar säsongens bästa nykomling bland de här, vem av dem blir det? Det kommer delvis att bero på hur mycket speltid nykomlingarna får i sina respektive lag. Vissa av dem kommer att ha stora roller, som Elin Johansson och Camilla Kilinc, medan några av de yngre, som Tintin Henningsson och Tilda Sjökvist, kommer att matchas försiktigt.

Men skall vi plocka ut några som det kommer att stå emellan, så får det bli de här fyra:
Stina Almqvist
Matilda Ekh
Miranda Elebring
Elin Johansson

Marks stora löfte Stina Almqvist har redan en hel del meriter och har gjort drygt 40 u-landskamper. I år får hon chansen i Marks ligalag och debuterade i den kokande kitteln i LEA mot Luleå, då Almqvist, som ännu inte fyllt 17, gjorde en riktigt bra debut. Sedan följde hon upp det med att göra 14 poäng mot Alvik.

Matilda Ekh, född -02 och en guard på 182, och som ursprungligen är från Västerås, flyttade till Luleå för att gå på BG. Hon är en jättetalang, som visat sin kapacitet under flera år i ettan och ungdomslandslagen. Nu går hon sitt sista år i skolan och på BG, men har i år lyfts upp till Luleås ligalag. Men det blir nog bara ett år, för sen väntar college för Ekh.

Elin Johansson gör sitt första ligaår vid 24 års ålder och har det naturligtvis bra förspänt eftersom redan har en hel del rutin och bland annat gjort fyra år på college. Sin första säsong i SBL Dam har hon startat på bästa sätt, genom fina insatser i cupspelet och genom att göra 15 poäng och ta nio returer i Högsbos premiärmatch, mot Telge borta.

I Mark hoppas man också mycket på den lovande Miranda Elebring, som är 17 år och mäter 185. Och det gör de nog rätt i. Den Gävlefödda Elebring har möjligheter att lämna avtryck i ligan redan i år, inte minst som en stark returtagare. Tio poäng och utmärkta 14 returer var Elebrings facit förra säsongen i ettan, hennes första år på förbundsserienivå. I ligadebuten mot Luleå blev det 5+6, och mot McCarville och kompani i Alvik rev hon ned nio returer.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.