Att det pågår en riktad satsning på dambasket i Jönköping i regi av Wetterbygden Basketball har knappast kunnat undgå någon. Nu är tiden kommen även för herrbasketen att ta nästa steg och för att förkunna att det nu blåser nya vindar inom herrbasketen i Jönköping så kan vi idag stolt presentera: Wetterbygden Stars!

Wetterbygden Stars tar säsongen 2017-2018 plats i nyinstiftade ”Superettan” med bland annat etablerade varumärken som AIK och Djurgården. Totalt kommer serien innehålla tio lag från Trelleborg i söder till Luleå i norr, och vinnaren av Superettan är sportsligt kvalificerad för spel i Basketligan herr säsongen därpå, medan tvåan får chansen att kvala.

Målsättningen inledningsvis för Wetterbygden Stars är att försöka att vara med och tampas om en position i seriens övre skikt och parallellt fortsätta bygga upp en trovärdig och hållbar verksamhet både sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt – när dessa saker är på plats så är det heller ingen hemlighet att vi sneglar mot den internationella scenen.

Vi vet sedan tidigare att Wetterbygden Stars redan inlett arbetet med att ställa ett så konkurrenskraftigt lag som möjligt på banan vilket inneburit att avtal redan knutits med nyckelspelare från fjolårets trupp. Den viktigaste rekryteringen hittills har dock skett på ledarsidan där organisationen handplockat Boris Balibrea från Barcelona, Spanien som ny headcoach.

Wetterbygden Basketballs klubbchef, Thomas Ekström, ger sin syn på det som nu sker i föreningen:

– Den här satsningen hade aldrig varit möjlig utan externa finansiärer som vill investera i herrbasket. Vi, tillsammans med dom, har en tydlig agenda med detta projekt och det är att kunna utmana uppåt i seriesystemet och därifrån också ta oss an internationella utmaningar på sikt. Om nu inte alla har förstått det: vi menar allvar med detta projekt.

– Samtidigt är vi synnerligen medvetna om att vi har ett digert arbete framför oss. Vi är ödmjuka inför uppgiften men också oerhört förväntansfulla. Vi vet att basketen är på stark frammarsch rent generellt i Sverige och att få presentera ett sådant här projekt på vår egen hemmaplan stärker naturligtvis den känslan. Det är medvind just nu för idrotten i Jönköping och där skall basketen genom Wetterbygden Basketball fortsätta vara en delaktig part i att lyfta elitidrotten ytterligare i bygden, säger en glad Thomas Ekström.

I samband med dagens nyhet om Wetterbygden Stars vill vi också stolt meddela att samarbetet mellan Wetterbygden Basketball och Forum Basketball intensifieras ytterligare när både elitverksamheten i Wetterbygden Basketball och ungdomsverksamheten i Forum Basketball nu gör gemensam sak och titulerar sina lag samma lagnamn på dam och herrsida; ”Sparks” respektive ”Stars” – allt för att skapa en tillhörighet, identitet och klubbkänsla bland våra medlemmar.

Thomas Ekström igen:

Detta blir ju jackpot för våra respektive verksamheter. Ungdomarna får idoler att se upp till, att ta rygg på, medan elitverksamheten i Wetterbygden Basketball har större möjlighet att kunna utbilda unga individer för att de en dag ska kunna ta plats i något av våra representationslag. När vi tittar på våra konkurrenter på högsta nationella nivå, så konstaterar vi att de mest framgångsrika föreningarna är de som kan uppvisa någon form av både bredd och elit. Nu är vi själva på väg att skapa något liknande och det känns förbaskat bra, säger Thomas Ekström.