Sparks lyckades inte ta sin andra raka seger i Svenska Basketligan Dam. Efter första omgångens framgång i Lund tog det tvärstopp hemma mot Telge Basket, som vann med övertygande 80-55 mot ett hemmalag som drabbades av närmast en härdsmälta offensivt.

I Sparks var man beredda på att möta ett snabbt tempostarkt Telge, som har just det som sin spelidé den här säsongen. Men det var just det spelet som vann matchen åt gästerna. Det lite större Sparks hängde inte med i svängarna, när Telge briljerade med rörligt och snabbt anfallsspel.

”Jag måste säga att Telge spelade sina kort på ett bra sätt”, sa Sparks assisterande coach, David Torrescusa efter matchen.
”Vi visste att de med sina snabbare och rörligare spelare skulle attackeras oss en mot en hela tiden”.

Trots de stora siffrorna var det ändå så att Sparks hade sina chanser, men lyckades inte ta dem den här gången. Returtagningen vanns t ex i stor stil, med imponerande 20 offensiva av totalt 43, men det ville sig inte när bollen skulle i korgen. Det var närmast en härdsmälta.

Skottprocenten för Sparks hamnade till slut på klena 29, 18 satta skott på 62 försök, att jämföra med Telge, som hade 46-procentig utdelning och fina 10/20 på treorna. Långa perioder var det rent förtvivlat, när bolluslingen inte ville ramla. Men sådana dagar inträffar ibland.

”Egentligen kan jag inte klaga på anfallsspelet, för vi kom till bra lägen, men lyckades inte sätta skotten. Och det är tyvärr så att när utdelningen är dålig så ökar pressen för varje skott man tar”, menade Torrescusa.

Den som bäst höll ställningarna i Sparks var Samantha Cooper, som åter visade sin nyttighet med en ny double-double. Cooper slutade matchen med 21 poäng och 13 returer. Lovisa Hjern producerade näst bäst i Sparks med elva. Vi skall också notera Eira Borgh, som på sina tio minuter svarade för fem poäng.

Sparks höll matchen jämn till slutet av den första quartern, som dock Telge lyckades avsluta med att göra 6-0 till periodvinst 22-17. Och därefter släppte gästerna inte ifrån sig ledningen. I halvtid ledde Telge med tio poäng och var egentligen inte hotade förrän under en sekvens i fjärde perioden, då Sparks lyckades reducerade Telges ledning till sju poäng.

Anförda av sin speldirigent, Ellen Åström, som gjorde en stark insats, redde Telge ut det hela och drog ifrån till 80-55 när slutsignalen ljöd. Den spelintelligenta Sara Toeaina blev poängbäst i Telge (16), som annars hade bra spridning med fem spelare på dubbla siffror.

”Ett stort steg framåt och en mycket bättre insats av oss än förra veckan”, sa en nöjd Telgecoach, Viktor Bengtsson, som i dagarna utsetts till assisterande coach i damlandslaget

Det var ett smart och underhållande spel av Telge, som verkligen satte press på Sparks med sitt aggressiva försvar. För Sparks blev dagen inte vad man hade hoppats på. Inte minst behöver importerna vid sidan av Cooper stå upp på ett annat sätt. Sarah Saba hade t ex en av sina sämre dagar med 2/11 på skotten, och för Theresa Ekhelar förrycktes matchen av att hon snabbt hamnade i foulproblem.

Nästa möjlighet att studsa tillbaka för Sparks blir om en vecka, då man åker till Göteborg för att ta sig an finalisten från fjolårssäsongen, Högsbo, som för övrigt i den första omgången besegrade just Telge.

Wetterbygden Sparks – Telge Basket, SBL Dam, 55-80
(17-22, 11-16, 21-20, 6-22)

Poäng i Wetterbygden: Samantha Cooper 21, Lovisa Hjern 11, Sarah Saba 6, Eira Borgh 5, Theresa Ekhelar 5, Jelena Krsmanovic 4, Cajsa Uhrström 3

Poäng i Telge: Sarah Toeaina 16, Sofia Hägg 13, Ellen Åström 11, Dara Taylor 10, Hanna Sheikh 10, Mikaela Giustafsson 8, Meret Kleine-Beek 7, Elin Lomgren 5

Text: Tapio Joulamo

Foto: Peter Forsberg