Om Eurocup och ligaveckan

2 december, 2021

Den här veckan spelades grundserierna i Eurocup klara. För lagen som tog sig vidare väntar nu utslagsmatcher. Det blir dubbelmöten, hemma och borta, hela vägen fram till finalen. De 32 kvarvarande lagen inleder slutspelet med matcher 15 och 22/12. Något svenskt lag deltog ju inte den här säsongen. A3 försökte visserligen, men slogs ut i kvalet. Men några svenska spelare har vi i turneringen.

Alla lag med svenska intressen har tagit sig vidare, utom Bydgoszcz, med Nathalie Fontaine. Bydgoszcz kom sist i sin grupp utan en enda vinst och det räcker ju inte alls. För avancemang krävs att man blir etta eller två i gruppen, eller placerar sig om en av de fyra bästa treorna per konferens, inalles åtta.

Elin Eldebrink och Bourges är enkelt vidare efter att ha varit helt överlägset i sin grupp. Eldebrink har gjort riktigt bra matcher i gruppspelet, och Bourges får räknas som en av de största favoriterna att vinna hela turneringen. Konkurrensen lär närmast komma från Polkowice (Polen), Mersin och Nesibe (Turkiet), Nadezdha (Ryssland) och Valencia (Spanien). Jag skulle tro att vi hittar semifinalisterna i den kretsen.

Castors Braine från Belgien, med Danielle Hamilton Carter i laget, har gjort en fin turnering så här långt och vann sin grupp med 5 – 1 i matcher. Svenskan har en roll som sjunde spelare i rotationen och har gjort det bra. Hon har spelat 17 minuter per match och snittat sex poäng fyra returer. Vidare i turneringen är också Fransisco Pinto och hans franska lag, Tarbes. Det blev en andraplats i gruppen, efter ligakonkurrenten Villeneuve. I ligaspelet kärvar det dock för Tarbes, som ligger sist i tabellen med bara en vinst efter åtta omgångar. Men så är ju den franska ligan avsevärt tuffare än Eurocup.

Landslagsspelaren Paulina Hersler återfinns numera i det israeliska laget Ramla, efter att ha börjat säsongen i Besiktas, Turkiet. Hersler har än så länge hunnit spela två matcher i ligan och två i Eurocup, och har skaffat sig en tung roll i laget, där hon bland annat är lagkamrat med den finska landslagsspelaren Linda-Lotta Lehtoranta och israeliska diton Gili Eisner. Hersler öser i poäng och spelar tunga minuter.

Även Ramla är vidare i Eurocup efter en andraplats i sin grupp, bakom Nesibe från Turkiet. I lagets sista match i torsdags säkrade Ramla avancemanget genom att besegra turkiska Kayseri med 89 – 71. Hersler spelade strålande. En del missar defensivt var det, men en gedigen insats totalt sett och 23 poäng framåt. Man får hoppas att Hersler kan plocka fram samma takter i landslaget, där hon haft svårt att riktigt bryta igenom. Att hon håller på en internationell nivå är ingen tvekan om. I sitt klubblag spelar hon med en helt annan bestämdhet än i landslaget, tar initiativ och tvekar aldrig att ta sina avslut.

Sex ligamatcher spelas i helgen, fredag till söndag. Det börjar med Luleå-Uppsala på fredag kväll och naturligtvis förväntas det elfet raka för hemmalaget. Som jag gissade för ett antal veckor sedan tycks det vara så att säsongsmålet är att bli obesegrade. Och det är inte utan att man tror det är möjligt. Senaste vinsten kom mot Norrköping på bortaplan i tisdags, då segern grundlades i den första perioden, som Luleå vann med 27–13. Norrköping gick helt bort sig mot aggressiva Luleå. En sak som jag tycker skiljer Luleå från övriga lag är att de verkar tycka att det är minst lika roligt att spela försvar som anfall. Kan man komma dithän är hälften vunnet.

På lördag väntar några riktig ”fyrapoängsmatcher”, sådana mellan lag i samma härad i tabellen: Norrköping-Visby, Helsingborg-Eos, A3-Alvik och Mark-Östersund. Likadant är det på söndag, då Högsbo gästar Södertälje.

På nytt har vi en svårtippad omgång, men kanske kan vi förvänta oss att Norrköping kommer tillbaka efter två raka förluster. Dolphins hänger med på den övre halvan av tabellen, men spelet så här långt har varit, om inte en besvikelse, så under förväntningarna. Man borde kunna få ut mer av laget, som innehåller många profiler. En gedigen insats krävs för att kunna ”outsmarta” Visby.

I Skånederbyt får favoritskapet läggas på Eos, men inget kan tas för givet när man möter Helsingborg den här säsongen. De spelar tufft och kämpar stenhårt i 40 minuter. Nya fransyskan, Rachel Clet, väntas debutera för HBBK på lördag. A3 har fördel av hemmaplan mot Alvik och kanske kan det avgöra den matchen. Båda lagen har dock varit svajiga i sina prestationer, så dagsformen kommer att avgöra. Så är det ju ofta. Det var precis vad den finske coachen, Henrik Dettman, sa efter förlusten mot Sverige i herrarnas EM-kval.: ”Ibland är spelarna inte riktig där, och har en sämre dag. Då förlorar man. Och det är likadant åt andra hållet”.

Intressant på lördag blir att se om Östersund lärt sig läxan om hur man hanterar Mark. Det lag som kan kontrollera tempot i matchen kommer att vinna. Mark spelar så annorlunda jämfört med alla andra lag, att det krävs anpassning för att slå dem. Annars tar Mark hela kakan. Hur som helst blir det en kul match mellan två lag som har vind i seglen och överraskat alla.

Södertälje får en ny chans att ta sin andra vinst för säsongen, och oddsen får anses vara goda, eftersom Högsbo knappast har hunnit få in en ersättare för Tynice Martin. Södertälje spelade stundtals bra mot Uppsala, men långa stunder också ineffektivt. Det kommer att krävas att spelarna slappnar av och vågar vinna, för det tror jag att Högsbospelarna kommer att göra. Det här har förutsättningar att bli en jämn och spännande tillställning.

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.