Om Zahuis flytt till Los Angeles

12 februari, 2021

Sent på torsdag kväll kom beskedet att Sveriges internationellt mest gångbara spelare, Amanda Zahui, byter WNBA-klubb. Zahui, som i sommar gör sin sjunde säsong i ligan, har tillhört New York Liberty de senaste fem åren och var inför den här säsongen ”unrestricted free agent”, d v s fri att skriva kontrakt med vilken klubb hon vill. Och det blev med Los Angeles Sparks.

Varför det blev just Los Angeles går bara att spekulera om. En möjlig förklaring är att hon erbjöds bättre ekonomiska villkor i LA, som har mer utrymme i sin ”salary cap”, d v s lönetak, efter att laget tappat sina två av sina bästa och högst betalda spelare, Candace Parker och Chelsea Gray. New York å sin sida har redan gjort tre stora affärer, som kostat stora slantar. New York har värvat Sami Whitcomb och Natasha Howard, som båda blev mästare med Seattle förra spelåret och dessutom kontrakterat Betnijah Laney, som 2020 fick utmärkelsen som ”most improved player” i WNBA.

Los Angeles, där en annan svenska, Farhiya Abdi, spelade tre år, 2013-15, ägs av ett konsortium, där Magic Johnson är en av huvudintressenterna. Klubben har vunnit WNBA tre gånger, senast 2016. Efter finalförlust 2017 har LA nått tredjeplatsen i grundserien både 2019 och 2020, men blivit eliminerat av Connecticut båda åren, 2019 i semifinal och förra året i kvarten.

För en utomstående har det förefallit märkligt att Los Angeles, med sitt stjärntyngda lag, inte har lyckats bättre de senaste säsongerna. Och internt har det också knorrats en hel del. Efter att den förre NBA-stjärnan Derek Fisher tillträdde som coach, har han fått mycket kritik, inte minst av Candace Parker, som öppet har visat att hon saknar det rätta förtroendet för honom. När Fisher även utsågs till General Manager fick Parker nog och lämnade efter 15 raka säsonger i laget.

Likadant gjorde Chelsea Gray, som nu gått till Las Vegas Aces, dit även en annan av LA:s starkaste kort, Riquna Williams, gått. Dessutom är Seimone Augustus free agent, och frågan är nu hur hon agerar. I dagsläget är bara två av lagets bärande spelare, Nneka Ogwumike och Brittney Sykes, kontrakterade. Men en värvning utöver Zahui har det blivit: guarden Erica Wheeler, den enda odraftade spelare som blivit WNBA All Star.

För stunden har Los Angeles bara nio spelare kontrakterade inför säsongen, inklusive Zahui och Wheeler. Bland dem finns också den tyska landslagsstjärnan Marie Gülich, även hon insidespelare. De båda, samt Ogwumike och Kristine Anigwe, kommer att utgöra lagets front-court.

Ytterligare ett antal namn skall alltså tillkomma innan Los Angeles spikar sin trupp på tolv spelare. Helt klart är att klubben och Fisher måste göra en omstart och bygga ett nytt lag. Det skall bli intressant att se hur det kommer att utvecklas framöver. Klart är nog att Zahui kommer att få en viktig roll i sitt nya lag, efter den fina säsongen i NY 2020, då hon startade 20 av 21 matcher och hade sina bästa snitt under WNBA-karriären: nio poäng och 8,5 returer.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.