Efter två täta fighter mot Alvik Basket tidigare under säsongen så var det ett både förvarnat, supermotiverat och väl förberett Wetterbygden Stars som kom till spel i det tredje mötet lagen emellan under söndagseftermiddagen uppe i Åkeshovshallen. Det som på förhand målats upp som en potentiell rysare blev snarare en komfortabel seger efter att bortalaget spelat ut hela sitt register under matchens sista 30 minuter. Seger till slut med 92-59 och drömmen om SBL lever i allra högsta grad för Boris Balibreas mannar.

Inledningen på matchen var precis så svårspelad som man hade befarat på förhand i Stars-lägret. Alvik Basket är knappast en motståndare som man leker med, i synnerhet inte hemma i Åkeshovshallen och det blev Wetterbygden Stars snabbt varse. Med en stark offensiv returtagning så är det hemmalaget som hela tiden sitter i förarsätet medan bortalaget, om än inte förtvivlat, så dock väldigt angeläget, försöker hitta någon form av rytm i matchen, underläge med 20-21 efter Q1.

Under matchens andra akt får sen till slut Wetterbygden Stars de stops i försvarsspelet som man så hett eftertraktat och när väl defensiven sitter, så är det få lag som kan matcha de offensiva kvaliteter som laget besitter. Med Guim Exposito i ledartröjan så börjar bortalaget sakteliga separera sig från Alvik Basket i poängprotokollet och i samma sekund som nämnde Exposito lägger i två poäng med ett bonuskast som följd, så går topplocket på hemmalagets lagkapten, Anton Juhlin, med en teknisk foul som följd – från denna sekvens och framåt så har Wetterbygden Stars det stora nöjet att bara se Alvik Basket i backspegeln.

Även om Alvik Basket kommer ut aggressivt i början av andra halvlek, ledda av deras för dagen bästa poängplockare, Papy N’diaye (21 poäng från hans händer), så har Wetterbygden Stars denna tillställning under fullkomlig kontroll. Publiken i anrika Åkeshovshallen får då också se Carlos Calvo göra sina bästa 14-15 minuter i Stars-linnet sedan han anslöt tillsammans med sina landsmän från Spanien i augusti. Med ett synnerligen gediget guardsspel avslutade han det som Guim Exposito inlett under första halvlek och Stars kan till slut cruisa till en både viktig och komfortabel seger med 33 poäng, 92-59.

Förutom individuellt skickliga prestationer så var det en speciellt avgörande faktor som till slut fick vågen att tippa över till Stars fördel: pick n’ roll försvaret under andra halvlek. Med några små justeringar från coachstaben så tillåts Alvik Basket att bara göra 26 poäng under matchens sista 20 minuter – en prestation väl värd att bevara på ”hårddisken” inför vad som komma skall under säsongsavslutningen.

Segern innebär alltså att vi nu är framme vid det alla idrottare drömmer om: Matchen med stort M.

Söndagen den 15 april kl. 14.00 blir alltså nu ett sådant tillfälle för spelare, ledare och hela Wetterbygden Basketballs organisation att bevisa att man hör hemma på bland den yttersta eliten basketsverige har att erbjuda, en match där vinnaren, mer eller mindre, tar hem allt.

Visst, efter Djurgårdsmatchen så återstår det att slå in den definitiva matchbollen en vecka senare mot Luleå Steelers, förlust mot Djurgården Basket och den matchen blir betydelselös eftersom Stars då som bäst kan komma på lika antal poäng vilket får till följd att Djurgården Basket tar den andra direktplatsen till nästa års SBL med anledning av fördelen av att ha inbördes möten på Wetterbygden Stars.

Nej, låt oss att vara ärliga med varandra: Wetterbygden Stars och Djurgården Basket har alla ingredienser för att bli en episk match, med två fantastiska basketlag och med ett monumentalt pris i potten, kan det bli bättre?

Och det bästa av allt?

Wetterbygden Stars kommer älska varenda sekund av det