Det som länge, länge såg ut att gå hemmalagets väg blev till slut ett drama av sällan skådat slag. ”The Battle Of The Stars” blev precis så dramatiskt och känslosamt som matcherna mellan de bägge Stars-lagen tenderat att vara de senaste säsongerna. När krutröken väl lagt sig i Huskvarna Sporthall så kan vi konstatera att det är Stars-laget från Sveriges vackraste bygd, Vätterbygden, som äntligen fick fira i sin egen hemmahall. Seger mot Köping Stars med 86-85.

Inledningen av matchen var annars inget att skriva hem om för hemmalaget. Med fem (!) raka turnovers slog man an ton på det som mycket väl kan göra anspråk på en av de fattigaste denna säsongen. Räddningen för hemmalaget är att även Köping Stars uppträder en aning rostigt, ledning för gästerna efter Q1, 19-15.

I andra perioden blir det mer energi i grejorna hos hemmalaget och den som anför samma lag är lagets egen Duracell-kanin, CJ Dunston. Ett tag är amerikanen överallt därute på golvet och genom sin enorma motor får han också med sig sina lagkamrater som nu börjat varva upp. Efter ytterligare tio spelade minuter så har hemmalaget dragit ifrån i poängprotokollet och leder nu med 37-30 (22-11 i nämnda andra akt). Fram tills nu har Köping Stars starka offensiva returtagning vållat hemmaspelarna stora problem och en snabb titt i statistiken i paus stärker den tesen: hela 11 offensiva returer under de första 20 minuterna är naturligtvis ”ej godkänt” av det svartklädda hemmalaget.

Andra halvlek börjar med bollen i händerna på Joaquin Portugues (lägg det namnet på minnet) och han och hans lagkamrater trycker omgående plattan i botten. Sju poäng ledning blir hastigt, och synnerligen lustigt, 14 poängs ledning (51-37) en bit in i tredje perioden. Efter denna rivstart börjar sen bortalaget succesivt arbeta sig tillbaka in i matchen och den stora härföraren är mannen som blev klar för spel precis innan uppkast, amerikanen Devin Sibley. Wetterbygden Stars ska dock få slutordet när Aleksa Solevic, tillsynes ganska onödigt, foular Mantas Griskenas som får gå till välgörenhetslinjen och skjuta i två straffkast, ledning med fyra poäng för hemmalaget efter 30 spelade minuter, 58-54.

Fjärde akten ska visa sig bli ett drama av sällan skådat slag och vi vet knappt vart att börja återberätta.

Låt oss ändå börja med Aleksa Solevics andra osportsliga foul efter sex (!) sekunder, en situation som får konsekvensen för Aleksa själv naturligtvis, men även för sitt lag. Ni som kan er basket vet att två osportsliga fouls vet att det betyder diskvalificerande foul och därmed är det färdigspelat för en av Köping Stars absolut viktigaste spelare. Kanske smög det sig in en slags ”självsäkerhet” hos hemmaspelarna om att detta skulle fixa sig i samma sekund Solevic traskade ner i omklädningsrummet – tji, vad fel dom skulle visa sig ha i så fall.

Trots ledning med nio poäng (73-64) vägrar Köping Stars ge sig och när Sean Smith fullständigt bombar i tre raka trepoängare så är stressen i hemmalagets ansikten ett faktum. Det är först efter en timeout av Boris Balibrea som Wetterbygden Stars hittar något som hade en antydan till självförtroende igen och detta självförtroende stavas en trepoängare signerad CJ Dunston.

Glädjen blir dock kortvarig när det återigen är dags för Köping Stars nye amerikan, Devin Sibley, att träda in i handlingarna. Genom att riva djupa sår i hemmaförsvaret är han också den som rättmätigt får chansen att skjuta upp sitt lag i ledning med en klockren trepoängare (85-82) med bara 18 sekunder kvar att spela – ridå Wetterbygden. Eller?

Med en urstark attack mot korgen lägger CJ Dunston i sina 19:e poäng och reducerar underläget till 84-85. Timeout Köping Stars. Den efterföljande bollen hinner knappt komma i spel förrän Joaquin Portugues skickar Devin Sibley till straffkastlinjen med chans att öka på differensen till tre poäng igen.

Det var i alla fall innan den gode Sibleys nerver började göra sig påminda.

Första kastet träffar knappt ringen och inte är det andra försöket mycket bättre till Köping Stars stora förtret och till hemmalagets stora glädje.

I det som sedan kändes som en evighet hamnar bollen till slut i händerna på en viss herr Portugues. I detta läge är det ganska exakt tio sekunder kvar av matchen.

9,3 sekunder senare har han avgjort matchen till Wetterbygden Stars fördel efter en makalös soloraid som avslutas med en reverse lay-up över allt och alla från Västmanland, Sverige, USA och Spanien – seger med 86-85, otroligt!

Efter Sibleys trepoängare kändes det som att Köping Stars skulle stjäla denna matchen som annars hemmalaget kontrollerat i dryga 30 minuter. När vi nu sitter här och författar den här texten så vetitusan om inte det ändå var Wetterbygden Stars som var dom största tjuvarna denna novemberkväll – denna matchen var ju förlorad, bortkastad och utan någon som helst chans att se dagsljus igen – ändå var det precis vad som hände.

Segern var monumentalt viktig för hemmalaget, inte bara för de två poängen, utan även för det faktum att även om man förlorar de två kommande mötena med Köping Stars, så ska det mycket till att Wetterbygden Stars ska tappa den inbördes målskillnad man skaffade sig med tanke på segern uppe i Köping i oktober när laget vann med 43 poäng. Om Boris Balibreas mannar klarar av detta (vilket vi ändå får tro att dom gör) så betyder det i sin tur att Köping Stars måste ha mer antal segrar än Wetterbygden Stars i sluttabellen för att gå om – lika antalet segrar betyder att Wetterbygden Stars hamnar framför i egenskap av målskillnad.

Joaquin Portugues (17 poäng och fyra assists) och CJ Dunston (19 poäng, sju returer, fyra assists och tre blocks) är redan nämnda och definitivt två segerorganisatörer i hemmalaget tillsammans med Carl Engström som fick ihop till en fin ”double-double” i form av tio poäng och 11  returer. Även Albin Häll-Eriksson framstår mer och mer som en fullfjädrad ligaspelare med sina 14 poäng och ett 56 procentigt skytte.

Tror det eller ej, men nu blir det faktiskt en extra vilo/träningsdag för Wetterbygden Stars med tanke på att nästa match inte spelas förrän på onsdag nästa vecka när man beger sig till Boråshallen för möte med hemmalaget.

Efter det mina damer och herrar kommer det som många av oss väntat på.

Derby på hemmaplan mot ett visst Nässjö Basket.