Trots att det under första halvlek var minst sagt krampaktigt hos Wetterbygden Stars så kunde laget ta sig samman under den andra akten och till slut besegra Uppsala Basket planenligt med 92-56. Medan första halvlek lämnade mycket övrigt att önska så var andra halvlek raka motsatsen då hemmalaget kunna bjuda på idel grannlåt – 55-25 vittnar om styrkeförhållandena under dessa 20 minuter.  

Efter att Wetterbygden Stars formligen sköljt över ett stillaståendes bortalag inledningsvis och rusat upp i en ledning på 10-0 trodde nog de flesta på läktaren att det här skulle bli en behaglig resa mot den sjätte segern för Stars under deras debutsäsong i SBL – problemet var att även Stars verkade tro det. 10-0 blev nästan lika snabbt 10-8 och där och då visade Uppsala Basket att man inte rest de dryga 45 milen ner till Sveriges vackraste bygd bara för att agera statister.

Efter att Stars lett med en poäng efter Q1 (19-18) var det sen Uppsala Basket som tog hand om taktpinnen under den andra perioden anförda av en inspirerad Davy Baltus (11 poäng under första halvlek från hans händer). Under den här perioden av matchen ska det i ärlighetens namn sägas att det inte bjöds på någon direkt propagandabasket av något av lagen, 27-27 halvvägs in i Q2 och värsta sömnpillret var där och då ett faktum. Till slut kan ändå Stars gå upp i en sexpoängsledning i halvtidsvilan (37-31) men redan på väg ner till omklädningsrummet gick det inte att ta miste på att headcoach Boris Balibrea och hans assisterande coach, Joan Martinez, hade något att ”förmedla” till sina adepter.

Exakt vad som sades därnere i omklädningsrum nummer 4 i Huskvarna Sporthall ska vi låta vara osagt men att det verkar ha varit ett v-ä-l-d-i-g-t tydligt budskap, det skulle vi alla ganska snabbt bli varse, inte minst coach Hadziresic och hans mannar i Uppsala Basket.

När väl andra halvlek sätter igång så är det längre inte något snack om saken: Stars är bokstavligen överallt på plan och Uppsala Basket har bara att acceptera att man återigen mött övermakten i årets upplaga av SBL. På näthinnan finns bland annat CJ Dunstons alley-oop dunk över allt och alla norr om huvudstaden, Albins fem raka poäng som på något sätt slog an tonen, Eddie Alms formidabla trepoängsskytte, Carls ”jag-gör-poäng-när-jag-vill-mentalitet” och Erik Juhlins bejublade inhopp som bland annat innebar att han begravde två raka trepoängare, underbart att se Eriks ”shooters-shoot-mentalitet”!

Det som ändå utmärkte sig allra mest ikväll var nog ändå hemmalagets försvarsspel på kanoner som Axel Nordström och Xavier Cannefax. Den sistnämnde gjorde sina första poäng 22 (!) minuter in i matchen och då via ett straffkast. Lägg till nio turnovers på Cannefax (totalt 25 turnovers från Uppsala Basket totalt sett) så förstår vi att Wetterbygden Stars gameplan gick ut till stora delar på att göra livet surt för dessa bägge herrar som till slut stannar på, för dom, beskedliga 16 poäng…..tillsammans.

Segern innebär att Wetterbygden Stars befäster sin slutspelsplats i en haltande SBL-tabell. Även om det är långt kvar av grundserien så är ju segrar likt denna monumentalt viktiga så att man inte går på några ”minor” längs med vägen på jakt efter den hett eftertraktade slutspelsplatsen. Att bevittna Stars spela som man gjorde andra halvlek borde också innebära att laget växer mentalt för den prestationen, inte minst då defensivt, hade säkert räckt långt även mot bättre lag i serien. Att hålla Uppsala Basket på 56 poäng lär enligt ryktet också innebära att coach Balibrea får öppna stora plånboken då han innan match försökt motivera spelarna med en ”stormiddag” om man lyckades hålla just Uppsala Basket under 60 poäng.

Redan på söndag får man chansen att ta reda på just detta faktum angående sitt försvarsspel när man beger sig till Stadium Arena i Norrköping för match mot Norrköping Dolphins, de regerande svenska mästarna. Till den matchen ryktas det om mycket folk i Stadium Arena då hemmalaget bjuder på fri entré (någon av Stars supportrar som nappar på detta och åker upp?) för att hylla en av de största inom svensk herrbasket någonsin, Norrköpingssonen David Bergström, som ska få sin tröja hissad i taket.

Till skillnad från matchen mot Uppsala Basket där man hade allt att förlora så kan Wetterbygden Stars på söndag ta sig an Norrköping Dolphins med en känsla av att man har allt att vinna. Då får vi se hur långt detta försvarsspel kan räcka mot bland det bästa Basketsverige har att erbjuda, en sak kan vi vara överens om redan nu: det lär komma att behövas.