Sparks hade på söndagen sin längsta resa, då man på bortaplan mötte Luleå i en för dagen, på grund av pandemin, tom arena, där normalt runt 1500 åskådare gör sitt bästa för att heja fram sitt lag. Sparks slapp alltså den publikvägg som ofta är tuff att spela emot. Den här dagen spelade det dock ingen roll. Hemmalaget var helt överlägset och Sparks fick vända hem med en rejäl förlust i ryggsäcken. Luleåsegern skrevs till 88-39.

Att Sparks skulle ställas mot ett hungrigt hemmalaget var klart på förhand. Luleå åkte ju tidigare i veckan på ett svidande nederlag mot Alvik på bortaplan och var givetvis ute för att revanschera sig i den här matchen, vilket de också gjorde med besked.

Det blev en tillställning i Luleå Energi Arena som Sparks så snart som möjligt borde lägga till handlingarna, helst glömma. Att möta Luleå på bortaplan är alltid bland de svåraste man kan åta sig i SBL Dam, och etter värre när Luleå till varje pris vill studsa tillbaka.

Luleå visade en enorm aggressivitet i försvarsspelet, spelade konsekvent över passningsbanorna och tvingade Sparksspelarna till massor av misstag och bortkastade bollar. Det blev hemska 32 turnovers för Sparks, som obevekligt blev straffat av hemmalaget, när Luleå kunde konvertera alla bortkastade bollar till 44 poäng. Det var över huvud taget svårt för Sparks att få till sina vanliga spel i anfallet, när Luleå, som dessutom har ett mer fysiskt lag, tryckte ut Sparks i banan.

Huvuddelen av matchen var en rejäl uppförsbacke för Sparks, men några ljusglimtar fanns det. Det blev en bra inledning av matchen, där Sparks bland annat genom två raka treor av Keri Jewell Giles, hade 11-11. Perioden avslutades dock med 13-0 av Luleå fram till 24-11 i första pausen.

Några gånger blixtrade också Sparks till med snabba spelvändningar och gjorde sammantaget riktigt bra ifrån sig i returtagningen, som man vann med 47-44. Det stora bekymret var dock anfallsspelet, där Luleå spelarna helt enkelt gjorde livet för svårt för Sparks, som ofta hamnade i svåra lägen. Inte ens när man fick helt öppna lägen ville det släppa, vilket resulterade i att Sparks lyckades sätta mindre än vart fjärde skott i matchen.

Den enda i Sparks som lyckades komma upp i tvåsiffrigt var Jewell-Giles, som slutade matchen med 16 poäng och genomgående var klart bäst i Sparks och tillsammans med Evelyn Ovner den enda som hade en god skottprocent. Än en gång kom Ovner alltför sällan till avslut, bara fyra den här gången, som resulterade i lika många poäng. Ashanti Coleman, som i matchen mot Högsbo, glimtade till med 19 poäng, förde en tuff kamp mot de stora Luleåspelarna. Hon landade på tre poäng, alla under den andra halvleken, men svarade för flest returer i Sparks, med nio.

Sammantaget blev matchen en rejäl läxa för Sparks, som bjöds på en uppvisning i försvarsarbete från hemmalaget. Som om det inte vore illa nog, så blev Sparks 39 gjorda poäng säsongslägsta i ligan för en hel match, en ”titel” som dessförinnan Visby hade med 50.

Luleå Basket-Wetterbygden Sparks 88-39 (24-11), (26-12), (24-7), (14-9) Poäng i Sparks: Keri Jewell Giles 16, Maura Fitzpatrick 7, Evelyn Ovner 4, Ashanti Coleman 3, Sandra Karsten 3, Emma Johansson 2, Tilda Sjökvist 2, Ninni Salmi 2

Poäng i Luleå: Ellen Nyström 20, Allis Nystrom 10, Debora Costa 9, Matilda Ekh 8, Chioma Nnamaka 8, Josefine Vesterberg 7,  Matilda Åhlberg 6, Felicia Ponturo 6, Freja Werth 6, Mimmi Hahne 5, Tilde Ahlin 3