Wetterbygden Basketballs unga lag vinner det prestigefyllda derbyt mot Brahe med 43-41 inför hela 1322 åskådare i Jönköpings Arena. 1322 åskådare i Arenan och över 1500 tittare på JPTV borde vara ett publikrekord för Basketettan Damer och möjligen också för klubbidrott på damsidan i Jönköping.

Nerv och spänning

Inramningen i Arenan och med den uppmärksamhet ”Sparks” har fått inför denna match gjorde att det var lite extra fjärilar i magen hos spelarna, vilket är fullt förståeligt. Detta påverkade givetvis spelarna och matchen kanske inte var en höjdare spelmässigt men full av både spänning och dramatik, helt i publikens smak.

Sparks vinner med offensivt försvar

Brahe hade trots sin rutin och Frida Jern som ryggrad i laget svårt att många gånger starta sitt anfallsspel. Framför allt fick Sparks tryck på Brahes guards som inte hade någon av deras bättre matcher. Samma guards hade tillsammans 17 av lagets 28 turn-overs, vilket givetvis är ett gott betyg åt den press våra spelare kunde sätta på motståndarna. Sparks noterades för hela 18 steals, där Sandra Werner, Andrea Bolstad Raa och Hanna Karseland stod för 11 av dessa tillsammans.

Tempot passade Brahe

Trots det tryck Sparks lyckades skapa i försvar, kunde inte Sparks förvalta alla de lägen som skapades i snabba uppspel. Detta tillsammans med att Brahe lyckades dra ner på tempot gjorde att matchen poängmässigt var jämn ända till slutet. ”- Det blir lätt lite krampaktigt spel när nerver spelar in och det inte riktigt blir något flyt i matchen. Samtidigt är det detta vi ska lära oss att hantera, vi behöver bli bättre på att styra tempot och förvalta de bra lägen vi skapar, men… vore det enkelt, vad är då nästa utmaning” säger Sparkscoachen Johan Enbom.

Vändningen kom med högre bolltempo

I den sista perioden lyckades Sparks fortsätta med sitt vägvinnande försvarsspel och samtidigt sätta mer fart på bollen i anfall. Detta ledde till att vi lättare kom till bra avslut och kunde hämta in det försprång Brahe skaffat sig i tredje perioden (som mest 25-32). Avslutningen var dramatisk med en del missade straffkast och mycket kampmoment. Sparks lyckades med några taktiska inkast i slutet, där först Frida Jern blir utfoulad och i nästa läge lyckas vi hålla bollen så att tiden går ut.

Som sagt inget skönspel men mycket kamp och dramatik. Brahe kan nog vinna en del matcher med sin rutin när de får ordning på matchtempo och får chans att träna tillsammans. För Sparks var segern oerhört betydelsefull för arbetsron och lagmoralen. Nästa match spelas den 12 oktober borta mot Västerås.

Coach Johan Enbom sammanfattar matchen; ”- För det första är jag oerhört glad över att matchen blev det minne för livet som vi hade hoppats på. Grym inramning och härlig kamp i matchen. Tjejerna gör några saker fantastiskt bra idag och vi är främst nöjda med vårt bolldefense och det sätt vi hanterar den här matchen på tillsammans. Jag hoppas också att vi ”frälst” några åskådare att gilla basket och att de kommer tillbaka till nästa hemmamatch”

Länk till statistiken

Matchens lirare

Brahe: Frida Jern
Sparks: Sandra Werner
Bästa poängplockare
Brahe: Frida Jern 16 poäng
Sparks: Danielle Elvbo 16 poäng
Bästa returtagare
Brahe: Julia Alfelt 14
Sparks: Danielle Elvbo 9
Publik i Arenan: 1322
Tittare på JPTV under matchen: 1500