Då Sparks efter förlusten mot Högsbo åter ska upp på matchhästen blir det dubbla uppsittningar. På lördag hälsas Luleå Basketgymnasium välkomna till vår hemmaborg och på söndag vankas bortamöte mot Östersund Basket; alltså två kamper mot lag från den norra basketettan och därmed nya bekantskaper.

BG Luleå är för tredje gången av fyra med i Superettanspelet; starkt av Basketgymnasiet från Luleå. Som vanligt förfogar man över talangfulla gymnasister som spelar fartfylld och positiv basket. Ett signum för laget är att man har många avslut från trepoängslinjen. I gångna helgens båda matcher avlossades i snitt 34 treor/match, ett avslut mer än från tvåpoängsavstånd, så det gäller att ligga ute på de skottvilliga norrbottningarna.

En spelare värd att hålla ögonen på är Västeråsfostrade Matilda Ekh, som gör sin första säsong på BG Luleå, dessutom ett år ”för tidigt” (född -02). Vi känner igen Matilda som Västerås Baskets effektivaste spelare, med bl. a. tio poäng, i mötet mot Sparks förra säsongen. Luleålaget inledde Superettanspelet med två hemmamöten mot skånemotstånd; Malbas och Eos, vilka resulterade i en vinst och en förlust. Förlusten kom mot Eos Lund efter en svängig, och händelserik, historia där lagen vann två perioder var; avgörandet kom i den tredje quartern som Eos Lund tog hem med 13 poängs marginal. BG Luleå ståtar med 6 poäng, precis som Sparks, i den jämna tabellen.

24 timmar senare ställs så kosan en bit norrut, då Östersund Basket tar emot; ett Östersund Basket som för två säsonger sedan tog klivet upp i Basketligan dam för att förra säsongen, snöpligt och lite oväntat, åka ur efter ett ytterst dramatiskt kvalspel.

Östersund Basket vill tillbaka, men blev väldigt hårt åderlåtna på spelare efter degraderingen. Man är nu väldigt beroende av sin tre amerikanska spelare som står för mycket av produktionen. Förra helgens utflykt till Stockholm för matcher mot KFUM Central och Fryshuset Basket renderade i ett ”rosa” och ett ”gult” protokoll för jämtarna efter 79-73 mot KFUM Central och 73-75 mot ”Frysen” (i en match där man hade läge att avgöra i matchens sista anfall); således ganska poängrika tillställningar.

Värt att notera från Centralmatchen är guarden Elena Popkeys 17 poäng, 19 returer och 14 (!) assists; en ganska hyfsad trippel-double, får man väl säga. Mot Fryshuset Basket följde Elena upp med 20 poäng och 7 assists, så att produktionen inte var en slump kan vi slå fast. Bästa poängplockare i helgens matcher var dock nytillskottet till Superettan, landsmaninnan Ta´Rea Cunningham med 26 respektive 20 poäng. Två damer att försöka hålla kort med andra ord. Östersund Basket ligger strax bakom Sparks och Luleå i tabellen med 4 inspelade poäng till dags dato.

För Sparks del så hoppas, och tror, vi att revanschlustan efter Högsbotorsken ska räcka över båda helgens matcher. Det kan nog behövas för, tabelläget till trots, den tuffaste utmaningen blir förmodligen Östersund Basket i deras hemmakula.

Det är dags att visa vilket virke som finns innanför matchlinnen och pannben.

Upp till bevis Sparks!