Fredagen den 27 december var en kväll då sanningar besannades ytterligare för två Smålandsföreningar. Inför årets tredje Smålandsderby (om man räknar med kvartsfinalen i Svenska Cupen) så bestod Wetterbygden Stars sanning av att man vinner jämna matcher medan Nässjö Baskets dito bestod av att man förlorar samma jämna matcher. Efter en högdramatisk tillställning så kvarstår respektive lags sanningar ett tag till, detta efter att hemmalagets Ty Sabin avgjort kvällens drabbning till sitt lags fördel med bara en sekund kvar av matchen, 83-81!

Det var upplagt för publikfest i Huskvarna Sporthall när hemmalaget, Wetterbygden Stars, under fredagskvällen hälsade välkommen till sin stora antagonist, Nässjö Basket. Förutom två poäng i tabellen så har dessa matcher kommit att innebära en slags ”hatkärlek” mellan två organisationer och deras respektive sympatisörer – en sund sådan, ska tilläggas. För faktum är att dessa matcher förgyller vardagen i SBL för respektive verksamhet vilket naturligtvis kommer både basketsporten i stort och respektive verksamheter till gagn. Kvällens match var inget undantag i den mening utan bägge lagen hade flexat musklerna så att det både räckte och blev över, precis som det ska vara i ett prestigefyllt derby!

När väl matchen kom igång något försenad pga teknikstrul med matchklockan (hur många gånger ska man behöva stå ut med detta som arrangör?) så är det hemmalaget som inleder piggast. Felix Terins och hans Nässjö Basket hämtar sig förhållandevis omgående och kan också gå till ledning efter tio spelade minuter – 22-26 på en nu fungerade matchtavla i Huskvarna Sporthall. Under andra perioden rycker hemmalaget åt sig en tiopoängsledning (38-28) och det är framförallt ”The Sniper”, Calvin Hermanson som visar att han inte är speciellt blyg när han får bollen utanför trepoängslinjen, om nu någon hade fått för sig det? Efter den efterföljande Nässjö-timeouten så är det nu bortalagets tur att få lite flyt framåt, så pass mycket flyt att det bara någon halvminut senare är dags för hemmalagets första timeout. Lagen följs sedan åt broderligt i poängprotokollet men där Stars ändå får gå till halvtidsledning med minst möjliga marginal, 49-48.

Trots foulproblem på nyckelspelare i Nässjö Basket så fortsätter Jocce Källmans mannar att fortsätta spela som att hela världen stod i brann i början av andra halvlek där inledningen av densamma annars ska komma och bli matchens lågvattenmärke, endast 12 poäng tillsammans för bägge lagen de första fem minuterna av tredje perioden gjorde knappast av dom 702 personerna i publiken speciellt exalterade. Desto mer exalterade blev man dock när Adam Rönnqvist drog i några kvicka trepoängare lite senare varav den sista var närmre halvplanslinjen än trepoängslinjen. Gästernas Franklin Williams ville inte vara sämre och helt plötsligt hade vi inte bara en spännande match i Huskvarna Sporthall – vi hade dessutom en väldigt välspelad sådan mellan två bra basketlag, fortfarande ledning för Stars inför sista ordinarie period, 65-64.

Fjärde perioden inleds med att Ty Sabin i hemmalaget bokstavligt talat håller ”clinic” med Nässjö Baskets försvarsspelare. Vi minns speciellt hans andra raka trepoängare där han bokstavligt talat slog knut på allt vad Höglandet har att erbjuda när det kommer till försvarsspel – bara den prestationen var värd entrépengen denna decemberkväll, makalöst! När Daniel Mortensen tar en viktig offensiv retur och sekunden senare hittar Adam Rönnqvist i den ”nedre delen av staden” (bakom trepoängslinjen) så betyder det ledning för Stars med 76-69 med dryga tre minuter kvar att spela, möjligtvis liten matchboll?

”Icke sa, Nick(e)”…

Då är det plötsligt dags för en av SBL:s absolut skickligaste spelare, Nässjö Baskets pointguard, Nick Russel, att presentera sig på allvar. Med fem raka poäng, varav de tre sista var en trepoängare som betydde ledning för hans Nässjö Basket med 81-78, så var det nu hastigt, och betydligt mer olustigt för hemmalaget och dess hemmafölje, bortalaget som tycktes gå mot derbyseger. Daniel Mortensen har dock andra planer och trots att han missat några skott utifrån så gör han det som alla stora skyttar fortsätter att göra: skjuta bollen. Med sin enda trepoängare ikväll (bäst när det gäller någon?) kvitterar han matchen till 81-81 och nu har Nässjö Basket återigen bollen i sina händer och kan gå upp i ledning. Med ett starkt försvarsspel (man höll Nässjö Basket på totalt 33 poäng i andra halvlek vilket så här i efterhand måste beskrivas som en stor anledning att man till slut kunde vinna matchen) så tvingar man Russel och Co till ett tufft avslut som inte resulterar och nu har helt plötsligt Stars allt i sina händer, eller rättare sagt, en viss Ty Sabin har allt i sina händer…

Vi har som sagt sett det tidigare i år: när det ska avgöras så lyckas ena laget (Stars) medan andra laget (Nässjö Basket) fortsätter att finna vägar att förlora jämna tillställningar, det är helt enkelt idrottspsykologins A-B-C när man väl hamnat i denna sinnesstämning. Med händerna i bollen på hela SBL:s skyttekung så vet ju a-l-l-a vad som ska hända när matchklockan obönhörligen räknar ner och ändå är det precis det som händer: Ty Sabin attackerar och avgör matchen med sin patenterade ”spin-move-fade-away”, 83-81 och publiken i Huskvarna Sporthall går fullständigt ”bananer”! Även om Nässjö Basket avancerar bollen till offensiv planhalva efter en timeout så är lagets sista avslut aldrig riktigt nära och Stars kan ta en synnerligen viktig seger i jakten på tabelltoppen.

Förutom ovan nämnda spelare måste vi även framhålla Carl Engström som ikväll bara är en retur från en solid ”double-double” (11 poäng och nio returer). Också kul att se sekvenserna i pick n´roll-spelet med både Adam Rönnqvist och Ty Sabin, kombinationer som onekligen har potential att växa ut till något riktigt bra vart det lider.

För Stars är det ingen rast och ingen ro i mellandagarna. Redan på måndag beger sig laget norrut, närmare bestämt till Östersund för match mot ett desperat hemmalag i form av Jämtland Basket som kommer till spel med kniven mot strupen efter att ikväll ha förlorat stort på bortaplan mot Umeå BSKT.