Efter förlusten i söndags mot Köping Stars åker Wetterbygden Stars under lördagen till huvudstaden för möte med AIK Basket i vad som på förhand kommit och handla om en ”måstematch”. Seger på lördagen så är man helt plötsligt med i racet om andraplatsen bakom suveräna Köpings Stars – förlust och samma andraplats känner mer avlägsen än någonsin.

För ett lag som inte funnits i mer än drygt ett halvår så kanske det känns en aningen missvisande att prata om ”måstematcher”. Oavsett lördagens utgång så har Wetterbygden Stars under denna korta tid både gjort avtryck och satt sig i respekt i basketsverige som en verksamhet och ett lag att räkna med. ”Måstestämpeln” grundar vi istället helt och hållet på lagets interna målsättning och ambition där man hela tiden pratat i termerna om att försöka utmana fullt ut mot de två första platserna i årets Superettan som i sin tur leder till spel i nästa års Svenska Basketligan (SBL).

På plats i Solnahallen under lördagskvällen står alltså ett hemmalag i form av ett AIK Basket som även dom kommer till spel med något av ”kniven på strupen”. AIK Basket kommer till spel med nio raka segrar i bagaget vilket naturligtvis vittnar om att det kommer bli allt annat än enkelt för Wetterbygden Stars uppe i Stockholm. Senast lagen möttes var även det uppe i Solnahallen och vid det tillfället hade AIK Basket kopplat ett litet grepp om sina gäster från Vätterbygden, ett grepp som gästerna sedermera kunde ta sig ur och vinna matchen med ett tiotal poäng.

Nycklarna som alltid mot AIK Basket är att försöka få stopp på lagets fruktade trepoängsskytte där man, i synnerhet hemma i Solnahallen, tillhör seriens allra bästa, kanske det allra bästa? Spelare som Erkan Inan, Oliver Illunga och Yasin Merzoug behöver inte mycket dagsljus för att i sin tur släcka ljuset för motståndaren. Lägg till den väldige Lazar Radosavljevic som är en ”obehaglig” mismatch för Wetterbygden Stars stora spelare i den bemärkelse att även han gillar att tassa runt i trepoängsland fullt förmögen att hissa upp även han.

I Wetterbygden Stars handlar det mycket om att försöka komma med samma aggressivitet som man inledde matchen med mot Köping Stars och inte låta sig nedslås av en del missade närskott/layups – ”det enda skott man missar är dom man inte skjuter”, är ju naturligtvis tacksamt referera till i sådana här sammanhang. Ska vi gissa att det är ett bortalag som är ”hyfsat” revanschsugna på att putsa den där skottprocenten (37 % på tvåpoängare och 32 % på trepoängare) sedan i söndags? Lyckas man med det så finns det goda möjligheter att man lämnar huvudstaden med fortsatta drömmar om en framskjuten placering när Superettan går i mål den 22 april.

FEEL THE ACTION!

AIK Basket-Wetterbygden Stars
Lördagen den 17 mars
Solnahallen, Stockholm
17.30