Wetterbygden Sparks har sökt med ljus och lykta efter en spelare på position 5, någon som kan avlasta unga Emma Johansson, som kommande säsong väntas få sitt genombrott. Men varför leta i omvärlden, när lösningen finns i det egna huset? Den som kliver in i rollen är något så unikt som en 40-årig ligadebutant, Selma Delibasic.

Man kan med fog säga att Selma är en av de internationellt mest meriterade svenska basketspelarna. Och definitivt den mest okända. 17 år utomlands, varav fyra år på college (Duquesne University), och 13 säsonger i italienska och spanska klubbar, som Caceres, Arxil, Pontevedra, Uni Ferrol, Umbertide, Napoli och Siena talar sitt tydliga språk. Och ett antal landskamper för Sverige har det också blivit, under åren 2004-2008.

Alla år i utlandet har gjort att Selma aldrig har spelat i den svenska ligan. Inte förrän nu. Och sin roll i laget och på planen skall hon kombinera med att vara assisterande coach till Krumesh Patel, ett uppdrag som hon hade redan förra säsongen, då bredvid Francisco Pinto.

På planen väntar antagligen många hårda duster i tresekundersområdet den kommande säsongen. Bland annat kommer Selma att ställas mot Dubravka Dacic i Eos, en spelare hon mött många gånger i Italien, och som hon är god vän med.

”Med sin erfarenhet kommer Selma bli en viktig länk mellan sina yngre lagkamrater och head coachen. Det skall bli spännande att se vart hennes nya roll, som spelare och assisterande coach, tar vägen, och lika intressant att se henne på planen på högsta nationella nivå. Jag är säker på att hon blir en solid backup på våra stora positioner”.

Så säger Dennis Aulander, sportchef i Wetterbygden, och ”hjärnan” bakom lösningen med Selma Delibasic.

Säsongen 2015/16 blev Selmas (hittills) sista som professionell spelare, i den italienska klubben Feba Marche. Hon fick avsluta säsongen i förtid p g a en uttänjd hälsena, hennes enda större skada under hela karriären.

Allt började dock i Trollhättan, där familjen hamnade efter flytten från Sarajevo, Selmas födelsestad. Hon började spela som 14 år gammal, och var med Trollhättans lag i division 3 tills hon gav sig av till college. Och det var till Trollhättan flyttlasset gick när hon återvände till Sverige 2016. Tanken var att coachkarriären skulle inledas på allvar. Men förberedelserna hade börjat långt tidigare.

Det första coachuppdraget hade Selma i 16-årsåldern hemma i Trollhättan, då hon tränade ett minibasketlag i ett ”utsatt” område. Sedan dess har hon coachat och varit ledare för olika lag nästan i varje klubb hon representerat, i allt från minibasket till U16. Selma gjorde grundutbildningen till ledare i Italien och startade, tillsammans med en vän, en minibasketförening två år innan proffskarriären avslutades. Den föreningen finns fortfarande kvar i en liten stad som heter Porto San Giorgio.

Selma tog sig an herrlaget i Trollhättan efter återkomsten till Sverige, innan Wetterbygden fick nys om henne och gav Selma uppdraget som coach för klubbens lag i division 2, Forum. Och förra säsongen blev hon alltså assisterande i Sparks men också i U 18-landslaget.

Nu skall det spelas boll igen, vid sidan av uppdraget som assisterande coach, förutom att hon klev ut på planen i en minicomeback och spelade ett par matcher med tjejerna i Forum för två år sedan. Så här säger Selma om sitt nya och väldigt speciella uppdrag:

”Jag bestämde mig för att tacka ja till det här upplägget efter samtal med coach Patel. Jag tycker att det klickade mellan oss. Det här blir ett riktigt spännande upplägg, samtidigt som det känns annorlunda, men jag ville ha ett uppdrag som är stimulerande och lärorikt. Det handlar om multitasking på hög nivå att både vara assisterande coach och samtidigt spela. Jag kommer verkligen att få utmana mig själv”.

Selma Delibasic
# 12
Center
Aktuell genom att precis skrivit på ett nytt ettårsavtal med Wetterbygden Sparks som innebär att hon kombinerar en assisterande coachroll med den som spelare