Med bara tre dagar kvar till hemmapremiären mot Trelleborg Pirates så är det ett förväntansfullt Wetterbygden Stars som just nu håller på och slipar på de sista detaljerna inför vad som komma skall, inte nödvändigtvis enkom matchen på söndag, utan inför hela det nya serieupplägget som innebär att det ska avhandlas 27 matcher med start nu i helgen hela vägen fram till i slutet av april. Den som trodde att detta handlade om ett 100 meters-lopp lär behöva fundera en gång till….

Det är inte bara lagnamnet som är nytt på herrsidan i år i Wetterbygden Basketball. Fjolårets ”Highlanders” har fått lämna plats för nya ”Stars” vars namn tillkommit som en del av de önskemål från det näringsliv som nu alltså på allvar valt att investera i herrbasketen i Jönköping. Ny vid rodret denna säsong, och handplockad av klubbledningen från en av världens absolut starkaste basketnationer (Spanien), är Boris Balibrea där han uppbringar den högsta tränarutbildningen spansk basket har att erbjuda, ”Superior”. Headcoach Boris Balibrea har under sin korta tid i verksamheten redan hunnit sätta avtryck i form av en total hängivenhet kombinerat med hårt arbete.

Spännande ska det naturligtvis också bli att se hur lagets nya importer lyckas med att acklimatisera sig till svensk basket i allmänhet och Superettan i synnerhet. Många saker är naturligtvis desamma oavsett vart i världen man väljer att utföra världens vackraste sport på samtidigt som det säkert också finns nyanser av skillnader och avvikelser i allt från träning- och matchtider, domarnivåer, förberedelser, mat, motståndare, scouting, ja, you name it….

På förhand känns nya Superettan som ett riktigt getingbo där i princip alla lagen är fullt kapabla att besegra alla andra lag ”en solig dag”. För samma lag gäller det därför att undvika för många ”regniga dagar” i följd om man har ambitionen att tillhöra toppskiktet i tabellen när detta maratonlopp går in på sista varvet någon gång i vår. På förhand känns Djurgården Basket som ”laget att slå” medan lag som AIK Basket, Köping Stars och Alvik Basket alldeles säkert också vill vara med där uppe när det ska avgöras.

Inget lag är så pass starkt att man har råd att avvara sina nyckelspelare några längre perioder varför det därför också är av yttersta vikt att träna och återhämta sig på så pass optimalt sätt som möjligt, allt för att undvika dra på sig skador och sjukdomar.

Premiärens motståndare hämtar vi alltså från landets allra sydligaste delar i form av Trelleborg Pirates som i år, precis som så länge vi kan minnas, tränas av den karismatiske Ali Lou. Coach Lou förfogar denna säsong över en riktig bekanting i form av ”vår egen” Albin Häll-Eriksson som efter några mindre lyckade veckor ute på Höglandet nu verkar ha återfått aptiten på basket igen nere i Skåne. Är det någon som vet vikten av att hålla uppsikt på Albin Häll-Eriksson så är det naturligtvis Wetterbygden Stars, räkna med en rolig matchup forna (och några nya) lagkamrater emellan.

Albin Häll-Eriksson kommer säkerligen behöva bära sitt Trelleborg Pirates på sina bara axlar denna säsong även om det finns några riktiga kanoner kvar i Pirates artilleri. I John Fitzgerald förfogar man över en av seriens absolut skickligaste spelare, bekymret för Pirates fram tills nu och genom alla år, är att han endast verkar vara tillgänglig för lagets hemmamatcher – räkna därför med honom i Huskvarna Sporthall nu på söndag bara för att vi pratade om det….

Änis Ben Hamida är en annan spelare i Trelleborg Pirates som nu verkar göra comeback och därmed har Trelleborg ytterligare ett hot gentemot sina motståndare i Superettan. Det återstår ännu några dagar kvar till uppkast och coach Lou brukar kunna plocka fram något ur hatten i allra sista stund, riktigt säkra på vilka som det faktum representerar Trelleborg Pirates i seriepremiären vet vi nog inte förrän kl. 14.00 på söndag.

Många basketmänniskor refererar till Superettan herr, som den kanske just nu, mest attraktivaste serie svensk basket har att erbjuda för tillfället, inklusive de bägge Basketligorna dam och herr – vi vill naturligtvis inte vara sämre och är därmed beredda att hålla med!

Varmt välkomna till Superettan säsongen 2017-2018 – nu åker vi!