Sedan det stod klart att landslagscentern Louice ”Lollo” Halvarsson fortsätter sin karriär i utlandet så har jakten på hennes ersättare varit i full gång. Nu står det klart att det blir den atletiska centern från West Virgina University i den amerikanska collegebasketen, Theresa Ekhelar, som får uppdraget att hålla rent i tresekundersområdet för Wetterbygden Sparks räkning. Med sina 198 cm och atletism så finns det mycket som talar för att hon kommer att lyckas. Avtalet mellan Wetterbygden Sparks och Theresa Ekhelar är skrivet på ett år.

Via studier och spel på high school (Woodbridge High och Life Center Academy) hamnade den väldiga amerikanskan sen på college, närmare bestämt på Ohio State. Där gjorde hon totalt två år innan hon gjorde en transfer till West Virgina University (WVU). På grund av NCAA-reglerna tvingades hon sitta hela våren 2017 (på grund av transfern) innan hon sen var tillåten att begå sin debut för WVU. Under sitt sista år på college gjorde hon sig snabbt ett namn som en försvarsspecialist och många var dom motståndare som snabbt blev avslöjade om dom inte hade en riktigt bra plan attackerades den 198 cm långe amerikanskan från Woodbridge, New Jersey. Under WVU:s 29 matcher säsongen 2018-2019 så startade Theresa Ekhelar 28 av dessa, ett kvitto på hur pass viktig hon var för laget.

Sportchefen i Wetterbygden Basketball, Dennis Aulander, är glad över att ha hittat en ersättare till Louice ”Lollo” Halvarsson och att det blev just Theresa Ekhelar:

– För det första vill jag på klubbens vägnar rikta ett stort och innerligt tack till ”Lollo” och samtidigt passa på och önska henne lycka till nere i Frankrike. Det blir bara löjligt om jag ska försöka beskriva hur mycket hon betytt för oss under sin tid här, jag tror att alla är medvetna om att hennes blotta närvaro i vår laguppställning har betytt ofantligt för oss i vår strävan att etablera oss i SBL.

– När det gäller Theresa Ekhelar så är det en atletisk och väldigt mobil spelare vi får in, detta i kombination med hennes längd. Vi är övertygande om att vi har fått in en ”defensiv närvaro” i tresekundersområdet som förhoppningsvis innebär att våra guards vågar kliva upp och sätta tryck med vetskapen om att dom kommer ha seriens bästa ”målvakt” bakom sig. Offensivt tror vi att vi kan hjälpa henne att utveckla sin repertoar till att bli en mer komplett basketspelare. Vi är glada och stolta över att ha lyckats attrahera en spelare av Theresas kaliber att vilja komma till oss i Wetterbygden, säger Dennis Aulander.

Theresa Ekhelar befinner sig fortfarande hemma i USA där hon som bäst håller på att förbereda sig inför sitt allra första proffsäventyr:

– Jag är fullkomligt exalterad över att få den här möjligheten att komma ut och testa mina kunskaper på den internationella scenen. Jag vet inte så mycket om den svenska ligan eller om basketen där mer än det coach Pinto berättat för mig. Utifrån hur han beskrivit mitt nya lag, mina nya lagkamrater så känner jag att jag kommer passa bra in. Min styrka som basketspelare är definitivt mitt försvarsspel. Jag är inte blyg att nyttja vare sig min storlek eller min atletism och jag hoppas kunna visa upp det även i den svenska ligan. Min målsättning är att växa in i detta stora äventyr jag är på väg ut i och utveckla både mig själv som basketspelare och som människa. Jag längtar så mycket att få sätta mig på det där planet och ta mig till ”Sweden” skrattar en glad, Theresa Ekhelar.

Fakta Theresa Ekhelar

# 34

Center
198 cm
21 år

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Sparks