Wetterbygden Stars har gjort klart med sitt första nyförvärv inför den stundande basketsäsongen och det är inte vem som helst som nu ansluter till laget. Från Jämtland Basket hämtar man nämligen in en av Svenska Basketligans absolut bästa basketspelare i form av den 28-åriga guarden, Adam Rönnqvist! Detta betyder att Wetterbygden Stars redan nu säkrat upp ett kort som bevisligen vet hur man gör mål på motståndarna i landets högsta serie.

Adam Rönnqvist har fått sin basketuppfostran uppe i sin barndomsstad, Luleå. Som 16-åring tog han plats på riksbasketgymnasiet för att väl där under sitt sista år på gymnasiet kombinera spel i Basketettan med att prova på hetluften i dåvarande Plannja Basket och den Svenska Basketligan. Efter studenten väntade sedan spel med Luleå Steelers i Basketettan innan han inför säsongen 2012-2013 tog plats i stadens stolthet på herrsidan, LF Basket. Här blev det spel i sex säsonger (under olika lagnamn) innan han inför föregående säsong valde att söka nya utmaningar i Östersund och Jämtland Basket.

I Jämtland Basket har han varit en stor publikfavorit och tillhört en av förgrundsfigurerna under hela säsongen och var också således en av de största anledningarna till att laget för första gången i klubbens historia lyckades kravla sig förbi kvartsfinalspelet. Under fjolårssäsongen snittade han dryga 15 poäng och fyra assists per match men det som imponerar mest är ändå hans förmåga att få bollen i korgen från trepoängslinjen: hela 43 % hittade inget annat än garn ifjol. Ha då i åtanke att det sköts en del från det avståndet, närmare bestämt 260 försök varav 112 hittade rätt adress – att Stars lyckats knyta till sig en sniper av rang råder det således inga tvivel om.

För ledningen i Wetterbygden Basketball med sportchef Dennis Aulander i spetsen har det varit några bråda dagar för att få denna rekrytering på plats, en rekrytering som garanterat kommer skapa eko runtom i Basketsverige:

– För oss betyder den här rekryteringen så ofantligt mycket mer än att vi nödvändigtvis bara får in en jäkligt skickligt basketspelare. Den indikerar att vi är långt ifrån nöjda med att bara delta i SBL, vi vill mer. Det här är en rekrytering som gör oss både mer attraktiva och trovärdiga gentemot samarbetspartners, media, andra spelare och våra supporters. Att lyckas locka till oss en spelare av Adams kaliber vittnar om att vi gör många bra saker och har ett attraktionsvärde när spelarna ska välja sina respektive klubbtillhörigheter.

– Adam kommer självfallet betyda massor för oss rent spelmässigt. Med sin kvickhet, sin erfarenhet och förmåga att göra mål så har vi fått in något som måste betraktas som det absolut bästa SBL har att erbjuda. Detta är en stor dag för basketen i Vätterbygden och jag gläds med alla som sympatiserar med oss. Här har vi fått in en spelare som kommer förgylla mången tisdagar och fredagar i Huskvarna Sporthall i höst och vinter. Tillsammans med dom vi redan har avtal med, så ska vi nu försöka hitta ytterligare några lekkamrater åt Adam. Det här kommer att bli bra, säger Dennis Aulander. 

Adam Rönnqvist befinner sig uppe i Luleå när vi når honom för en kort pratstund och första frågan måste följaktligen bli: varför Wetterbygden Stars?

– Jag tycker att Wetterbygden Stars har något stort på gång, framförallt så siktar dom högt och det tilltalar mig. Min bild av Wetterbygden Stars är att man är ett lag som kämpar oerhört hårt och aldrig viker ner sig. Jag förväntar mig naturligtvis att vi fortsätter på den inslagna vägen kommande säsong. Jag hoppas kunna erbjuda spets och erfarenhet i form av ett starkt attackspel samtidigt som jag är trygg i mig själv vad jag är kapabel till även utanför trepoängslinjen. Mitt mål är fortfarande att ta mig ut i Europa för proffsspel men för att lyckas med det så behöver jag utveckla mitt försvarsspel och det är här som en viss Boris Balibrea kommer in i bilden. Av det jag hört och sett så är jag övertygad om att han  är rätt man för att hjälpa mig med dessa saker, säger en glad Adam Rönnqvist.  

Fakta Adam Rönnqvist

# 1

Guard
181 cm
28 år

En av SBL: s absolut skickligaste spelare – nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars