När Wetterbygden Stars och Mantas Griskenas valde att gå skilda vägar så inleddes arbetet omedelbart med att hitta hans ersättare. Det arbetet ledde den sportsliga ledningen till vårt sydligaste grannland, Danmark. Tack vare föreningens goda kontaktnät där så intensifierades arbetet allt eftersom och ledde så småningom över till USA, närmare bestämt till Miami och Barry University. På denna skola har man haft anledning att jubla lite extra åt den danska dynamit som förgyllt basketsäsongerna de senaste fyra åren och den danska dynamit vi refererar till stavas Daniel Mortensen. Nu är samme Daniel Mortensen klar för sitt första uppdrag som proffs och det kommer att ske i Wetterbygden Stars och den Svenska Basketligan, SBL. Kontraktet är skrivet på ett år.

Daniel Mortensen har numera hunnit blir 25 år och mäter enligt sitt pass 205 cm i strumplästen. Uppväxt i Glostrup, en liten by utanför Köpenhamn, tog basketkarriären fart redan vid fem års ålder. Glostrup BBK fick den stora äran att lära ut de första fundamentala grunderna innan det vid 18 års ålder bar vidare till storklubben Hörsholm 79:ers. Där spelade Daniel i två säsonger innan det stora äventyret väntade på honom borta i collegebasketen i USA. På Barry University har han gjort sig känd som en trepoängsspecialist (77 av 198 trepoängare hittade nätet sista året på college vilket ger en procentsats på respektabla 39 procent) och ledde sitt lag i stort sett alla statistikkategorier hans avslutningsår. Kombinationen av storlek, och talangen av att veta vart korgen är belägen, har sedan ett tag tillbaka uppbringat intresse, inte bara ifrån Sverige, utan även från övriga Europa. Nu står det alltså klart att den reslige dansken återvänder, om än inte till ”mammas gata”, så i alla fall i närheten. Wetterbygden Stars sportchef, Dennis Aulander, hyser stora förhoppningar på sin nya skarpskytt med rötterna från andra sidan sundet:

– Vi har fått fantastiskt fina rekommendationer vart vi än vänt oss i Danmark när det gäller Daniel, både som spelare men kanske ännu mer som människa. Detta i kombination med vad vi sett av honom på plan, gör att vi alla bär känslan av att vi kan ha gjort något av ett fynd här. Att ha den spetsförmågan i form av att kunna skjuta bollen, med den storleken, kommer göra Daniel oerhört användbar och förhoppningsvis också väldigt svårstoppad. Daniel har dessutom visat sig vara en solid returtagare och ledde inte för inte sitt lag i blockerade skott föregående säsong. Det ska bli spännande att återigen se Daniel i Europa och från första parkett se honom ta sina första steg i en förmodad lång proffskarriär, säger Dennis Aulander.

När vi når Daniel Mortensen befinner han sig fortfarande kvar borta i Miami för träning med sin personliga tränare. Innan han ansluter till Wetterbygden Stars i början av augusti så ska det dock hinnas med en sväng hem till Danmark. Så här säger Daniel själv apropå det nu blir Sverige för hans del:

– Jag upplever mig själv som en spelartyp som man skulle kunna kalla för ”allround”. Det är klart att jag känner mig väldigt trygg med vad jag kan uträtta bakom trepoängslinjen men vill gärna tro att jag kan bidra med fler saker. Absolut viktigaste för mig, och det kan låta som en klyscha, är att laget har framgång. Min individuella statistik intresserar mig inte så länge inte laget har framgång.

– Jag vet inte så mycket om den Svenska Basketligan men räknar med att den håller hög nivå som i sin tur innebär stora  och stimulerande utmaningar för både mig personligen och vårt lag. Jag strävar hela tiden efter att förbättra mig och mitt spel och tror att detta är ett perfekt steg för mig att ta. Jag längtar till säsongsstart och att få chansen att träffa mina nya lagkamrater och sätta igång och jobba, säger Daniel Mortensen.

Fakta Daniel Mortensen

# 22

Forward
205 cm
25 år

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars