Ty Sabin. Där har ni namnet på Wetterbygden Stars senaste tillskott. Den 190 cm långe shootingguarden ansluter till Stars efter att föregående säsong tillhört Leyma Basquet Coruna i spanska LEB Gold där han snittat dryga nio poäng per match. Innan dess firade han stora triumfer (17 poäng per match) i Hörsholm 79:ers i den danska Basketligan. Att Wetterbygden Stars får in en skytt som vet vart korgen är placerad råder det alltså inga som helst tvivel om.

Ty Sabin har under hela sin karriär varit en utpräglad poängplockare. På Ripon College (NCAA3) snittade han över 30 poäng per match (högsta snittet av ALLA collegespelare i USA den aktuella säsongen) innan det alltså bar iväg på det första utlandsäventyret, närmare bestämt till Köpenhamn och danska Hörsholm 79:ers. Där gjorde han säsongen 2017-2018 snabbt sig ett namn som en av hela ligans bästa scorers vilket sen också utmynnande i ett större uppdrag i den erkänt välrenommerade, LEB Gold, nere i Spanien. Även i den näst högsta serien, i en av världens absolut starkaste basketnationer, bevisade 25-åringen från Milwaukee vad han är kapabel till bakom trepoängslinjen och snittade fina 40 procent från nedre delen av stan – faktum är att Ty Sabin aldrig varit under 40 procent från trepoängslinjen under hela sin karriär (i Danmark snittade han 43 procent).

I juni 2017 gick en dröm i uppfyllelse för Ty Sabin när han blev inbjuden till favoritlaget, Milwaukee Bucks, träningsläger inför den stundande NBA-säsongen. Träningslägret stannade just vid ett träningsläger den gången men drömmen är än idag lika stark att återigen få chansen att visa upp sig på den riktigt stora scenen. Innan dess blir det alltså ännu en tur till Skandinavien, denna gång till Sverige och Jönköping/Huskvarna och Wetterbygden Stars, något som lagets sportchef, Dennis Aulander, är synnerligen glad över:

– Ty Sabin besitter spetskvaliteter som kommer innebära att vi kommer förfoga över en av SBL: s absolut starkaste backcourts i form av honom och Adam Rönnqvist. Här förfogar vi nu över två spelare som kommer bli omöjligt för motståndarna att lämna öppna på trepoängslinjen och som dessutom är kapabla att bryta ner motståndet 1-1. Adderar man dessutom spelare som Albin Häll-Eriksson, Jonathan Peleg, Jesper Wennerholm och en ung Erik Juhlin så tycker jag att vi med gott samvete kan känna oss trygga på guardpositionerna. Det som ändå imponerat mest i vår dialog med Ty Sabin är hans vilja att förkovra sitt spel, det om något vittnar om att vi får in en spelare som vill mer och som också är beredd att ”walk the talk”, säger Dennis Aulander.

Wetterbygden Stars nye amerikan befinner sig för tillfället hemma i Milwaukee, Wisconsin men har redan nu inlett förberedelserna för att komma i starkast möjligast tillstånd när försäsongen sätter igång den 1 augusti. Så här säger han själv apropå att det nu blir Sverige och Stars för hans del:

–   Jag är exalterad över att få denna möjlighet att komma och representera Wetterbygden Stars i svenska SBL, en liga som jag hört mycket gott om från vänner runtom i basketvärlden. Jag har spelat basket sedan jag var fyra år gammal och jag tror att jag ärligt kan säga att jag älskar denna sporten. Jag hoppas att den passionen kommer synas i höst och vinter och lovar att arbeta hårt för att laget och klubben ska kunna fortsätta ha framgångar. Min målsättning just nu är ingen annan än att hjälpa mitt nya lag till toppen av SBL, säger Ty Sabin.

Fakta Ty Sabin

# 12

Guard
190 cm
25 år

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars

Fotocred: Bjørg de Meza Espersen