Wetterbygden Stars har hittat sin ersättare till Kyle Rowley och Waly Niang under korgarna. Det blir den 203 cm långe powerforwarden Moussa Kone som får uppdraget att hålla rent i tresekundersområdet. Det är en förhållandevis meriterad herre som Boris Balibrea får in i sin laguppställning. Med meriter från både tyska Pro B, spanska LEB Gold och LEB Silver får Stars in en betydligt mer mobil spelare än vad som nödvändigtvis var fallet med Carl Engström och Kyle Rowley ifjol. Kontraktet med 26-åringen är skrivet över ett år.

Moussa Kone började spela basket som 14-åring hemma i New York. Sina år på college tillbringade han på Hofstra University som till vardags hör hemma i den del av den amerikanska collegebasketen som går under namnet, CAA (Colonial Athletic Association). Under sitt sista år på college snittade Moussa Kone dryga nio poäng och sex returer innan det 2016-2017 bar iväg på det första uppdraget på ”andra sidan pölen”, närmare bestämt i tyska Pro B och laget, Iserlohn. Här blev det totalt 27 matcher med dryga 15 poäng och elva returer på kontot. Under de två senaste säsongerna har han varit hemmahörandes i Spanien, först i Navarra i LEB Silver (14 ppg och åtta rpg) för att sedan få chansen under föregångna säsongen i Palencia i LEB Gold där han snittade drygt fem poäng och fem returer per match.

I Spanien har Moussa Kone gjort sig känd som en aggressiv försvarare och en än mer aggressiv returtagare, något inte minst en viss Ty Sabin (Stars nye shootingguard) och hans Coruna blev varse i mars månad när Moussa Kone skickade i nio poäng och plockade ner hela 19 (!) returer. I och med signeringen av Moussa Kone så går Stars bort från det mer traditionella centerspelet till att addera mer mobilitet även på denna position. För Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, är det bråda dagar när intensivt sökande efter spelare nu utmynnat i ytterligare en kontraktsskrivning.

– I Moussa Kones fall gick det förhållandevis snabbt. Som vanligt är det i första hand coacherna som gör merparten av allt förarbete, som identifierar spelarna och som tar ansvar för att den aktuella spelaren passar in i både filosofi och lagbygge. Det vi kanske lägger ner mest tid på är att försöka få in referenser gällande den aktuella spelarens karaktär, vi vill ogärna ha in ”orosmoment” i gruppen.

– Ifjol försökte vi använda oss av stora, traditionella centertyper men efter att ha utvärderat fjolårssäsongen med coachteamet har vi insett att svenska SBL inte nödvändigtvis är en liga för de här riktigt stora spelarna som ofta föredrar att spela med ryggen mot korgen. I Moussa Kone hoppas vi fått in betydligt mer fart och mobilitet samtidigt som vi inte gör avkall på vår returtagning. Jag tror att Moussa Kones försvarsspel och returtagning kan bli en obehaglig överraskning för många motståndare under kommande säsong, säger Dennis Aulander.

Moussa Kone tillbringar sommaren hemma i ”The Big Apple” innan han om tre, fyra veckor sätter sig på planet med destination Sverige, ett äventyr som han ser mycket framemot om vi ska tro huvudpersonen själv:

– När väl möjligheten kom upp att åka och spela i Sverige var det inte mycket att tveka på. Jag har sett videos med mitt nya lag och jag måste erkänna att jag både hänförd och förälskad. Precis som jag verkar mitt nya lag älska att spela tillsammans och med en slags osjälviskhet som verkligen tilltalar mig. Jag kommer försöka bidra med mycket energi, starkt försvarsspel och ett ledarskap som gör det möjligt för Stars och dess individer att fortsätta utvecklas. Jag hoppas även kunna bjuda på lite show, säger Wetterbygden Stars, Moussa Kone.

Fakta Moussa Kone

# 2

Powerforward
203 cm
26 år

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars