Sarah Saba. Ja, så heter Wetterbygden Sparks första nyförvärv inför säsongen 2019-2020. Den 23-årige amerikanske forwarden från Buffalo, New York kommer till spel i Svenska Basketligan och Wetterbygden Sparks efter en stark säsongsavslutning år i den erkänt starka tjeckiska ligan (ZBL) och SBS Ostrava där hon under sina nio matcher med laget snittade fina 14, 3 poäng per match. Nu väntar ett nytt äventyr i Sverige, Jönköping/Huskvarna och Svenska Basketligan (SBL)!

Basketkarriären tog fart på riktigt säsongen 2014-2015 när hon blev rekryterad av Damien College (NCAA2). Under sina fyra år på Damien College tillhörde hon toppen när det både gällde poänggörande, returtagande och assists. Inför nuvarande säsong, och det första uppdraget som professionell basketspelare, bar det först iväg till Luxemburg och laget, Greengewald. Här blev det dock bara sju matcher innan ett av Europas starkaste basketländer på damsidan pockade på uppmärksamhet. Förutom spel i den inhemska tjeckiska ligan så har säsongen också inneburit spel i European Womens Basketball League, EWBL (förövrigt samma liga som både A3 Basket och Luleå Basket deltagit i år) där Sarah Saba snittade fina 10 poäng och sex returer per match.

Sportchefen i Wetterbygden Basketball, Dennis Aulander, säger så här apropå att det nu står klart att Sarah Saba förstärker Wetterbygden Sparks:

– Vi kände att vi blev begränsade när Alice Jernbergs rygg tackade för sig någon gång i vintras. Med henne försvann också fart och ett attackspel som vi saknat sedan dess och det är klart att vi hoppas att vi nu hittat detta i Sarah Saba. Att hon dessutom lyckats prestera så pass starkt nere i Tjeckien gör att vi hyser goda förhoppningar om att hon kan komma och bli en attraktion även i SBL, säger Dennis Aulander.

Sarah Saba befinner sig för tillfället hemma i New York och är både glad, stolt och lycklig över att ha funnit en ny arbetsgivare i Wetterbygden Sparks ”from Sweden”:

– Jag är överväldigad över möjligheten att få fortsätta min karriär i Sverige. Jag ser fram emot att lära mig vad som krävs att spela i Svenska Basketligan och ta reda på hur pass starkt motståndet är där. Jag har hört mycket gott om både Sverige och basketen där och jag längtar efter att få sätta mig på planet och komma fram till Jönköping/Huskvarna och bidra, säger Sarah Saba.

Fakta Sarah Saba

Forward
183 cm
23 år
Ännu är det oklart vilket tröjnummer Sarah Saba kommer spel i.

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Sparks