Ledarstaben till nästa års upplaga av Wetterbygden Sparks blev under tisdagen ännu en coach starkare. Sedan tidigare vet vi att Francisco Pinto fortsätter som headcoach och att han får spanjoren David Torrescusa vid sin sida. Nu står det klart att även den 43-årige Haris Kapidzic tar plats bredvid Frasse och David och en redan stark ledarstab blir därmed ännu starkare.

Vem är då Haris Kapidzic?

Allt startade 1976 hemma i forna Jugoslavien, närmare bestämt i den anrika klubben, KK Leotar. Där drillades en ung Haris av den legendariske coachen Rusmir Halilovic och kärleken till världens vackraste sport cementerades. 16 år senare (1993) kom Haris till Sverige för första gången, närmare bestämt till Göteborg. I Sveriges näst största stad har Haris Kapidzic hunnit med att representera i stort sett alla basketstoltheter Göteborg har att erbjuda. Den som ändå kom och ha haft störst inverkan basketmässigt, sedan ankomsten till Sverige, är en viss Dan Czerapowicz som länge verkade som Kvarnby Baskets starke man. Spelarkarriären stannade vid några matcher med Kvarnby Evergreens i Basketligan innan det bar iväg till Spanien för spel i landets lägre serier.

Efter avslutad spelarkarriär växlade sen Haris Kapidzic om till att bli baskettränare. Utbildningen han erhållit nere i Spanien är av allra högsta europeiska klass och Haris Kapidzic ståtar idag med diplom i Spaniens högsta tränarutbildning. Under sin aktiva tränarkarriär har han coachat både flick- och killag men även haft ansvar för EBA-laget, Adesavi. Haris Kapidzic driver sedan 2009 ett eget basketläger i Spanien (”Campus La Marina”) där mer än 1200 spelare har deltagit de senaste tio åren. 2014 startade han en ny basketförening (”CB El Faro”) där han än idag är ordförande och tränare för klubbens ungdomslag. Men nu står det alltså klart att det återigen blir Sverige till hösten och när vi når Haris så verkar han minst sagt vara exalterad över möjligheten att komma tillbaka och verka inom svensk basket:

– Jag är överväldigad över möjligheten att få komma till Sverige och få chansen att jobba med Wetterbygden Basketball. Det är klart att det betydde lite extra för mig att det var min gode vän, Francisco Pinto, som ställde frågan. Han är den enskilt största anledningen till varför vi nu återvänder till Sverige. Jag hoppas kunna tillföra karaktär till laget och att min internationella erfarenhet kan bidra med att laget är redo att ta nästa steg i utvecklingen. Det här ska bli spännande, säger Haris Kapidzic.

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, är även han lycklig över att få in ytterligare kompetens på ledarsidan i Wetterbygden Basketball:

– När det här möjligheten öppnades upp att Haris och hans familj kunde tänka sig att återvända till Sverige var det inte mycket att tveka på. Nu har vi en trio coacher i Wetterbygden Sparks som jag är övertygad om kommer komplettera varandra på ett utmärkt sätt. Med en tydlig rollfördelning får nu alla coacher göra det som dom är bäst på vilket betyder att vi effektiviserar hela träning- och förberedelseprocessen. Vi både hoppas och tror att det ska komma spelarna och laget till gagn, säger Dennis Aulander.

Fakta Haris Kapidzic

Assisterande coach 
43 år

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Sparks