Wetterbygden Basketball kan idag ståta med att i sina led ha de båda svenska basketligornas ledande poänggörare. På damsidan är det Sparks kanadensiska stjärna, Samantha Cooper, som toppar skytteligan. I Svenska Basketligan herr tronar Ty Sabin, från Wisconsin i USA, i toppen, med 24,3 gjorda poäng per match i snitt.

Fast den 25-årige guarden, som mäter 190, heter egentligen Tyler i förnamn. Men det är inget som han vill bli kallad.

-Jag har aldrig tyckt om att heta Tyler, jag vet inte varför. Ty har jag kallats sedan jag var liten grabb, säger han.

Uppväxten i New Berlin, Wisconsin, med två äldre bröder i familjen, har i mångt och mycket präglat Ty som människa och basketspelare. Som för de allra flesta amerikaner är familjen oerhört viktig för honom och även om han nu flera år har spelat som professionell långt hemifrån, håller han ständig kontakt med sina närmaste i hemlandet.

-Vi pratar ofta i telefon. Sen är jag ju hemma varje sommar och mina föräldrar brukar resa över och besöka mig ett par gånger om året. Nu i höstas var de här i Huskvarna, berättar han.

-Jag kommer från en riktig idrottsfamilj. Basketen började jag med tidigt eftersom båda mina bröder spelade. Eftersom de var äldre var de också större och starkare, så jag fick kämpa som en besatt när jag spelade mot dem för att försöka hänga med.

Erfarenheterna och upplevelserna som lite grabb la grunden för det som skulle komma, och forma honom som basketspelare. Om något är det just det hårda arbetet och målmedvetenheten som gjort att han är där han är idag. Hans collegecoach sa vid ett tillfälle om honom: ”Ty jobbar outtröttligt och strävar efter att förbättra sig varenda dag”.

-Ja, det stämmer bra. Jag älskar att träna och det gör ingen skillnad om det är basket-, fys- eller andra typer av pass, säger Ty, som dock betonar att framgång inte bara handlar om mängden träning.

För väldigt mycket träning blir det. En normal matchfri dag tränar Stars två gånger. Utöver det lägger Ty in ett extrapass på en timme, som huvudsakligen handlar om skytte. Vareviga dag. En naturlig fråga är om han inte är rädd att det blir för mycket?

-Det krävs som sagt annat också. Man måste lyssna på kroppen och signalerna, vilket jag tycker att jag lärt mig under de här åren. Att lägga in perioder av vila är oerhört viktigt. Och likadant med kosten. Jag är väldigt nog med mitt matintag. Därför lagar jag så gott som all min mat själv, så att jag får det näringsinnehåll som jag behöver.

Målmedvetenhet och noggrannhet präglar också de val han gjort som basketspelare. Man kan ju undra varför en talang som Ty Sabin valde ett divison 3-college, Ripon i hemstaten Wisconsin, och inte någon större skola. Hans svar är att han gillade coachen och den spelidé denne stod för.

-I det skedet tyckte jag att det var det bästa valet för mig och min utveckling. Och precis av samma skäl valde jag att göra mitt första år som professionell i Hörsholm, Danmark, och det andra, 2018-19 i spanska Coruna. Och beslutet att spela för Wetterbygden i den svenska ligan den här säsongen tog jag på samma grunder. Här har jag de rätta förutsättningarna, inte minst träningsmässigt, att ta nästa steg som basketspelare.

Och med den utveckling han haft går det knappast att kritisera de val han gjort. Han lämnade Ripon college som skolans främsta poänggörare någonsin efter att ha producerat enorma 30,7 poäng per match. Varken då eller under de tre första åren som proffs har han skjutit lägre än 40% på treorna, en siffra som visar vilket hot han är som poänggörare. Det här spelåret är han inte bara ligans bästa poänggörare, utan också den effektivaste skytten. Just nu ligger Sabin på enastående 51% bakom trepoängslinjen. Att han har stor del i Stars framgångar den här säsongen är ställt utom alla tvivel.

För att kunna leverera på den krävs inte bara mängder av träning, rätt kost och allt det andra som vi inte ser när han är på basketplanen. Det krävs en mental inställning som gör att man kan producera på samma nivå kväll efter kväll, och det krävs en målgörarinstinkt, som alla spelare inte har. Men det är en egenskap som Ty Sabin besitter. Om den är nedärvd eller förvärvad skall vi låta vara osagt.

Men hur klarar man av att kliva ut på planen varje gång det är ligamatch och veta att laget, coachen, fansen och han själv också, förväntar sig att han skall skjuta fenomenalt och leverera 20+ poäng till laget?

-Jag har det självförtroendet för att jag är trygg när matchen startar. Tryggheten får jag av det som är gjort innan matchen, både mina egna förberedelser och inte minst lagets. Jag hittar tryggheten i vårt spel, i lagkamraterna och coacherna, säger Ty ödmjukt.

Och en ödmjuk kille är han, Ty Sabin. Han vet att han inte är, och aldrig kan bli, större än laget eller för den delen, själva spelet. Han gör sin del och han gör den så bra som han någonsin kan, utan att lämna något åt slumpen.

Så hur ser då framtiden och planerna ut? Ty säger att han inte har något specifikt mål som att nå en särskild liga, att spela på en viss nivå eller att uppnå några specifika siffror i statistiktabellerna. Istället vill han fortsätta sin utveckling, så att han och laget kan prestera bättre. Men är det något han verkligen vill uppnå, så är det att han, med rykte om sig som en fruktad skytt, vill uppfattas som en scorer, d v s poänggörare i bredare mening.

-Att enbart vara skytt utifrån har sina nackdelar. Man kan bli ett lätt byte för motståndarförsvaren, som kan koncentrera sig på att ta bort den delen. Därför jobbar jag hårt med att bli ännu bättre även i andra delar av spelet, som skott från halvdistans och attackspelet.