Trots debaclet förra helgen borta mot Mark Basket så fanns det under lördagen fortfarande en teoretisk chans för Wetterbygden Sparks att nå det hägrande SM-slutspelet. Den chansen är nu borta. Detta står klart efter att laget förlorat mot Södertälje BBK hemma i Huskvarna Sporthall med 68-86. Drömmen om att få fortsätta tävla med och mot dom bästa stannar därmed vid just en dröm och det enda som återstår nu är en betydelselös bortamatch uppe i Umeå kommande helg.  

Med färska besked nerifrån Lund precis i samband med uppkast om att A3 Basket besegrat Eos Basket innebar att det fanns allt och lite till att spela om för Wetterbygden Sparks denna lördagseftermiddag. Av detta syntes inte mycket de första fyra, fem minuterna utan istället är det snarare en mardröm som spelas upp för Krumesh Patel och hans tjejer: 0-11 är inte direkt den start man hade hoppats på (behövt) i jakten på nämnda SM-slutspel. Istället är 0-11 en riktig smäll på truten och definitivt inte en start som hjälper att ”boosta” ett något sargat självförtroende. Det ska bli lite bättre och det är framförallt Sandra Karsten som leder upphämtningen, två raka trepoängare från hennes händer innebar någon form av närkontakt igen, 10-14. Man brukar prata om att ”släkten är värst” och detta är precis vad som är fallet även denna gång när en viss Sofia Hägg gör det hon är bäst på: poäng från ”nedre delen av stan”. Trepoängaren innebär att SBBK kan gå till periodvila i en förhållandevis trygg ledning, 13-22.

En av matchens förgrundsfigurer återfinns i bortalaget i form av Matilda Claesson och mycket tack vare henne, och hennes lagkamrat Cassandra Brown, kan samma bortalag succesivt mala ner hemmalaget och därmed också utöka ledningen i poängprotokollet. Ju större ledningen blir ju mer avslagen blir också matchen och ett tag verkar det som att de bägge lagen bara byter poäng med varandra, 20-39 till SBBK. För första gången på länge verkar det också vara snudd på uppgivet i hemmalaget och allra mest uppgivet ska det bli i de allra sista, skälvande sekunderna av första halvlek. Först kastar Sparks bort bollen offensivt för att i sekvensen efteråt bara agera statister när Shawnte Goff tillåts autostrada från egen korg hela vägen över plan för att lägga i två poäng precis på slutsignalen av första halvlek, 28-51 och monumental uppförsbacke på alla sätt och vis för hemmalaget.

Det ska bli bättre direkt i inledningen av den tredje perioden, så pass mycket bättre (5-0) att gästernas headcoach, Jocke Lantto, anar ”ugglor i mossen” och beordrar timeout redan efter 57 sekunders spel. I detta skede av matchen uppträder Sparks mer resolut, med betydligt mer tro och attityd vilket också renderar bättre utdelning defensivt. Efter den efterföljande timeouten i bortalägret kan dock Matilda Claesson och Co återta kommandot i matchen och när just nämnda Claesson bombar i två raka trepoängare så tittar SBBK aldrig mer i backspegeln. Detta till trots är det ändå hemmalaget i form av Betsy MacDonald som ska få det sista ordet i perioden och också få alla att dra en del på smilbanden. Med bara tiondelar kvar på perioden skickar hon i en riktig missil från halva plan, tre poäng som förvisso innebar att Sparks vinner perioden med en poäng (25-24), men där gästerna från Kringelstan fortsätter att vara ohotade i poängprotokollet, 53-75.

Sista perioden blir av förklarliga skäl en avslagen historia. Emma Johansson spelar inspirerat och blir också rättmätigt utsedd till ”Matchens Lirare” i hemmalaget. Sparks ”påläggskalv”, Tilda Tengvall (född 2004), kommer på plan och hittar fint fram till Selma Delibasic för två poäng och bonuskast….entusiasm och erfarenhet, yngst och äldst i ett fint samspel, kul att se! Södertälje BBK vinner till slut matchen med 18 poäng (68-86) och skaffar sig därmed förutsättningar att nå en sjätteplats i årets grundserie med en omgång kvar.

För Sparks innebar dagens förlust som sagt att SM-slutspelet stannar vid en dröm. För laget återstår nu enbart en långresa till Västerbotten nästa helg innan det mödosamma arbetet inleds med att sätta ihop nästa års upplaga av Wetterbygden Sparks. Den största och kanske enskilt viktigaste pusselbiten är redan på plats i form av Krumesh Patels beslut att signera ett nytt treårsavtal med föreningen och det blir därmed han som också får fortsätta det arbete som redan inletts med att investera (tid och hårt arbete) i den talang som utan tvekan ändå får sägas finnas i Sveriges vackraste bygd.