”Det är skillnad på att förlora och att förlora”. Om första kvartsfinalförlusten i måndags i Boråshallen inte gjorde många Stars-anhängare speciellt lyckliga så fanns det betydligt mer att vara stolt över på fredagskvällen när Wetterbygden Stars och Borås Basket gjorde upp i den andra kvartsfinalen lagen emellan. Efter en intensiv tillställning är det dock Borås Basket som kan vinna med 80-64 och därmed skaffa sig en 2-0-ledning när denna kvartsfinalserie nu återvänder västerut till Boråshallen på söndag.

Det var ett mer ”systematiskt” Wetterbygden Stars som kom till spel på fredagskvällen. Borta vara den ”spretiga” matchinledningen i måndags och istället blev det omgående ganska uppenbart vad som var taktiken denna afton: att attackera Borås Basket inside och då framförallt med hemmalagets guards som i vissa fall var (är) både längre och starkare. Bäst i klassen i den kategorin inledningsvis är Guim Exposito som tar upp sitt lag i en fyrapoängsledning (10-6). Även Waly Niang visar framfötterna under denna period (ja, egentligen under hela matchen som med sina totalt 17 poäng och tio returer rättvist blir utnämnd till bästa hemmaspelare) och Borås Basket enda svar offensivt under första perioden är egentligen från straffkastlinjen. Ändå är det Borås Basket som kan titulera sig ledare efter tio minuter tack vare en trepoängare signerad en viss Nimrod Hilliard, 15-18 till gästernas favör.

Andra perioden inleds med att gästernas bjässe, Brian Fitzpatrick, blåser förbi hemmalagets dito och dunkar i 15-20. Efter det har hemmalaget lite otur med avblåsningarna. Två gånger i rad blir Mantas Griskenas avblåst för offensiv foul (rörlig screen) där åtminstone en var högst tvivelaktig. Extra oturligt blev just den avblåsningen eftersom Albin Häll-Eriksson i samma hundradel skjutit i en trepoängare, en trepoängare som sedermera ska blåsas bort. Utan tvekan behöver man tur för att kunna besegra ett lag som Borås Basket, men just i denna sekvens har hemmalaget allt annat än tur. Det har man däremot när Jonathan Bohman hookar i tvåpoängare som skulle fått självaste Kareem Abdul-Jabbar att framstå som novis i ämnet. I anfallet efter bokstavligen ”plankar” sen Albin Häll -Eriksson i en tvåpoängare för underläge med bara fem poäng, 24-29.

Efter detta kontrar bortalaget med att göra 7-0 innan hemmalaget återigen hittar en väg in i matchen som denna gång ska gå via en hederlig 1-3-1-zon. Underläget är nere i så lite som sex poäng (30-36) innan gästernas William Gutenius ska få sista ordet i halvleken via en tung trepoängare i hörnet, 30-39 till Borås Basket i paus.

Andra halvlek ska tyvärr komma att innebära att Stars är poänglösa de första 90 sekunderna. Det är inte Borås Basket. Och framförallt inte veteranen, Jacob Sigurdsson. Med två raka trepoängare, och dessutom tre straffkast till följd av den foul på ett trepoängsförsök som hemmalaget ådrog sig, så är det han som är den enskilt största anledningen till att bortalaget kan rycka i poängprotokollet. Det är dock inte utan att hemmalaget spelar sig fram till både fina och öppna lägen men känslan är hela tiden den, att medan hemmalaget missar sina öppna skott, så sätter Borås Basket sina – kanske är det detta som också skiljer ett lag som hamnar tvåa i grundserien från ett lag som hamnar sjua?

Ändå har Wetterbygden Stars chansen att krympa underläget ytterligare men två raka missade straffkast, och två raka trepoängare av Michael Moore (apropå det här med att ”missa” och ”sätta”), betyder att det är tack och god natt för denna gång. Fjärde perioden blir sen lite avslagen men där en artist som Nimrod Hilliard inte bara drar ner applåder från den starka bortaklacken, utan faktiskt även lockar till spontanapplåder från hemmasektionen. Wetterbygden Stars ska all heder av sin insats som innebär att man aldrig ger upp och precis som vi var inne på i ingressen: ”det är skillnad på att förlora och att förlora”.

Om man nu ändå måste förlora så är det klart att vilket lag, vilken organisation som helst föredrar att göra det på det sättet som Wetterbygden Stars gjorde ikväll. Detta sätt är det enda sättet att dessutom vinna respekt från motståndare och övrig omgivning SBL har att erbjuda. Vi har varit inne på det tidigare under mötena mellan Stars och Borås Basket: många tar Borås Basket som ett enkom offensivt lag men återigen fick vi som var på plats i Huskvarna Sporthall bevittna ett lag som också kan, och sätter prestige, i att spela försvar. I den bemärkelsen blev det också påtagligt att Stars saknade en av sina största kreatörer och 1-1 spelare i form av CJ Dunston för andra matchen i rad – han hade behövts för att kunna luckra upp detta intensiva försvarsspel. Förlust till slut med 64-80.

Nu väntar en kort återhämtning innan det är dags för rond 3 i Borås redan på söndag. Vad talar då för Wetterbygden Stars? I ärlighetens namn, inte mycket. Och kanske är det precis detta som talar för Stars. Möjligheten finns att hemmaspelarna ser denna serie som ”i hamn” och per automatik går ner bara någon enstaka procent i intensitet och skärpa. Mer lär inte att behövas för att Wetterbygden Stars ska känna vittring och visst hade det varit underbart om vi hade fått uppleva ännu en match i Huskvarna Sporthall detta magiska debutår i SBL?