Det finns säkert dom som undrar om vi fått i oss vår medicin efter att ha sett vår rubrik inför kvartsfinalserien mellan Wetterbygden Stars och Borås Basket. ”Enkelt” motstånd är naturligtvis en sanning med en viss modifikation. Att besegra ett lag som fram tills dags dato besegrat Stars fyra av fyra gånger denna säsong kommer självfallet bli allt annat än enkelt, men det är ju också detta faktum som gör detta till en ”enkel” uppgift för Stars: ut och kör bara, vad finns det att förlora? Skulle det sen ändå inte räcka hela vägen så kommer det ändå i a-l-l-a-s böcker skrivas i termerna om ”vad var det vi sa” apropå all den expertis som tippat 3-0 i matcher till SBL:s just nu hetaste lag, Borås Basket.

Nu är det ju inte bara Wetterbygden Stars som haft utmaningar med Borås Basket under grundserien. Faktum är att Henrik Svenssons mannar vunnit samtliga tjugo matcher mot lagen på den nedre planhalvan samtidigt som man också bland annat har 3-1 i inbördes möten mot ett lag som Norrköping Dolphins (som är den andra stora SM-favoriten). Borås Basket förfogar över en hel drös spetsspelare varav de två spetsigaste är en MVP-kandidat (Nimrod Hilliard IV) samt en skytteligavinnare (Marcus Tyus). I dessa bägge herrar förfogar Borås Basket över en backcourt som måste vara något av det vassaste Svenska Basketligan sett på mången år.

Utöver dessa bägge herrar har man dessutom en spelare som Michael Moore som snittat 17 poäng per match i grundserien, en mångsidig forward som pendlar mellan att vara ”sweat” och ”power” om vartannat. Lägger man sen till ett svenskt material (vi räknar Jacob Siguardsson dit efter alla 57 år i Sverige och i svensk basket) som på bästa tänkbara, och mest lojala, sätt kompletterar trion ovan, så är det lätt att förstå varför Borås Basket detta år nämns som en riktig utmanare till att kunna ta sig hela vägen fram till regnbågens slut, ett slut som en hel stad, en hel bygd drömt om i många år nu.

Nu är inte bara Borås Basket ett fantastiskt basketlag utan minst lika fantastiskt är föreningens organisation utanför de 420 kvadratmetrarna som en basketplan består utav. Med föreningens starke man i spetsen, Jonas Larsson, klubbdirektören och tillika bygdens förlorade son, som efter många år utomlands som proffs kom hem och styrde upp basketen igen, har man satt ihop en förstklassig produkt även utanför tresekundersområde och trepoängslinjer och framstår numera som den kanske proffsigaste organisationen av dom alla i SBL med både heltidsanställd personal varvat med en stor portion ideella arbetare med hjärtat på rätt ställe. Det var därför heller ingen slump att det var just hit Wetterbygden Basketball vände sig för två år sedan för att göra ett studiebesök med ambitionen att få ”se och lära från dom bästa” – att nu två år senare få chansen att tävla med detta Borås Basket i en kvartsfinalserie över bäst av fem matcher, är bara det en seger.

För Wetterbygden Stars del handlar det (som vanligt) om att maximera sina prestationer fullt ut för att ha en chans. Senast lagen möttes i just Boråshallen var man så när (förlust med bara fem poäng) att ro hem en seger trots att Borås Basket den aktuella matchen sköt som ”gudar” (otäckt bra även för att vara Borås Basket). Även i den första matchen lagen emellan i Boråshallen så ledde faktiskt Stars i halvlek för att sen tappa matchen i den andra halvleken – att det således går att störa Borås Basket i Boråshallen står bortom allt tvivel och är naturligtvis en skön känsla för Boris Balibrea och hans manskap att ha med sig in när allt är till att starta under måndagskvällen, men som sagt: det behövs maximeras på alla händer och fötter för att det ska kunna bli verklighet.

Summa summarum: förutsättningarna ä-r enkla. Har två lag någonsin haft mer att vinna (Stars) respektive att förlora (Borås Basket) inför en stundande kvartsfinalserie? SM-guldfavoriten mot nykomlingen. 4-0 i inbördes matcher. MVP-kandidater och skytteligavinnare mot ”vanliga, hederliga basketknegare”. Detta kan väl bara sluta på ett sätt?

Eller?

Borås Basket-Wetterbygden Stars
Måndagen den 25 mars
Boråshallen
19.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Borås? Lugn, du kan nu köpa hem matchen via länken nedan – följ instruktionerna i länken.

https://sblplay.se/