Vilken kväll och vilken fjärde kvartsfinal mellan Wetterbygden Stars och Borås Basket det blev! Efter segern senast i Boråshallen så hade Wetterbygden Stars chansen att under tisdagskvällen kvittera matchserien till 2-2 i matcher och tvinga fram en femte och avgörande match i Borås på fredag. Och man gav sig verkligen själva chansen under en match som egentligen hade allt utom möjligtvis rätt slutresultat. Till slut är det Borås Basket som kan vinna med 74-61 och därmed också, rättvist, säkra en plats i semifinalen mot Norrköping Dolphins.

För första gången den här säsongen behövde man öronproppar för att överhuvudtaget höra vad man själv tänkte. Borås Basket hade sin vana trogen mobiliserat stort i form av en hel busslast med supporters och från hemmalagets sida såg vi kanske för första gången en riktig läktarkultur växa fram i Huskvarna Sporthall, underbart! Således hög stämning i Huskvarna Sporthall när lagen följs åt hela vägen fram till mindre än två sekunder kvar av första perioden då Waly Niang skickar i en trepoängare och förkunnar hemmaledning efter första tiominutersperioden, 19-18.

Andra perioden inleds med en dunk av gästernas Michael Moore modell värre innan Jonathan Peleg springer i en lay-up från halva plan efter fint försvarsspel. Även om Wetterbygden Stars hamnar i lagfoul redan efter två och en halv minut av den andra perioden, så lyckas man med konststycket att hålla Borås Basket borta från både straffkastlinje och korg, i alla fall till den sekvens som betydde att Borås Basket tog fem (!) offensiva returer i rad och som till slut innebar att en comebackandes Simon Gunnarsson kunde trä i 23-23. Efter att samme Gunnarsson gjort en ”Peleg”, dvs stealat bollen på egen planhalva och sprungit över hela plan för två enkla poäng, så var det dags för matchens första timeout signerad, Wetterbygden Stars. Efter denna timeout hittar Stars tillbaka in i matchen och efter poäng från både Waly Niang och Kyle Rowley, är man plötsligt förbi i poängprotokollet igen, 27-25.

Efter detta följs lagen poängmässigt fram till sistaskottet av första halvlek då det är dags för Guim Exposito och upprepa bedriften att göra poäng på matchklockans absolut sista tiondel. I söndags var det i slutet av matchen, idag slutet av första halvlek, hur som helst: 32-32 efter 20 spelade minuter och en basketmatch som så här långt haft en ”internationell prägel” på sig. Lite kuriosa i sammanhanget är att detta var Wetterbygden Stars tredje raka ”buzzer beater” om man räknar in Guims avslut i söndags och Waly Niangs trepoängare från första perioden ikväll.

Borås Basket ska inleda andra halvlek på bästa tänkbara sätt ur deras glasögon. Med en 7-0-run och totalt stiltje anfallsmässigt i hemmalaget, så börjar det bli otäckt likt scenariot vi hade senast lagen möttes i Huskvarna Sporthall. Även då var gästerna från Knalleland ruskigt effektiva under andra delen av matchen och allt eftersom andra halvlek avhandlas, så tvingas vi att konstatera att fallet är så även ikväll. Det dröjer dryga fyra och en halv minut av andra halvlek innan Kyle Rowley kan hooka i en lite schysst ”baby-hook”. Detta följs upp av en trepoängare av CJ Dunston och efter detta har både Guim Exposito och Mantas Griskenas varsin trepoängare som förmodligen rullar än på den norra korgens ring och funderar på om den ska rulla ”ur” eller ”i”. Tyvärr för Stars del är det ”ur” och ”Matchens Lirare” (vilken lirare!), Nimrod Hilliard, kan på egen hand spika resultatet efter tre spelade perioder till, 47-52 i gästernas favör.

Om det var en tung start i den tredje perioden så var det ändå ingenting mot inledningen av den fjärde. 8-0 till Hilliard och Co och totalt ledning med 13 poäng och därmed monumental uppförsbacke på alla sätt och vis för Wetterbygden Stars. Mantas Griskenas bonusspel ger lite hopp åt hemmalaget (51-63) innan en turnover följt av en trepoängare av Marcus Tyus (hans första i matchen) definitivt stänger den här matchen. Resten är sedan formalia och slutresultatet skrivs så småningom till 61-74.

Debutsäsongen i SBL är därmed avklarad för Wetterbygden Stars del, en debutsäsong som ändå måste anses ha gått över förväntan. Redan i premiäromgången borta mot BC Luleå satte man sig i respekt och man har nu vuxit ut till att vara en respekterad motståndare av de mer etablerade SBL-lagen, inte minst för sin förmåga att aldrig ge upp. Resultatet må ”suga” en kväll som denna men prestationen vittnar om att detta bara är början för ett lag som rättmätigt också fick ta emot publikens kärlek och respekt efter slutsignalen.

Nu väntar nästa del av säsongen, den som i folkmun går under namnet ”Silly Season”. Om detta och mycket mer får vi be om att få återkomma lite längre fram.

Wetterbygden Stars ber om att få tacka sin publik, sina samarbetspartners, media och all ideell personal för en fantastisk säsong! Till slut önskar vi Borås Basket lycka till i semifinalserien mot Norrköping Dolphins!