Det blev en smärtsam första upplevelse för Wetterbygden Stars när man under måndagskvällen besökte Boråshallen för ett första kvartsfinalmöte mot Borås Basket. Inte blev upplevelsen direkt mycket bättre av att man tvingades att avvara två viktiga pjäser i form av Joaquin Portugues och CJ Dunston som redan innan uppkast fick kasta in handduken med anledning av de skador de ådrog sig serieepilogen. Borås Basket vinner till slut kvartsfinal 1 med 98-64. Det bästa med kvällen? Att det trots allt bara står 0-1 i matcher.

En redan tuff motståndare blev naturligtvis om möjligt ännu tuffare när det stod klart att Wetterbygden Stars skulle få klara sig utan två av sina potentiella starters. Även om det är Borås Basket (via Michael Moore) som initialt slår an ton i matchen så är det ändå ett bortalag som de första minuterna finner ett sätt att hänga med någorlunda, 12-10 till hemmalaget efter halva första perioden. När sen Wetterbygden Stars missar ett par närskott, i kombination med ett par turnovers under egen (!) korg, så går, om än inte hela snöret, så i alla fall merparten av detsamma. 13-23 efter första perioden med bud på mer för hemmalaget.

”Mer för hemmalaget” blir det istället i andra perioden när spelare som Nimrod Hilliard den fjärde (finns det fler?!) och Marcus Tyus river stor hål i ett Stars-försvar som vid detta laget har få svar vare sig framåt eller bakåt, ledning för Borås Basket halvvägs in i matchen, 49-29.

Andra halvlek ska i ärlighetens namn inte bli så mycket bättre sett ur ett Stars-perspektiv. Även om Jonathan Peleg och Waly Niang försöker så att det värker, så är det ett Borås Basket som spelar ut hela sitt register och som till slut vinner med hela 98-64. Ikväll blev det extra tydligt hur pass sårbara Wetterbygden Stars är mot skador på nyckelspelare, ja, egentligen på alla spelare. Man är helt enkelt inte lika djupa då men å andra sidan: vilket lag av de övriga sju kvarvarande lagen i kvartsfinalspelet kan avvara två starters i en SM-kvartsfinal utan att det får konsekvenser?

Även om det hade varit klart önskvärt att man kanske stod upp på ett bättre sätt i kväll gällande ”kamp, mod och jävlaranamma”, så är det samtidigt begripligt att tankarna under kvällens match snabbt infinner någonstans på fredagens match, ingen ursäkt för att det såg ut som det gjorde, men möjligtvis en förklaring.

Vad behöver då bli bättre till fredagens tillställning i Huskvarna Sporthall?

Naturligtvis allt. Men kanske är ändå det enskilt viktigaste att vinna kampen som både Joaquin Portugues och CJ Dunston går mot Fröken Ur. Med dessa bägge herrar åter i laguppställningen så skulle naturligtvis stridslusten omgående får sig en skjuts i nordlig riktning. Oavsett utgången av den fighten så behöver man till att börja med börja t-r-o på att det är möjligt att störa en kvartsfinalmotståndare oavsett namnen på ryggtavlorna, ikväll såg det långa stunder ut som att man inte ens trodde på det och det kanske är det mest alarmerade från kvällens match.

Kvartsfinal 2 på fredag gäller det att man delar upp matchen i små perioder för precis som ordspråket avslöjar hur man äter en elefant, så är svaret på den frågan knappast ”hel”, snarare ”bit för bit”. Vi hävdar att det är i helt fel ände att börja genom att tänka att man ska besegra Borås Basket. För att ha en chans mot detta, i svenska mått mätt, mäktiga lag så behöver man till att börja med fundera på hur man vinner uppkastet i början av matchen, hur man stoppar Nimrod Hilliard den fjärde i första anfallet, hur man skjuter i sina straffkast, hur man blockerar ut Fitzpatrick under egen korg, hur man vårdar bollen bättre etc. – detta är att ”äta elefanten bit för bit”.

Lyckas man med detta så får man sen se hur långt det tagit en i slutet av matchen och först då vet man om man har chans att vinna densamma. Låt oss hoppas att Wetterbygden Stars på fredag är betydligt hungrigare än vad som var fallet under måndagskvällen, är man inte det så kvittar det om styckmästaren har styckat upp elefanten i bitar eller om den grillas hel över öppen eld.

Faktum är att det som sagt bara står 0-1 i matcher. Med tanke på detta är det knappast läge att tycka synd om sig själva, oavsett skador eller inte. Nu är det upp till bevis för Wetterbygden Stars på fredag för en sak ska vi ha klart för oss: det är skillnad på att förlora och förlora.