För ett lag och organisation som aldrig tidigare spelat SM-slutspel så var det naturligtvis en del fjärilar i magen hos alla berörda när första kvartsfinalen mellan A3 Basket Umeå och Wetterbygden Sparks gick av stapeln under söndagseftermiddagen. Efter 40 spelade minuter så vinner favoriten till SM-guldet, A3 Basket Umeå, med klara 99-70 och tar därmed också kommandot i denna kvartsfinalserie som spelas i bäst av tre matcher. Nästa match är på onsdag kväll i Huskvarna Sporthall.

Inledningsvis är det dock Wetterbygden Sparks som visar att man inte kommit till Västerbotten för att agera statister. Både 4-0 och 6-2 kan naturligtvis tillskrivas ”en bra start” men när väl sen hemmalaget skruvar upp tempot, framförallt i försvarsspelet, så får Sparks på nära håll bevittna varför samma hemmalag allt mer framstår som laget att spräcka Luleå Baskets era i Basketsverige med fem raka SM-guld, ledning A3 Basket Umeå efter första perioden, 30-14.

A3 Basket Umeå fortsätter vålla bortalaget stora problem även under inledningen av den andra akten och det är egentligen inte förrän Emina Busatlija lyckas blocka Hollie Mershon, följt av en trepoängare från Cajsa Uhrström, som bortalaget släpper på respekten för ett hårdsatsandes A3 Basket Umeå. Cajsa Uhrström fortsätter att bomba i ytterligare en trepoängare från ”ni-vet-vilken-del-av-stan” och inside så gör ”Lollo” Halvarsson, om inte mos, så i alla fall ”sylta” av hemmalagets fyrtorn. Bekymret är att A3 Basket Umeå har svar på dock i princip allting Wetterbygden Sparks företar sig och allra tydligast på detta blir det när Sparks gör poäng för bara ett par sekunder senare behöva ta ut bollen bakom egen baseline efter ytterligare Umeå-poäng – finns det något lag i SBL som är så skickliga, så skoningslösa, att vända spelat från försvar till anfall? Vi tror inte det. Underläge för Sparks efter 20 spelade minuter, 35-57.

Säkert var det många som trodde att detta var över redan i paus och inte blev den känslan direkt mindre i början av andra halvlek när hemmalaget rusar ut och fullständigt sköljer över ett bortalag som i detta läge av matchen framstår mer som en ”blyg nykomling” än en ”tuff nykomling”. Detta skulle det dock snabbt bli ändring på.

Ebba Sjökvist kommer från bänken och leder styrkorna till något som måste tituleras något av ”dagens comeback”. 0-9 blev hastigt, och mycket lustigt sett ur ett Sparks-perspektiv, 10-0 i Sparks favör och visst kan man diskutera i all oändlighet om det här med ”hönan och ägget”. Var det A3 Basket Umeå som slog av på farten eller var det Wetterbygden Sparks som helt plötsligt sa ”enough is enough”? Antagligen låg sanningen någonstans där mitt emellan men oavsett så ska Sparks ha all cred under denna period som bland annat även innebar att Cajsa Uhrström skickade i sin sjätte trepoängare för kvällen. Till slut stannar Cajsa på totalt 23 poäng och blir därmed hela matchens bästa poängplockare, respekt! Tredje perioden vinns även den av hemmalaget men bara med fyra poäng, 18-14.

Sista perioden inleds med att Anna Dahl skjuter i en trepoängare från hörnet innan Sparks faller in i gamla synder med en överdriven respekt för hemmalaget i ”första rum”. Därför var det befriande när Ebba Sjökvist tillsynes till slut ”fick nog” och foulade hemmalagets Isabelle Edholm på ett hårt, inte nödvändigtvis fult, sätt för att visa att man åtminstone är beredd att ”slåss” för sin existens i denna matchserie. Inte för att man ska, eller överhuvudtaget tjänar på att springa omkring och foula åt höger och vänster, men ska man överhuvudtaget ha chansen på hemmaplan på onsdag så behöver man skippa ”offerkoftan” och istället leta upp ”kaktusdressen”.

Fjärde perioden är i ärlighetens namn en transportsträcka mot slutsignal, seger till slut för A3 Basket Umeå med 99-70.

Cajsa Uhrström är redan nämnd och lär med dagens skytte i färskt minne förbereda sig på en uppvaktning ”modell större” på onsdag. ”Lollo” Halvarsson stannar till slut på respektabla 19 poäng och tio returer i en match där även Ebba Sjökvst förtjänar ett omnämnande. När just Ebba Sjökvist (19 år) hittade fram till Emma Johansson (16 år) i slutet av matchen för två poäng så var det kanske en titt in i framtiden vi fick bevittna. Även om Sparks idag förlorade sin första slutspelsmatch någonsin så vann man någonting annat i form av en otrolig värdefull slutspelsrutin – utan denna typ av matcher är det naturligtvis svårt att förstå vad ett SM-slutspel handlar om och än mindre förstå vad som krävs för att vinna på denna nivå.

Nu väntar drygt 72 timmars återhämtning innan man får chansen igen att gå upp mot det bästa och starkaste Basketsverige har att erbjuda på damsidan, således ännu en möjlighet att investera inför vad som komma skall i framtiden – oavsett om det handlar om nästa helg eller ännu längre in i samma framtid.