Wetterbygden Stars gjorde det som inte många trodde att dom skulle mäkta med: besegra Borås Basket på dennes hemmaplan i Boråshallen i ett SM-slutspel! När Nimrod Hilliard drog i en trepoängare med 3,6 sekunder kvar av matchen för ledning med en poäng (93-92) trodde nog ännu fler att detta var över för Stars del. Icke. Guim Expositio ville annorlunda och när han lägger i en patenterad vänsterlayup så innebär det seger med 94-93, men framförallt att kvartsfinalserien återvänder till Huskvarna Sporthall på tisdag, wow!

Med fullt lag för första gången i SM-slutspelet så var det väldigt tydligt att Wetterbygden Stars återfått tron på vad som är möjligt, även i ett SM-slutspel. Inledningen av den tredje kvartsfinalen gick, om än inte helt och hållet, så i alla fall i bortalagets favör. Ändå är det Michael Moore i hemmalaget som ska få sista ordet i perioden genom att hissa upp en trepoängare på ”buzzern”, underläge Stars med 20-23.

Andra perioden ska initialt innebära att Stars hamnar i brygga och det är framförallt den före detta Sanda-eleven (vi har helt enkelt lärt honom f-ö-r bra saker i Huskvarna), William Gutenius, som vållar störst problem för Boris Balibreas mannar. När sen Wetterbygden Stars faller tillbaka i gamla synder (turnovers på egen planhalva) så är Borås Basket inte sena att tacka och ta emot, underläge 28-37. Efter den nödvändiga timeouten så kommer Stars tillbaka starkt och om det var Michael Moore som fick sista ordet i den första perioden, så är det nu Wetterbygden Stars veteran, Mantas Griskenas, som ska få dito i den andra perioden. Med en klockren trepoängare precis framför sina exalterade lagkamrater på bänken ser han till att ställningen förvisso fortfarande avslöjar att hemmalaget leder, men bara med två poäng (51-49) innan det vankas fantastiska ”Marbo Moves” med tillhörande ”kaffe och kaka” i Boråshallen.

Under den tredje akten fortsätter Wetterbygden Stars spela både inspirerat och respektlöst. När Waly Niang drar i en ”jumper” från toppen innebär det 61-60 till gästerna från Sveriges vackraste bygd och nu är det plötsligt Borås Basket som tvingas jaga. Allra bäst på det är föga överraskande Nimrod Hilliard som leder styrkorna framåt och när han drar i en trepoängare i början av den fjärde perioden så har plötsligt goda råd blivit väldigt dyra igen för ett tappert kämpandes Wetterbygden Stars, underläge 71-80.

Återstoden av matchen ska bli en nagelbitare där stora spel från respektive lag avlöser varandra. Vi minns under denna period bland annat en fet dunk av Kyle Rowley medan William Gutenius i hemmalaget fortsätter att leverera bakom trepoängslinjen. När Mantas Griskenas lägger i två poäng samt får den äran att gå till välgörenhetslinjen för ett extra bonuskast, så är det fördel för Stars igen. Det varar i ungefär tio sekunder innan Michael Moore återigen kvitterar matchen med samma mynt (2+1). Kyle Rowley visar sen att storlek h-a-r betydelse i basket, ledning med 92-90 och 16 sekunder kvar av matchen och timeout Borås Basket.

Efter denna timeout är det sen dags för Nimrod Hilliard att återigen bevisa att han är hela Svenska Basketligans, MVP. Trots att Jonathan Peleg är ”innaför kalsongerna” på honom så gör han det som inte många är kapabla till och också det som Borås Basket betalar honom för att göra: mål. Tre poäng från den spelskicklige pointguarden och Stars i underläge med 92-93 och bara 3,6 sekunder kvar av matchen. I detta läge måste vi lyfta på hatten för Stars headcoach, Boris Balibrea, som manar till lugn bland sina adepter. I detta läge är det annars lätt hänt att det blir ”frustration” istället för ”koncentration”. En timeout och 60 sekunder senare har man flyttat bollen till offensiv planhalva och den kan tyckas att 3,6 sekunder inte är tillräckligt för att hinna skapa något.

Fel.

Det är alldeles tillräckligt med tid för att Guim Exposito ska kunna slå sin man 1-1 och ta bollen starkt till korgen och från detta läge missar inte världens bästa Exposito, seger med en poäng (94-93) och Wetterbygden Stars återvänder därmed till Huskvarna Sporthall på tisdag med förrådet laddat med både tro, hopp och mod – vilken prestation man gör när det gäller som mest, när hela säsongen står på spel, imponerande!

Det absolut mest glädjande med segern idag var att Borås Basket inte på långa vägar spelade dåligt, man förlorade bara mot ett för dagen, bättre motståndarlag. Tyvärr är svensk basket i media ”uppbyggt” på det sättet att när de ”mer etablerade lagen” förlorar mot de ”mindre etablerade lagen”, så handlar det nästan uteslutande om vad ”det bättre laget” gjort dåligt istället för att faktiskt imponeras av vad ”det sämre laget” gjorde bra.

Idag var en sådan match. Borås Basket förlorade inte. Man blev besegrade. Precis som Wetterbygden Stars blivit besegrad i de två tidigare mötena under denna kvartsfinal.

Detta betyder i sin tur inte att Wetterbygden Stars kan förlora sin identitet som hela säsongen varit uppbyggt på hashtaggen #stayhumble. Detta gäller i allra högsta grad fortfarande, för hur man än vrider och vänder på det så är det ändå Borås Basket som har 2-1 i matcher. Å andra sidan fick samma Borås Basket idag något att fundera på inför nästa match….