Den nionde spelaren in i Wetterbygden Sparks trupp inför säsongen 2020/21 är en spännande hemvändare, som efter sju år utomlands återvänder till SBL Dam. Hon heter Evelyn Ovner och fyller 27 i juli. Namnet klingar antagligen bekant för de basketintresserade. Evelyn har en tvillingsyster, Louise, som återkom till Sverige redan för två år sedan för att spela med Uppsala säsongen 2018/19.

Annars har tvillingarna Ovner följts åt, i mångt och mycket, genom livet och genom basketkarriärerna. De började spela i Bollstanäs utanför Stockholm, där de en period tränades av coachlegendaren Uno Lahti. De ligadebuterade som 18-åringar i nykomlingen Järfälla, och efter ytterligare ett år i Sverige, då i Basketettan, bar det iväg till college.

Fyra år tillbringade syskonen Ovner på University of Bridgeport, som spelar i NCAA division II. Bland lagkamraterna fanns också en viss Jennifer Kücückkaya, från Södertälje. Sista säsongen på skolan, 2016/17, då tvillingarna var lagkaptener, var Evelyn Ovner en av lagets ledande spelare och slutade spelåret med snitten nio poäng och sju returer.

Efter collegetiden skiljdes vägarna för systrarna. Evelyn fick möjligheten att avsluta sin masterexamen i digital marknadsföring i Manchester, England. Den säsongen, och året efter, i Newcastle, kom att bli Evelyn Ovners genombrott. Hennes spel i båda ändarna av planen utvecklades, enligt egen utsago för att hon ”fick utrymme att göra olika saker och testa olika positioner”. Offensivt levererade Ovner 13,6+8,6 samt 14,8+9,8 i poäng och returer under de två säsongerna, siffror som smällde högt i den brittiska ligan, WBBL.

Sparks senaste tillskott är för sin längd, 178, en riktigt bra returtagare tack vare en intuitiv aggressivitet i anfallsspelet. Hon säger själv: ”Jag tvekar inte att ta bollen till korgen, eller ett öppet skott.”. Evelyn säger så här om sitt klubbval:

”Det känns riktigt kul att ha signat med Wetterbygden och att få testa på spelet i SBL Dam igen. Det känns också rätt att komma tillbaka till Sverige efter sju år, med tanke på situationen i omvärlden. Jag fick en bra magkänsla efter samtal med sportchefen och coach Patel, som jag känner till sedan tiden i WBBL. Och magkänslan, den brukar ju oftast leda rätt. Jag hoppas kunna bidra till laget både offensivt och defensivt, och med ledarskap.”

Trots alla år utomlands har Evelyn Ovner bara en gång varit nära att värvas tillbaka till Sverige. Det var när hon en försäsong befann sig i Göteborg och tränade med Högsbo. En viss Robin Sandberg coachade då Göteborgslaget, och försökte värva Ovner året därpå, till Luleå. Den gången lyckades de inte knyta ihop säcken, men nu är alltså Evelyn Ovner tillbaka, fast i Wetterbygden Sparks. Det blir en spännande återkomst, som nog kan överraska många.

Ovner kommer till Huskvarna och Sparks från en säsong i 2. Bundesliga i Tyskland. Hon värvades till Bamberg, men efter diverse trassel med föreningen lämnade hon klubben efter nio matcher och skrev på för konkurrenten Bad Homburg, där hon hann spela åtta matcher innan allt spel ställdes in. Notabelt är att Bad Homburg också knöt till sig Louise Ovner i slutet av säsongen, och att den som ersatte Evelyn i Bamberg var Maura Fitzpatrick, den blivande lagkamraten i Sparks.

Coach Krumesh Patel har det här att säga om Sparks nyförvärv:

“Det är storartat att Evelyn ansluter. Efter att ha sett henne prestera så bra i WBBL är jag spänd på vad hon kan göra i den svenska ligan. Att hon kommer att hjälpa laget med poänggörande och returtagning är jag säker på, men hon kommer också att bidra med sin erfarenhet och med ledarskap, efter flera år som professionell spelare.”

Här några highlights från säsongen 2018/19, i Newcastle. Evelyn Ovner har #11.