Inför kalenderårets sista match, mot Norrköping Dolphins, hade Wetterbygden Sparks fyra raka matcher utan seger. Dolphins kom till matchen med två raka övertidsförluster och tyvärr utan sin största stjärna och målgörare, vilket gjorde saker och ting enklare för hemmalaget. Det blev Sparks som bröt den negativa trenden och vann med 75-66 efter en stark laginsats  i Huskvarna Sporthall.

När det på matchdagen blev klart att Norrköpings Teniya Page inte skulle spela p g a sjukdom, förändrades förutsättningarna inför matchen. Som lagets stjärna och ledande spelare lämnade hon förstås ett stort hål som hennes lagkamrater var tvungna att fylla. Dolphinsspelarna gjorde sitt bästa, men Pages frånvaro satte tydliga spår i spelet. Page är ju van att ha mycket boll och leda sitt lag som point guard, och det är ju därför inte så konstigt att spelet blir en smula ovant för laget.

Sparks kunde istället koncentrera sig på att hålla Dolphins två andra amerikanskor, Taniesha Sutton och Leslie Robinson, i herrans tukt och förmaning. Och det lyckades man väldigt bra med. De båda lyckades inte sätta mer än 5/16 respektive 2/9.

Sparks stora stjärna, Samantha Cooper, fanns däremot på planen, och även om gästerna gjorde vad de kunde, så lyckades man inte avväpna den skickliga kanadensiskan. Dolphins hade oerhört svårt att matcha upp Cooper, som kom av matchen med sedvanligt stora siffror. 20 poäng och lika många returer blev det för henne.

Det blev en match som i början var jämn, men där Sparks under den första halvlekens sex sista minuter ryckte ifrån, hjälpta av en trea av Jelena Krsmanovic från mittlinjen i halvlekens sista sekund. Ett överläge med tolv poäng, 43-31, förde Sparks med sig in till andra halvan.

Allt verkade vara under kontroll, men gästerna höjde sin försvarsintensitet ett rejält snäpp efter pausen och gjorde match av det hela, ledda av Anna Lundquist, som sköt strålande utifrån. I slutet av tredje perioden var Sparksledningen bara två poäng och matchen stod verkligen och vägde i början av sista q.

Det blev dock Sparks som drog det längsta strået. Det kom en fin sekvens i mitten av slutperioden som förseglade matchen och gav seger med 75-66. Högst bidragande till segern var att produktionen den här gången kom från flera händer i Sparks, något som vi efterlyst i höstens tidigare matcher.

Jelena Krsmanovic gjorde t ex en riktigt bra match i båda ändarna av planen, och det var glädjande att Emina Busatlija äntligen fick skjuta i några treor. Sarah Saba slet som vanligt förtjänstfullt och knåpade ihop 13 poäng och åtta returer.

Men det var två andra som stack ut mest i Sparks den här dagen. Cooper är nämnd och vid sidan av henne gjorde Lovisa Hjern en stormatch på Sparks bakplan.

– Lovisa var strålande idag och styrde tempot på ett föredömligt sätt, sa Sparkscoachen Fransisco Pinto.

Siffermässigt samlade Hjern ihop 18 poäng, fyra assister och fem returer, och gjorde sammantaget sin bästa match sedan hon anslöt till Sparks. Hon bjöd på en helgjuten insats såväl defensivt som i anfallsspelet, där hon var 60-procentig i sina avslut.

Sparks hade den här gången en bredd i laget och prestationerna som gästerna inte kunde matcha, och kan nu fira nyår med att åter vara i vinnarspåret. Nästa match för Sparks dröjer ett par veckor. Den 12 januari möter man Telge Basket på bortaplan.

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg