Det gick inte vägen för Sparks i hemmamatchen mot Mark Basket, som kunde åka ifrån Huskvarna med sin första seger den här säsongen. Gästerna vann med 81-73 efter en match som gled Sparks ur händerna i den andra halvleken. Det var en klen tröst att Samantha Cooper ånyo levererade på hög nivå och höll sitt snitt med double-double i varje match det här spelåret. 

Allt såg inledningsvis bra ut för Sparks i hemmamatchen mot Mark Basket, som kom till Huskvarna Sporthall med enbart förluster på sina sex första ligamatcher. Efter en jämn förstaperiod gick Sparks fram till ledning med 13 poäng, 40-27, i mitten av den andra quartern. Mark fick visserligen en bra avslutning på halvleken som gjorde att hemmaledningen i pausen var nere på fem poäng, men känslan var ändå att Sparks hade kontroll på matchen.

Mark, som hade inriktat sig på att minimera skadorna från Wetterbygdens stjärna, Samantha Cooper och att inte ge bort för mycket offensiva returer, hade så långt inte lyckats i sitt uppsåt. Cooper svarade för 16 poäng och åtta returer under den första halvan av matchen, då Sparks fick ta tio offensiva returer som resulterade i 20 poäng. Samtidigt satt Sparks skytte utifrån bättre än på länge. Hälften av treorna gick i och några av dem som resultat av den spektakulära typen av screen, som kallas ”elevator”, som Sparks med framgång satte upp för Cajsa Uhrström.

Sparks hade å sin sida stort fokus på att hålla Marks ledande spelare, Shaylen Burnett, på låga siffror, med tufft spel på amerikanskan, som snittat drygt 30 poäng på sina två första matcher med Mark. Burnett, ett kraftpaket som trots sin ringa längd är oerhört effektiv under korgarna, mäktade bara med sju poäng under den första halvan av matchen. Istället var det en annan av Marks tre amerikanskor, Cierra Johnson, som klev fram som sitt lags främsta poänggörare. Johnson hade 13 i halvtid och slutade matchen med fina 27 poäng.

En total scenförändring inträffade i den andra halvleken. Gästerna lyckades väldigt väl i sitt offensiva 1-1 spel, som gav många enkla poäng, alltför enkla vid flera tillfällen sett med hemmaögon. Även den tredje amerikanskan i Mark, insidespelaren Terae Briggs, fick briljera på ett sätt som hemmaförsvaret inte borde ha tillåtit.

Mark utjämnade snabbt matchen, som stod och vägde med fem minuter kvar av speltiden, främst för att gästerna lyckades avsevärt bättre med sin defensiv, i synnerhet med returtagningen och genom att man gick ut på ett annat sätt på skyttarna i Sparks.

När matchen skulle avgöras såg det trots allt ut som om det var fördel Sparks, i synnerhet som Marks coach Pascalis Leras, valde att bänka Johnson och Briggs och bland annat hade ungdomarna Stina Almqvist och Melinda Curiander på planen. På något sätt blev det ett lyckokast. Mark och ungdomarna klarade trycket. Curiander, som för övrigt gjorde sin första ligamatch den här dagen, satte t ex oförskräckt en viktig trea i slutskedet och Almqvist svarade överlag för en bra match och noterades för tio poäng totalt.

Mark stormade fram till en elvapoängsledning med två minuter kvar och fick sedan, av naturliga skäl, lite av stora darren. I en sista anstormning kom Sparks så nära som fyra, men några kritiska missar i slutet gjorde att Mark kunde hålla undan och ta sin första vinst för säsongen.

De båda coacherna, Fransisco Pinto i Wetterbygden, och Leras i Mark, har visat sig vara sådana som inte är rädda att ge sina unga spelare speltid och förtroende. Och båda visade det i den här matchen.  Pinto öppnade t ex genom att starta både Emma Johansson och Ebba Sjökvist, och Leras genom sin matchning av laget i slutet. Överlag fick den yngre generationen i båda lagen gott om minuter. Den matchen i matchen kom att bli viktig och vanns utan tvekan av gästande Mark, något som Fransisco Pinto konstaterade efter matchen.

-Det är en sak att få förtroende, men sen gäller det att ta tillvara på det också.

Marks coach å sin sida var förstås väldigt belåten med utfallet:

– För mig spelar det ingen roll om man är en amerikanska eller ung svensk spelare. Det viktigaste är att man ger sitt hjärta ute på planen, och framför allt i försvaret. Och det var försvaret som vände matchen i andra halvlek och vann den åt oss, sa Leras, som gav en extra eloge till Julia Rohner för hennes defensiva inställning.

För Sparks del blev det sammantaget en match med höga berg och djupa dalar. Som flera gånger tidigare den här säsongen har nivån varit väldigt ojämn. På pluskontot den här dagen hamnar de utmärkta inledande 15 minuterna av matchen, Cajsa Uhrströms fina skytte, en god insats av Emma Johansson, med sex poäng och sju returer, och att Samantha Cooper fortsätter att prestera på ett lysande sätt. Hon håller sitt double- double snitt med 27 gjorda poäng och 14 returer mot Mark.

Det krävs dock mer av flera av de mer erfarna Sparksspelarna, som behöver prestera på en jämnare nivå för att lagspelet skall fungera bättre.

SBL Dam, Wetterbygden Sparks – Mark Basket 73-81
(20-16, 24-23, 13-19,16-23 )

Poäng i Wetterbygden
Samantha Cooper 27, Cajsa Uhrström 16, Sarah Saba 12, Jelena Krsmanovic 7, Emma Johansson 6, Anna Dahl 3, Ebba Sjökvist 2

Poäng i Mark
Cierra Johnson 27, Terae Briggs 17, Shaylen Burnett 16, Stina Almqvist 10,  Erica Iderstål 4, Melina Curiander 3 Miranda Elebring 2, Julia Rohner 2

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg