Det satt verkligen hårt inne för Sparks i bortamatchen mot ett vilt kämpande Uppsala, som jagade sin första seger för säsongen. Hemmalaget fick styra tempot i matchen, men orkade inte hela distansen och Sparks kunde under matchens sista tredjedel dra ifrån till seger med 66-53.

Sparks och coach Pinto väntade sig en tuff match borta mot Uppsala och så blev det också. Uppsala är ju fortfarande utan seger i årets basketliga och kan sätta allt på ett kort för att ta den där första, befriande vinsten, i synnerhet på sin hemmaplan. Det lyckades inte heller den här gången, men man kan verkligen inte klandra hemmalaget för deras ansträngningar.

Det var ett lite tafatt Sparks som i inledningen verkade överraskade av Uppsalas intensiva spel och det dröjde fyra minuter innan det första spelmålet kom. Uppsala försöker ju spela rasande tempostarkt med snabba avslut, ledda av sina guards, Monk och Hagos, som jobbar hårt för att driva upp farten.

Som så ofta i liknande scenarios faller det andra laget in i den matchrytmen och det var precis vad Sparks gjorde. Det blev helt enkelt, under långa stunder, en riv- och slitmatch, med mycket slarv och ganska mycket orent spel, där båda lagen fick jobba oerhört hårt för varje poäng.

Uppsala tog den första perioden med 17-13 innan Sparks kunde hämta sig efter den första chocken. Hemmalaget hade förståeligt nog föresatt sig att ta bort Samantha Cooper, som blev dubblad så snart hon fick bollen. Och Cooper fick det också svårt så länge Uppsala orkade hålla trycket uppe. Men när det krävdes som mest var det istället Sarah Saba som klev fram som stor segerorganisatör med sina 25 poäng

Under den första halvleken hade Sparks svårt att hantera Uppsalas största spelare, Jasmine Weatherspoon. Sparks hade ingen bra match up på amerikanskan som firade stora triumfer inside. Det var först under den andra periodens sista minuter, då Sparks hade en bra period, som matchen vände. Saba satte under den sekvensen några kritiska skott och Emma Johansson gjorde ett bra jobb på Wetaherspoon och satte ett par viktiga skott.

Tre poäng upp var det för Sparks i halvtid, och med undantag för en bra Uppsalaperiod i mitten av tredje q, drog Sparks sakta men säkert ifrån. Och i takt med att Uppsalaspelarna tröttnade så blev det mer och mer utrymme för Samantha Cooper. Hon bokstavligen slet sig till totalt 18 poäng och lika många returer och behåller därmed sitt snitt med double-double i varje match.

Sparks kan åka hem, när allt kommer omkring, nöjda med segern. Det var inte den vackraste av vinster, men att kunna hantera olika situationer, och klara av olika matchbilder, är viktigt. Det krävdes mycket tålamod och fysiskt slit för att reda ut det hela, i synnerhet av Sparks bakplan, med Lovisa Hjern i spetsen, som var satt under hårt tryck hela matchen.

– Vi fick verkligen slita hund i den här matchen. Det tog en halvlek innan vi kom in i det och hade lyckats skaka av oss den långa bussresan till Uppsala, så jag är uppriktigt glad över segern, sa Fransisco Pinto efter matchen och gladdes särskilt vid sidan av Coopers och Sabas starka insatser åt Eira Borgh och Emma Johansson, som gjorde viktiga minuter för att det skulle gå vägen.

Uppsala får fortsätta jakten på sin första vinst. Deras spelstil är oerhört krävande och typiskt nog har laget i flera matcher tappat under den andra halvan. Den dagen Uppsala kan disponera de 40 minuterna på ett bättre sätt och får bidrag från fler spelare än idag lär den första vinsten komma.

SBL Dam, Uppsala Basket- Wetterbygden Sparks 53-66
(17-13, 10-17, 13-19, 13-17 )

Poäng i Uppsala
Jasmine Weatherspoon 19, Louise Skyttevall 11, Malica Monk 9,  Elin Ekdahl 4, Lisa Bolander 4, Ellinor Meyer 3, Lina Claesson 3

Poäng i Wetterbygden
Sarah Saba 25 , Samantha Cooper 18, Lovisa Hjern 11, Emma Johansson 4,  Cajsa Uhrström 2,  Jelena Krsmanovic 2 , Ebba Sjökvist 1