Med viktiga spelare frånvarande i båda lagen blev Sparks bortamöte mot Eos ett tillfälle för andra att kliva fram i rampljuset, men en rutinerad räv blev till slut den viktigaste faktorn. Matchen utvecklades till en riktigt rafflande historia, som avgjordes först i slutminuten. Sparks fick sista skottet i matchen, för att utjämna eller ta den till seger, men det blev Eos som drog längsta strået. Matchen slutade 73-71.

Att Eos bästa spelare, Alexa Middleton, inte kunde spela matchen mot Wetterbygden, förändrade givetvis förutsättningarna för den tv-sända matchen på måndagskvällen. Man kan säga att det var kvitterat, eftersom gästerna från Huskvarna också kom till matchen utan sin guardstjärna, amerikanskan Keri Jewett-Giles, som brutit sitt kontrakt och åkt hem.

Som traditionen bjuder fick Eira Borgh starta matchen för Eos i första matchen mot sitt förra lag. Någon Dubravka Dacic syntes dock inte till. Eos stora spelare kom i alla fall in efter några minuter och kom att på ett signifikant sätt påverka matchen och dess utgång under sin tid på planen.

Matchen blev precis så jämn och spännande som man hade hoppats på. Hemmalaget fick den bästa starten och gick fram till 8-1, men resten av matchen, ända till slutminuterna, var jämn och svängde fram och tillbaka.

I de stora poänggörarnas frånvaro kom matchen att handla om lagspelet, kämpandet och väldigt mycket om den det defensiva arbetet. Sin vana trogen pressade Eos över hela banan. Sparks hade förberett sig på att låta de lite större spelarna ta upp bollen för att slippa trycket från motståndarnas guards. Det lyckades riktigt bra, även om avsluten ibland blev lite stressade, vilka de ju ofta blir när motståndarna spelar aggressivt.

Wetterbygden pressade också mycket och bytte ibland mellan olika typer av försvar. Totalt kan man säga att båda lagen gjorde allt de kunde i försvaret och försökte genomföra matchen med laginsatsen i första rummet. För Sparks resulterade det bland annat i att alla de elva spelarna kom med i målprotokollet. Mest producerade Maura Fitzpatrick (15), följd av Ashanti Coleman (12) och Tilda Sjökvist (11). Evelyn Ovner fick äntligen mer bollar att hantera och började matchen riktigt bra, men hamnade tyvärr tidigt i foulnöd och tvingades se större delen av matchen från bänken. Det blev bara 14 minuter för Ovner, vilket förstås hämmade Sparks möjligheter att vinna matchen.

Båda lagen hade sin ”runs” under matchen, men vid underlägen kämpade sig lagen konsekvent tillbaka. Ingen ville ge sig. Det böljade fram och åter, ända tills Eos lyckades gå fram till 71-63 med 1,5 minut kvar. Det såg ut att bli ”dödsrycket”, men efter två snabba treor av systrarna Sjökvist, blev det rejäl nerv i matchen, när bara två poäng skiljde i slutminuten.

Vem om inte Dubravka Dacic, petade sedan i en tvåa för Eos, och Fitzpatrick replikerade på samma sätt för Sparks. I Eos sista anfall gjorde Ebba Sjökvist en fin steal, som gav Sparks matchens sista skott. Bollen gick till Fitzpatrick, som tyvärr missade trean och Eos avgick därmed med segern. Slutsiffrorna blev 73-71.

En avgörande faktor blev den insats som Eos tvåmetersspelare, Dubravka Dacic gjorde. Sparks försökte matcha upp på henne så mycket som möjligt med Selma Delibasic, men Dacic hade en kväll där hon helt dominerade spelet under korgarna under sina drygt 25 minuter på planen. Hon gjorde 23 poäng och tog 15 returer. Viktiga insatser i hemmalaget gjordes också av veteranen Kajsa Lundahl och unga löftet Julia Nyström.

Sparksspelarna förtjänar trots den tunga förlusten beröm för sin insats. När det kom till målsnöret kunde matchen ha slutat hur som helst. Viktigt blir att framöver bygga vidare på den laginsats som gjordes, där alla spelare tillsammans gjorde sitt yttersta. Efter nästan halva grundserien avklarad ser det ut som om Sparks kommer att hamna i kampen om de sista slutspelsplatserna. Men många matcher återstår, härnäst väntar A3 på lördag i Huskvarnahallen.