Precis som var fallet i förra matchen mot Alvik Basket, så stod Wetterbygden Sparks återigen för en heroisk insats mot övermakten. Även om man precis som då får erkänna sig besegrad, så ingav prestationen under torsdagskvällen på bortaplan mot de regerande svenska mästarinnorna, Luleå Basket, både hopp och tillförsikt inför vad som komma skall. Seger till slut för Luleå Basket med 86-65. 

En svårt bortamatch blev om möjligt ännu svårare kl. 03.36 under natten upp till match. Då lät lagets ankare på alla sätt och vis, Louice ”Lollo” Halvarsson, meddela att hon drabbats av magsjuka. Med bara nio spelare tillgängliga (Eira Borgh och Emma Johansson hade sedan tidigare begett sig iväg på ungdomslandslagsuppdrag samtidigt som Tilda Lindström fortfarande rehabiliterar sin fot) begav sig laget till Norrbotten för match mot de senaste årens giganter inom svensk dambasket.

Inledningsvis låter sig Sparks inte nedslås av det faktum att deras storstjärna inte är på plats utan spelar en på många sätt, totalt ”orädd” basket där den för dagen, korta ”lineupen” vållar hemmalaget en del problem med att försvara trepoängslinjen. Ledning med 17-11 mer än halvvägs in i Q1 och just där och då var det nog många i Luleå Energi Arena som undrade ”vad är det som sker”? Luleå Basket låter sig dock inte nedslås något nämnvärt utan när första perioden är till att summeras så konstaterar vi att hemmalaget är ifatt, men dock inte mer än ifatt, 19-19.

”Förbi” kommer inte David Visschers tjejer för en bit in i andra perioden och då är det doldisar som Fanny Mosesson och Felicia Camara-Ponturo  som går i täten. Det syntes ganska tydligt vem Sparks önskade skulle ta skotten hos kvällens värdinnor och med facit i hand fick man precis det man ville – det man däremot kanske hade hoppats få slippa, var en så högprocentig utdelning från ovan nämnda duo, ledning för Luleå Basket med 49-37 i paus.

I början av tredje perioden var egentligen den enda gången under matchen som vikarierande coachen, Dennis Aulander (Francisco Pinto kvar hemma i Jönköping eftersom han och hans sambo väntar tillökning vilken stund som helst samtidigt som den assisterande coachen tillvardags, Peter Johansson, befann sig tillsammans med Eira och Emma på landslagsuppdrag), tycktes något upprörd över lagets oförmåga att fatta kloka beslut och bibehålla sin aggressivitet. 0-7 i baken efter bara någon halvminut vittnar om att detta totalt sett är en dålig kombination mot lag av Luleå Baskets dignitet. 9-25 under den tredje akten vittnar om att bortalaget här hade en fortsatt tung period just här och inför den sista perioden får vi gissa att snacket mycket handlade om att avsluta matchen precis som man inledde den: med stil, mod och aggressivitet.

Det är också precis vad som händer.

Sista perioden vinner man med 19-12 och när väl slutsignalen ljuder så konstaterar vi att man förvisso förlorat matchen med 21 poäng, men där man däremot vunnit något annat i form av självkänsla (hos sig själva) och respekt (från de dryga 1500 på läktaren). Senast lagen möttes förlorade man med dryga 50 poäng – då var ”Lollo” Halvarsson med i laget. Även om resultatet (65-86) lämnar en del övrigt att önska så är prestationen ändå på en sådan nivå som gör att Wetterbygden Sparks kan ta sig an framtiden med tillförsikt och där förhoppningsvis både ordinarie coachkonstellation och lagets landslagscenter kan krydda anrättningen och därmed göra laget ännu starkare.

En extra blomma denna kväll till Rakel Gyberg som sliter förnämligt under respektive korg och som till slut innebär fina sju poäng och lika många returer för hennes del. Även Sofia Hägg (proffsigt av Luleå Basket att avtacka henne för all tid och alla SM-guld i Norrbotten före uppkast) och Cajsa Uhrström förtjänar ett omnämnande.

Nu vänder Wetterbygden Sparks söderut för att inleda förberedelserna inför vad som på förhand känns som säsongens viktigaste match hittills, den mot Visby Ladies på hemmaplan den 5 januari – seger där och man har positionerat sig riktigt bra i jakten på den där åtråvärda slutspelsplatsen.