Det gällde mycket i onsdagens tidiga kvällsmatch, när Sparks mötte Uppsala på bortaplan. Lagen tampas kring slutspelsstrecket och kan mycket väl kan bli de som tar åttonde och nionde platsen i grundserien, i någon ordning. Sparks hade alla chanser att ta hem segern i dagens match, men föll på målsnöret. Uppsalasegern skrevs till 72-69 efter en spännande avslutning, där hemmalaget hade mer is i magen.

Uppsala har haft det riktigt jobbigt på sistone. Laget har varit coviddrabbat och tvingats till ett månadslångt uppehåll under hela december. Efter uppehållet har det blivit fem raka förluster, och Uppsala, som inte vunnit i ligan sedan 22 november, var i desperat behov av en seger mot Sparks.

Och det blev till slut en hemmaseger, med 72-69, efter en match där det var väldigt mycket vilja, men kanske inte så mycket kunna, från båda lagen. Sparksspelarna såg inledningsvis vilsna ut, när Uppsala i vanlig stil började så aggressivt som de kunde. Det var försvar över hela banan, med dubblingar, företrädesvis vid mittlinjen, vilket gav utdelning när Sparks åkte på några turnovers.

Sparks kunde inte alls matcha hemmalagets intensitet, varken i anfall eller försvar. Attackspelet lyste med sin frånvaro, vilket gjorde att Sparks inte fick skjuta ett enda straffkast i första perioden. Uppsala fick också tio poäng på andrachanser, och med tanke på det var det en smal lycka att Sparks underläge efter första q bara var sex poäng.

Försvarsspelet i Sparks blev bättre efter den klena inledningen, och likaså började spelarna ta bollen mer till korgen, men en jämn andraperiod gjorde att skillnaden mellan lagen bestod i halvtid. Uppsalas ledande spelare, Crystal Bittar och Zenta Melnika, hade då gjort tolv poäng vardera. Med lite bättre utdelning på treorna hade Sparks haft bättre häng, för bara 2/15 skott bakom linjen resulterade i den första halvan.

Efter den tuffa Uppsalainledningen hade man väntat sig att de skulle trötta allteftersom, i synnerhet som laget måste gå på en kortare rotation för att hålla nivån. Sparks däremot spelar ju runt på ett annat sätt, och började mycket riktigt äta sig närmare. Sparks nådde likaställning några minuter in i tredje perioden, då matchen verkligen stod och vägde. Spelet var nervöst från båda håll, men så kom ett miniryck från Uppsala, som såg ut att rinna ifrån, innan Betsy McDonald skickade i en förlösande 3+1. Men tyvärr brände Evelyn Ovner tre raka straffkast i slutsekunderna av tredje, varför Uppsala hade 59-52 inför sista perioden.

Den sista kvarten blev riktigt spännande. Sparks gick upp i ledningen med dryga tre minuter kvar, och när Ebba Sjökvist tog en offensiv retur och sedan satte en trea till bortaledning med en poäng, när bara två minuter återstod, hade kändes det som Sparks hade momentum. Men det gick inte vägen. Uppsalaspelarna var lite kyligare när det skulle avgöras i slutet, och mer än så var det inte som skiljde mellan lagen.

Det blev hemmaseger med 72-60 efter en match som präglades av vilja och kämpande, men också av många dåliga beslut och uselt skytte utifrån, men där Uppsala fick mer enkla poäng nära korgen genom centern Melnika. Bara fem spelare i hemmalaget gjorde poäng, men de svarade för desto mer.

I Sparks var Anisha Coleman och Maura Fitzpatrick bäst och stod även för den mesta produktionen, med 19 respektive 15 poäng. En riktigt bra match också av Debbi Alem, hennes hittills bästa i Sparkslinnet. Tråkigt bara att det inte gav en seger till laget. Det hade behövts leverans av fler spelare den här dagen.

Kampen om slutspelsplatsen går dock vidare. Sparks och Uppsala står nu på lika många vinster och det blir spännande slutomgångar i grundserien. Närmast väntar Eos på hemmaplan för Sparks. Den matchen spelas i Huskvarna kl. 16 på lördag.