Efter vissa besvär lyckades Wetterbygden Spark ta säsongens nionde vinst, borta mot Mark, vilket innebar den sjätte segern på de senaste sju matcherna. Det började oerhört knackigt för Sparks, som dock undan för undan arbetade sig in i matchen och kunde åka hem med  en seger som skrevs till 66-59. Det var inte lagets bästa föreställning, men trepoängsskyttet satt som en smäck igen. Det kombinerat med en stabil försvarsinsats gjorde susen den här dagen.

Mark bjöd på en ”enkronasmatch” mot Wetterbygden Sparks på söndagseftermiddagen. Eftersom det var gratis inträde kom avsevärt mer publik än vanligt, nästan 700 åskådare, och det blev ett rejält tryck i Kinnahallen. Att hemmaspelarna skulle komma ut till matchen som hungriga vargar, ivrigt påhejade av sina fans, var väntat.

Sparks coach, Fransisco Pinto, hade försökt förbereda sitt lag på vad som skulle komma. Det gällde att behålla lugnet och inte låta sig stressas av hemmaanstormningen. Men direktiven hjälpte föga. Inledningen av matchen blev lite av hönsgård för Sparks, vars fina spel från de senaste matcherna var som bortblåst.

– Vi gjorde inte alls som vi skulle i början, samtidigt som Markspelarna var väldigt aggressiva och vi inte alls. Det var skönt att vi lyckades vända matchen och till ta hem segern, sa Emina Busatlija efter matchen.

För så blev det till slut. Det blev en rejäl scenförändring redan i den andra perioden. Laget började spela med mer lugn och tålamod, och fick lite flyt i skyttet utifrån. Det var just Busatlija, liksom Samantha Cooper som fick fart på trepoängsskyttet. När matchen var över kunde man konstatera att Sparks på nytt hade bjudit på en trepoängsuppvisning, med tio satta skott på 21 försök. Sparks trepoängare i de tre senaste matcherna har därmed landat på 48, 42 och 48 %, vilket är väldigt höga siffror.

– Vi fick det inte alls att lossna i början av säsongen, trots att vi borde vara ett skjutande lag, kommenterade Pinto.

– Nu när det har släppt kommer de andra lagen inte att våga lämna oss på trepoängslinjen, vilket kommer att ge oss andra möjligheter.

Högst bidragande till segern var också Sparks försvarsspel, mot ett Mark som väldigt mycket bygger sitt spel på attacker 1 mot 1, huvudsakligen från lagets tre amerikanska importer. Mark startar ofta med en pick and roll, vilken Sparks lyckades ta udden av. Det ledde bl a till att hemmastjärnan Shaylen Burnett stannade på för henne beskedliga elva poäng

Även om Sparks vann den andra quartern med 20-9 och gick till pausvila med tre poäng upp blev den andra halvleken ingen promenad i parken. Mark gav inte på något sätt upp matchen, utan tuffade till sig ännu mer, satte in en zonpress som överraskade Sparks och gav två snabba steals och poäng.

Trots att hemmalaget t o m övertog ledningen vid ett tillfälle mitt i den sista perioden och var med  i matchen ända till de skälvande slutminuterna, så kändes det som att Sparks hade kontroll. Gästerna var de som bäst behöll lugnet, satte de viktiga skotten och straffade motståndarnas misstag. Marks coach, Pascal Leras, var efter matchen besviken på att hans lag inte gav sig själv chansen när man ändå var så nära i slutet.

– Vi tar två stressade treor som båda blir ”air balls” och i stället straffar Wetterbygden oss med två raka trepoängare, menade Leras, som skrev upp händelserna i matchslutet på orutinens konto.

Sammantaget var det inte en av Sparks bättre matcher under den fina sviten på senare tid, som lett till sex vinster på de senaste sju matcherna. Men det var starkt att bärga vinsten när inte allt fungerade i 40 minuter. Trots hård behandling av Markförsvaret och klen procentuell utdelning i närspelet upprätthöll Samantha Cooper, sin vana trogen, sviten av double-doubles. 21 poäng och 16 returer blev det den här gången för kanadensiskan.

Bäst i Sparks var ändå den här dagen Lovisa Hjern, som höll god kontroll på spelet och tempot från sin point guard position, och tog bra beslut i sina avslut, där hon var högprocentig. Hjern var tillsammans med Bustalija de två på planen som gick mest plus under sin tid på planen, närmare bestämt 19.

Nio vinster har nu Sparks samlat på sig den här säsongen, vilket, med fyra matcher kvar av grundserien, är två mer än under hela förra spelåret. Men det är ett tufft program som väntar under de avslutande omgångarna, då Sparks möter i tur och ordning A3, Luleå, Alvik och Norrköping.

Om hemmalaget Mark skall vi säga att de verkligen jobbade med energi, i synnerhet i sitt försvar, men åter fick finna sig i en förlust med bara några poäng. Det har blivit många sådana för Mark den här säsongen. När Burnett hölls på mediokra siffror var det de andra amerikanskorna, Terae Briggs och Cierra Johnson, som fick ta mycket av ansvaret och svarade för 12+13 respektive 13+9 i poäng och returer.

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg