Sparks imponerade när man tog sig vidare till omgång 2 i Svenska Cupen!

Motståndare för Wetterbygden Sparks i första omgången av Svenska Cupen var självaste Visby Ladies, ett Visby Ladies som för dagen valt att förlägga sin hemmamatch till Oskarshamn. Mest hemma i Oskarshamn var dock Wetterbygden Sparks som efter en stark första halvlek (leding med 17 poäng, 48-31) sen succesivt kunde bygga på sin ledning och till slut tämligen behagligt ta sig vidare till omgång 2, segersiffrorna skrivs till 88-55.

Inför matchen var det säkert många i respektive lag som undrade över årets respektive upplaga av Sparks och Ladies, hur pass starkt står man sig egentligen i konkurrensen? En första fingervisning om kapaciteten i årets upplaga av Sparks fick vi redan i inledningen av matchen när man snabbt gjorde 9-0 på vilsna gotländskor. En stor anledning till detta var det faktum att man lyckades hålla rent, inte bara under sin egen korg, utan även under vissa stunder under motståndarens korg i form av den ack så viktigare statistikkategorin, returtagningen (56-35 i Sparks favör sett till hela matchen varav 22 offensiva). Extra roligt i detta sammanhang att se väldige Theresa Ekhelar nästan hänsynslöst kasta sig in i returtagningen med ett par enkla poäng framåt som grädde på moset. Hennes parhäst i sammanhanget, Samantha Cooper, ville inte vara sämre och tillsammans rev man ner 17 returer tillsammans.

Extra roligt under första halvlek var också att se Francisco Pinto matcha en femma beståendes av enbart svenska spelare, kul!

Andra halvlek ska visa sig bli en transportsträcka mot slutsignal. Sparks coachstab tillåts rulla runt på alla sina spelare och det är många som är med och bidrar. Theresa Ekhelar börjar som sagt komma in i det mer och mer och bidrar ikväll med 17 poäng och än viktigare för en stor spelare som förmodligen kommer foulas en del i vinter: fem av fem från välgörenhetslinjen. Samantha Cooper behöver inte mer än 17 minuter för att komma upp i 14 poäng och tolv returer och visar återigen sin kapacitet. Ebba Sjökvist skickar i tio poäng och visar i sin tur att hon sitter på en fin handled, kanske läge att börja använda den lite oftare?

En kväll som denna vill vi ändå passa på och lyfta lagets försvarsspel och speciellt några individer. Lovisa Hjern och Sarah Sabas (Saba hann förresten själv med att skicka i 20 poäng framåt) försvarsspel på Visby Ladies poängmaskin, Alexa Middleton var verkligen någonting extra och frustrationen hos Middleton var klart påtaglig i slutet av matchen. Stundtals kändes det som att Visbys enda poäng kom från straffkastlinjen efter att Sparks-tjejerna varit lite för aggressiva i försvarsspelet, här finns det lite att korrigera inför framtiden.

Nu väntar Alvik Basket hemma i Huskvarna Sporthall nästa söndag och med detta spelet så kan man naturligtvis se an den matchen med tillförsikt.