Sedan det senaste nyhetsbrevet så har Wetterbygden Sparks hunnit med att spela fem matcher i den Svenska Basketligan. Första matchen, av dessa fem, var hemmamatchen mot Visby Ladies som även var årets ”Rosa Oktober-match” (föreningens insamling till förmån för cancerforskningen där det skulle visa sig att föreningen slog ett nytt prydligt rekord med 24 800 insamlade riksdaler). Efter en jämn inledning kunde Sparks till slut vinna komfortabelt och åsamka Visby Ladies sin sjätte raka förlust.

Dryga tio dagar senare var det dags för Sparks att bege sig de dryga 43 milen norrut, närmare bestämt till Uppsala för match mot erkänt svårspelade Uppsala Basket. Det blev precis så svårt som förväntat men efter att krutröken lagt sig så skulle det ändå visa sig vara tjejerna från Sveriges vackraste bygd som dragit den längst stickan – seger med 66-53.

#30 Emina Busatlija

November månad har annars kommit att handla om ”speluppehållets månad”. Förutom de tio dagarna mellan Visby och Uppsala-matchen så var det nu dags för Sparks att ha ett ytterligare 17 dagar långt speluppehåll, detta med anledning av EM-kvalet för det svenska damlandslaget. När det väl vankades match igen var det ett spelsuget Mark Basket som stod för motståndet hemma i Huskvarna Sporthall och som också rättvist kunde ta sin första seger för säsongen. Sparks lyckades denna eftermiddag aldrig hitta några verktyg i hur att få stop på gästerna försvarsmässigt, förlust med 73-81.

De två sista matcherna under denna perioden har inneburit tuffast tänkbara motstånd.

Först ut var de regerande svenska mästarinnorna (A3 Basket) på bortaplan uppe i Umeå. Här var Sparks så pass nära som bara några poäng med minuterna kvar att spela. Till slut fick man ändå se sig besegrade med nästan identiska siffror (74-81) som var fallet mot Mark Basket veckan tidigare. Skillnaden på de två matcherna rent prestationsmässigt var också påtaglig där prestationen mot A3 Basket verkligen var något att vara stolt över och som definitivt hade betytt seger mot Mark Basket matchen innan.

Stärkta av prestationen uppe i Västerbotten kom Sparks sedan till spel mot de senaste årens maktfaktor inom svensk dambasket, Luleå Basket hemma i Huskvarna Sporthall. Det var också

#33 Sarah Saba attackerar korgen

Sparks som inledde klart starkast och som också rättmätigt kunde segla upp i ledning med ett fåtal poäng. Tyvärr var inte träffsäkerheten den bästa sett över matchens alla 40 minuter utan till slut är det Luleå Basket som kan segla både ikapp och förbi i poängprotokollet (58-71).

Om man sammanfattar dessa fem matcher så kan man konstatera att Wetterbygden Sparks fortsätter ha en stark kandidat till MVP-titeln (seriens mest värdefulla spelare) när allt är till att summeras senare i vår. I Samantha Cooper förfogar laget över en stjärna utöver det vanliga vilket inte minst hennes statistik skvallrar om eller vad sägs om tvåsiffrigt i både poäng och returer i varenda match hon spelat hittills, otroligt! Sarah Saba har stundtals visat prov på sin fina fysik men det kanske enskilt största utropstecknet så här långt (bortsett från nämnda Cooper) är nog ändå den blott 16-årige Emma Johansson. Emma är hemmafostrad och spås en lysande karriär. Med sina dryga 191 cm och det faktum att hon är vänsterhänt så kommer hon vara ett hett villebråd för toppklubbar runtom i Europa vart det lider, var så säkra. Emma har med eftertryck visat att hon är nästa generations storstjärna med sitt totalt orädda spel och förmåga att leverera både offensivt och defensivt trots sin ringa ålder.

#14 Samantha Cooper fortsätter visa fantastiskt spel

För Sparks återstår nu en match innan det är dags att hälsa välkommen till ”han med skägg”. Alvik Basket borta är en lika tuff uppgift som A3 Basket eller Luleå Basket och det kommer krävas en minst lika bra prestation som i dessa två matcher för att kunna störa Janel McCarville och Co uppe i Åkeshovshallen. Efter det väntar som sagt ett juluppehåll innan det är dags för den stora ”hemvändarmatchen” den 28 december när laget gästas av Norrköping Dolphins.

Vi hoppas att få se er alla i Huskvarna Sporthall då – det är Wetterbygden Sparks värda!