Efter tre veckors matchuppehåll var det så äntligen dags för Sparks att äntra parketten i Huskvarna Sporthall för match mot de mångåriga trätosystrarna från västkusten, Högsbo Basket. Ett Högsbo som tippats i toppen av årets serie och där ingenting som hänt i inledningen på säsongen motsäger detta.

Det var dock hemmalaget som var snabbast ut ur startgroparna och kunde efter lyckat trepoängsskytte och effektivt guardspel från Kerri Jewett-Giles ta ett litet kommando i upptakten av första perioden; Sparksledning 22 mot 17 efter en inledningsakt där Högsbo inte lyckades få något flyt i sitt anfallsspel.

I andra perioden kändes det som att bortatjejerna skruvat upp försvarsintensiteten en aning. Det blev genast svårare för Sparks att komma till lägen och skottlyckan fanns inte heller längre. Högsbo ikapp och knappt förbi. Fem raka poäng, signerade Tilda Sjökvist, och en trea från downtown av Kerri tog dock Sparks förbi i poängprotokollet; även om det var med minsta möjliga marginal vid halvtid; 41-40.

I den andra halvlekens inledning stampade den till dess förhållandevis osynlige Högsbostjärnan, Cassandra Jayne Nofuente, gaspedalen i botten – det producerades treor och assists i parti och minut (slutade på 6/6 från trepoängsland) och ackompanjerad av jätten i färgen, Alexis Hyder, gled bortalaget iväg till en 13-poängsledning, som reducerades till 55-66 inför den sista tiominutaren, mycket tack vara initiativrikt spel från Tilda Sjökvist som belönades med fem poäng och en assist under knappa två minuter. Ännu hade inte repet gått av.

Sparks hängde i och försökte väl i inledningen på den avslutande quartern men med firma Nofuente/Hyder i spetsen koms det inte närmare; 63-76 med tre minuter kvar och 68-78 med dryga minuten kvar att spela och det kändes som att den kraftiga damen sjungit klart; men inte riktigt. Tio!! sekunder senare var det reducerat till 72-78 och efter ännu en snabb steal av Kerri satt bollen i händerna på en Sparksspelare under korgen, men ändå inte. Bollen hade tyvärr mer tvålaktigt beteende och slank mellan fingrarna ut till Högsboinkast. 74-78 skulle dock komma när Ashanti Coleman snirklade i en boll från nära håll, men nu var det bara 15 sekunder att spela på. En steal av Ashanti, bortafoul och två säkert iskickade straffkast av Ashanti gav 76-78, men nu var klockan framtickad till 39:55. Hemmafoulen kom som ett brev på posten och med ett straffkast i nät så räckte inte tiden för annat än ett panikavslut från 3/4-plan utan hemmalycka. Slut på 76-79.

En förlust med mersmak. Ett Sparks som aldrig gav tappt utan som körde in i det berömda kaklet; en egenskap som inte kan överskattas. Individuellt en stark guardprestation av Kerri och härlig initiativkraft i anfallsspelet från Tilda Sjökvists händer. Kanske allra mest positivt i det individuella perspektivet är ändå att det blev lite islossning för Ashanti; 19 poäng och därtill sex returer och fyra steals och i allra högsta grad inblandad i den häftiga upphämtningen i slutminutrarna. Extra viktigt att hitta fler producerare, speciellt när annars pålitliga poängfabrikörskan Maura Fitzpatrick hölls på ett avslut (utöver två straffkast) på hela matchen; mycket tack vara Högsbos försvarsgeneral, Louise Noakssons, förtjänstfulla arbete.

Alltid surt med förlust men en prestation att glädjas över och i så motto är även Sparks lite av vinnare denna lördagseftermiddag.