Det var bara en vecka sedan som Sparks mötte Alvik hemma i Huskvarna. Alvik vann den matchen med 78-50 efter en jämn första halvlek. När lagen på måndagskvällen möttes igen, blev det en annan typ av match. Sparks gav serieledaren en rejäl kamp ända fram till målsnöret, men föll till slut med 65-70.

Redan från början såg Sparksspelarna väldigt pigga ut och spelade sig fram till en ledning med 22-13 efter den första perioden. Alvik, där Klara Lundquist saknades, men Shanity James var tillbaka i laget, var rejält osynkat i båda ändarna av planen.

Janel McCarville kom in för Alvik i slutet av den första quartern, och med henne på planen började det hända saker för hemmalaget. Men Sparks fortsatte spela med rörlighet och tålamod, och slog tillbaka. När Evelyn Ovner sänkte en trea på halvtidssignalen betydde det bortaledning med 35-29.

Man undrade i sitt stilla sinne om en sensation var på väg och att Alvik till slut skulle fall efter 13 raka vinster. Men scenariot från den förra matchen ringde i öronen och tycktes upprepa sig när Alvik gick upp i ledningen med drygt fyra minuter kvar av tredje. Men Sparksspelarna visade fin moral och såg till att det var lika, 52-52, inför slutperioden, som blev rejält spännande. Ledningen växlade innan Alviks tyngd till slut fällde avgörandet.

Den stora skillnaden mellan lagen var att amerikanskan Janel McCarville fanns i Alvik. Tanken var nog att hon skulle vila så mycket som möjligt under den här matchen, men Alvik tvingades ha henne på planen i nästan 30 minuter, och var som så ofta, ett annat lag med henne på banan. Redan i halvtid hade McCarville producerat mer än hälften av sitt lags poäng, och slutade matchen med 34 poäng och 13 returer. Överlag tvingades Alvik i princip gå runt på sex spelare, som svarade för 190 av de 200 minuterna, för att vinna den här matchen. Och bara fem av dem kom med i målprotokollet!

Sparks å sin sida, matchade som vanligt sitt lag på ett helt annat sätt. Redan under de två första perioderna hade elva spelare varit på planen, och i den tredje alla. Och nio av dem producerade poäng. Det var åter en gedigen laginsats, som gjorde att Sparks kunde hålla Alvik stången och så när fälla storfavoriten. Visserligen led Alvik oerhört av att Klara Lundquist inte var med, men Sparks skall ha alla heder av sin insats. Det var säsongens bästa insats och Sparks visade att inget lag går säkert för dem, nu när både Betsy Macdonald och Veronika Mirkovic kommit in i matchen och laget är fulltaligt.

Det är många som förtjänar bra betyg i Sparks. Bland flera måste vi notera Maura Fitzpatricks tvåvägsspel, och Ashanti Coleman, som match för match har spelat upp sig, och börjat bli en stabil poängproducent och viktig för Sparks under korgarna. Coleman blev poängbäst i Sparks med 16. Betsy Macdonald och Ebba Sjökvist gjorde stabila insatser på bakplanen, och Emma Johanssons elva returer imponerade.

Insatsen mot Alvik var ett gott tecken för Sparks inför slutspurten av ligans grundserie. Sju matcher återstår, med Uppsala på bortaplan på lördag som den sista innan landslagsuppehållet. Det blir en riktig streckmatch. En slutspelsplats är fortfarande möjlig, även om det blir tufft. Men klarar Sparks framöver av att hålla samma nivå som mot Alvik, så finns det chanser.

SBL Dam, Alvik Basket-Wetterbygden Sparks 70-65 (13-22, 16-13, 23-13, 18-13)

Poäng i Alvik: Janel McCarville 34, Shanity James 14, Elin Ljunggren 13, Ellen Åström 7, Anna Stern 2,

Poäng i Sparks: Ashanti Coleman 16, Maura Fitzpatrick 12, Betsy Macdonald 9, Ebba Sjökvist 7, Evelyn Ovner 6, Tilda Sjökvist 6, Ninni Salmi 5, Veronika Mirkovic 2, Emma Johansson 2