Det var en svår bortamatch som Sparks ställdes inför när man på fredagskvällen besökte huvudstaden för att möta Alvik. Inledningen av matchen ingav hopp, men i längden kunde Sparks inte stå upp mot hemmalagets storlek, styrka och bredd. Sparks tvingades registrera sin fjärde raka förlust när Alvik vann med 88-72.

Sparks fick vinna den första perioden, men sedan var det roliga slut. Alvik startade den andra med att göra 6-0 och drog sedan obönhörligt ifrån tills matchen var avgjord. Hemmalagets tyngd rent fysiskt och bredden i laget var sakerna som i högsta grad bidrog till segern. Alvik har många vapen i arsenalen, använde den här kvällen alla och slutade matchen med sex spelare på dubbelsiffrigt i poäng.

Svårast av alla att hantera för Sparksspelarna var fysmonstret Shanity James. Redan från början matade Alvik in bollar till henne, men inledningsvis klarade Sparks av att stå emot på ett bra sätt. De vanliga kämpatakterna fanns där, inte minst defensivt och i returtagningen. Framåt var Lovis Hjern på hugget med flera fina attacker och det var bara ett lyckosamt inkastspel från Alvik med två sekunder kvar av första perioden som gjorde att Sparks ledning inte var större än 17-16.

Men ju längre matchen led, desto svårare blev det för Sparks att hålla ställningarna. James tuffhet inside firade stora triumfer och Alvik banade väg för hemmaledning halvvägs med 41-33. Det hjälpte inte att Sparks testade med att byta försvar och fick igång lite trepoängsskytte i tredje genom Anna Dahl, som sänkte två raka. Hemmalaget tog perioden med 31-19 och hade då avgjort matchen.

I Alvik hade man naturligtvis koll på att Sparks är ligans ledande lag i returtagning och hade föresatt sig att inte ge bort något under korgarna. Och med kilona på sin sida vann Alvik den viktiga matchen i matchen med 49-42. Sparks, som i snitt tar 20 offensiva returer per match, kom den här dagen åt bara tio och därmed försvinner många andrachanser att göra poäng.

Precis som i matcherna som i de andra matcherna som Sparks de senaste veckorna spelat mot de bästa lagen i ligan, är det tydligt hur man konsekvent blir straffat vid misstag, om än så små. En turnover där, ett dåligt avslut där, och om man hamnar i dålig defensiv balans, så säger det pang. Det kommer en snabb spelvändning som allt som oftast resulterar i två poäng i baken. 14 poäng gjorde Alvik på snabba uppspel, mot bara två för Sparks.

Precis som i alla matcher möttes Samantha Cooper med den största respekt av motståndarna. Hon får en tuff uppvaktning med målet att bollen, och därmed avsluten, skall sättas i händerna på andra spelare. I det avseendet lyckades Alvik väl. Det var tre spelare i Sparks som hade fler avslut än Cooper, som sin vana trogen ändå satte upp respektabla siffror, med 18 poäng och 14 returer. Poängbäst i Sparks blev Sarah Saba, som på nytt gjorde en fin insats och gjorde 22. Kul också att det lossnade i skyttet för Anna Dahl, som noterades för 11 poäng.

Sparks får nu slicka såren och fira jul innan det är dags för årets sista match, som spelas 28 december, mot Norrköping på hemmaplan.

SBL Dam, Alvik Basket – Wetterbygden Sparks 88-72
(16-17, 25-16, 31-19, 16-20)

Poäng i Alvik: Shanity James 21, Janel McCarville 15, Tova Sabel 13, Elin Ljunggren 12, Anna Stern 11, Paula Juhlin 10, Nina Baresso 4, Emelie Erlandsson 2

Poäng i Wetterbygden: Sarah Saba 22, Samantha Cooper 18, Anna Dahl 11, Lovisa Hjern 9, Cajsa Uhrström 4, Emina Busatlija 3, Jelena Krsmanovic 3, Emma Johansson 2

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg