Det kändes först som väldigt långt borta att Wetterbygdens damlag skulle kunna locka en spelare som för bara några veckor sedan fanns med i WNBA draften, och som senaste vecka funnits med på Washington Mystics avslutande camp som kan ge en plats i världens bästa basketliga. Nu står vi ändå här idag med ett signerat kontrakt med den mycket starka centern Tyra Whitehead, som kommande säsong skall sälja golvytan runt korgen till ett mycket högt pris för våra motståndare! Ansvariga i Wetterbygden är superglada att kunna konstatera att Sparks kommande säsong inte kommer vara underlägsna övriga lag pga storlek och styrka runt korgarna.

23-åriga Tyra Whitehead är ett kraftpaket på 192 cm som gjort sig känd för sin fysiska basket där hon runt korgen både kan försvara sin egna korg, som att vara ett konstant hot 1-1 men också ha ett bra skott i offensiv zon. Whitehead startade sin collegebasket i Wake Forest 16/17 i ACC Conference, där hon spelade två år tills hon flyttade till San José State i Mountain West Conference inför säsongen 19/20. Väl där snittade hon 14 poäng och tio returer första säsongen, och avslutade året med följande imponerande siffror:

· Rankad etta i defensiv returtagning

· Rankad trea i offensiv returtagning

· Rankad tvåa i totala returtagningen

· Rankad tvåa i steals

· Rankad fyra i skottprocent från golvet

· Rankad sexa i blockade skott

Säsongen 20/21 blev bara fyra omgångar gammal innan Corona stängde ner allt spel, men Tyra hann ändå med att snitta 15 poäng och tio returer på dessa matcher. Whiteheads avslutning på sin collegekarriär med San José State blev som en av de mest framgångsrika spelarna i skolans historia där hon snittade double-double med 14 poäng och tio returer per match. Tyra fick efter WNBA-draften ett kontrakt för träningscampen hos WNBA-laget Washington Mystics, där hon var med fram till en sträckning satte stopp för fortsatt deltagande.

Som alla förstår är detta en klasspelare som skall hjälpa Wetterbygden Sparks kommande säsong att utmana mot toppen av SBL. Coach Krumesh Patel har bara lovord att säga om sin nya center:

Jag ser verkligen fram emot att få in Tyra till vårt lag. Hon kommer tillföra en dimension som vi saknade den gångna säsongen, med sin storlek och sin basketnivå. Hon kommer att ha förmågan att kunna påverka våra matcher kommande säsong i spelet som vi saknat. Tyra har en enorm passion för sporten, och hennes ambitiösa inställning kommer hjälpa hela laget att fortsätta utvecklas i den riktning vi önskar i klubben. Efter en mycket stark collegekarriär, och även ett första besök på WNBA-nivån i Washington, så vet jag att Tyra vill fortsätta utveckla sig själv för att ta en plats i WNBA, avslutar Krumesh Patel.

Nu när bläcket torkat på kontraktet med Wetterbygden Sparks för kommande säsong, är vi många som ser fram emot hösten när vår BIG ansluter för att bli en viktig del av vårt Sparks-lag säsongen 21/22!