Sparks sköt bort sina chanser i Kinna

7 mars, 2021

Mark Basket, om än inte tillintetgjorde, så närmast smulade sönder Wetterbygdens drömmar om en slutspelsplats till det smalaste halmstrå som tänkas kan, genom att vinna med 70-62 på sin hemmaplan. Sparks sköt formligen bort sina chanser att vinna matchen, mot ett hemmalag som kunde spela utan något ok på sina axlar.

Man får ge Mark all heder av segern, lagets tredje för säsongen. Mark utnyttjade sina styrkor på ett bra sätt, satte hårde press på Wetterbygdens guards och hade en hetare vilja i en match som inte var basketpropaganda rakt igenom, men där det bjöds på en del godbitar. Mark fick dubbelsiffrig poängproduktion från fem olika spelare, där två svenskor var i topp: unga löftet Stina Almqvist, som gjorde 16, och veteranen Johanna Prytz 15.

Sparks hade dock alla möjligheter att ta matchen, men produktionen denna dag lämnade mycket övrigt att önska. Redan från början gick det fel väg. Om det berodde på nervositet, på grund av matchens betydelse för slutspelschanserna, eller något annat är svårt att säga. Men det tog fem minuter innan den första bortapoängen trillade i.

Mark hade då redan gjort nio, och på den vägen var det, för avståndet höll sig i stort sett intakt hela vägen in i mål. Ett par gånger under matchen hade Sparks känning och var nära att gå ikapp, men varje gångs svarade Mark och höll motståndarna bakom sig. Sparks hade bra lägen matchen igenom, men bollen gick helt enkelt inte i. Skottprocenten efter den första halvleken var urusla 22. Efter en andra halva, då det förbättrades en smula, slutade Sparks matchen 30 % från golvet och det duger ju inte på långa vägar om man vill vinna matcher.

Matchen igenom fick Mark bra utdelning på sin zonpress, som Sparks långa stunder hade stora problem med. Press-breakern blev bättre i andra halvlek och efter den tredje quartern, som var Sparks bästa, anade man att en vändning skulle komma. Marks ledning hade reducerats till fyra poäng och hemmalagets anfallsspel blev statiskt och stillastående.

Mark öppnade dock den fjärde perioden med 7-0 och även om Sparks gjorde allt för att slita sig in i matchen, så kunde Mark hålla undan till vinst med 70-62. När det behövdes som mest klev de viktigaste spelarna i Mark fram, inte minst den erfarna Johann Prytz, och visade kyla när matchen skulle avgöras.

Sparks unga garde kom tyvärr inte riktigt till sin rätt i den här matchen, som blev en ganska fysisk tillställning. Det finns inte riktigt den erfarenhet som krävs för att kunna hantera olika matchbilder. Med Sparks sätt att spela, där alla får minuter och det blir oerhört många byten, elva var t e x inne på planen redan i den första quartern, blir det också svårt att få den rätta kontinuiteten och det tålamod som krävs, när det är uppförsbacke och skotten inte vill sitta.

Sparks forcering i tredje perioden leddes av lagkaptenen Evelyn Ovner, som spelade tufft och intensivt, men tyvärr var Ovner en av lagets olyckligaste framåt. Hennes 15 avslut resulterade i bara två satta. Ashanti Coleman spottade upp sig efter en eländig start och slutade matchen med 20 poäng och 14 returer, medan Maura Fitzpatrick fick ihop elva poäng och Betsy MacDonald elva.

Det här var en måstematch för Sparks för att ha minsta chans att gå till slutspel. Teoretiskt finns fortfarande chansen, men den måste betraktas som mikroskopisk. Sparks har Södertälje och A3 kvar att möta, och måste vinna båda, samtidigt som Eos inte får vinna någon. Så länge chansen finns gäller det att försöka ta den, men oavsett så gäller att avsluta säsongen i stil och med flaggan i topp.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.