Förra säsongen startade Visby Ladies grundserien med nio förluster i rad. I den tionde matchen kom gotländskorna till Huskvarna och åkte hem med sin första vinst. I år har Visby startat med fyra förluster, och frågan man ställde sig, nu när gotländskorna kom för att möta Wetterbygden Sparks igen, var förstås om förra årets scenario skulle upprepa sig.

Det visade sig ganska snabbt att så inte skulle bli fallet. Sparks byggde sakta men säkert upp en ledning som i halvtid var uppe i 24 poäng, 54-30. Och redan där var matchen vunnen för Sparks. Frågan var bara hur stor vinsten skulle bli.

För Visby, som förlorat sina inledande matcher i ligan med 30 poäng i snitt, blev den här matchen alltså inte någon vändpunkt. Ladies uppvisade stora brister i sitt lagförsvar och Sparks kunde spela ut hela sitt register, påfallande ofta på ett enkelt sätt. Segersiffrorna blev till slut 94-76.

En viktig faktor för Sparks var att man dominerade returtagningen och t ex tog fler offensiva returer än Visbys defensiva. Det gjorde att Sparks fick många andrachanser under Visbys korg och kunde få mycket poäng på snabba uppspel efter försvarsreturerna. Anmärkningsvärt vad gäller returtagningen var att Emma Johansson, den 16-åriga talangen i Sparks, rev ned hela tio stycken.

Sparkscoachen, Fransisco Pinto, var påfallande belåten med att hans lag producerade så pass mycket som 94 poäng, efter att förra säsongen bara en gång kommit över 70, men framför allt att laget kunde studsa tillbaka efter de senaste förlusterna och att det lossnade individuellt på flera fronter.

Pintos kollega i Visby, Eivind Möstl, såg trots förlusten, matchen som ett fall framåt, i synnerhet den andra halvleken då hans lag spelade upp sig. ”Den svaga returtagningen och att vi inte klarar av att sätta emot fysiskt gjorde att vi tappade matchen”, sa Möstl.

Möstl har dock en riktig lirare i sitt lag i form av Alexa Middlleton, som dock är alldeles för ensam. Middleton är en point guard som har en enastående speluppfattning och ett imponerande rörelsemönster, med fina tempo- och riktningsförändringar från dribbling. Uppgiften totalt sett blir lite för tung för Middleton, som av nödvändighet måste producera mycket poäng i Visby men egentligen skulle behöva ägna sig helt och hållet åt pg-uppgiften.

Både Sparks och Ladies kom till spel med en kugge borta. Amerikanskan Teresa Ekhelar har fått lämna Sparks efter de tre inledande omgångarna av grundserien. Hon klarade inte riktigt av att prestera på den förväntade nivån. Frågan om och i så fall när Ekhelar skall ersättas är fortfarande öppen.

Visby, som även med alla spelare på plats, har en tunn rotation, tvingades spela utan sin finska guard, Isabella Kaukopaasi, som fått en spricka i armen och måste gå i gips några veckor. Med Julie Spencer inte helt kurant p g a en fotskada var det naturligtvis inga bra odds för gästerna i den här matchen.

Den stora vinsten mot Visby blev egentligen inget allvarligt test för Sparks, men ett bra tillfälle att komma på rätt spår. Framför allt lossnade skyttet utifrån. Det har ju varit lite tunnsått med den varan i de inledande matcherna, men mot Visby sköt Sparks fina 41% från trepoängslinjen, låt vara att många av skotten var helt öppna och ohotade. Inte minst var det glädjande att det släppte för Cajsa Uhrström, som haft en mindre lyckad inledning på säsongen, delvis för att hon är mer påpassad av motståndarna den här säsongen. Uhrström satte tre av sina sju trepoängsförsök och varierade med attackpoäng för totalt 15 pinnar.

Det var viktigt att det lossande för Uhrström och samma sak gäller för Sarah Saba, som också behövde en boost för sitt självförtroende inför fortsättningen. Saba fick priset som matchens lirare i Sparks efter att hon levererat 18 poäng och tolv returer och överlag inspirerat spel.

Sparks, och matchens, gigant var dock åter Samantha Cooper, som än en gång noterades för en mäktig double-double, 30+16. Värvningen av kanadensiskan har varit en fullträff för Wetterbygden. Hon har redan tagit plats som en av de allra främsta spelarna i den svenska ligan.

Wetterbygden Sparks – Visby Ladies, SBL Dam, 94-76
( 26-14, 28-16, 19-24-21-22)

Poäng i Wetterbygden
Samantha Cooper 30, Sarah Saba 18, Cajsa Uhrström 15, Lovisa Hjern 12, Jelena Krsmanovic 7, Eira Borgh 5, Ebba Sjökvist 3, Anna Dahl 2, Emma Johansson 2

Poäng i Visby
Alexa Middleton 24, Jaycee Coe 16, Julie Spencer 11, Micheline Mercelita 10, Johanna Persson 9, Jonna Raflund 6