Det är inte ofta man vinner basketmatcher om man gör bara 57 poäng. Och så blev det för Wetterbygden Sparks som på lördagseftermiddagen gästade Norrköping Dolphins. Men så är ju också Dolphins ett lag som känt för att kunna ta udden av motståndarnas hot, vilket de på nytt gjorde denna dag.

Hemmalaget gjorde 83 poäng framåt och styrde matchen i stort sett från början till slut. Det vara bara en gång i första perioden som Sparks gick fram till ledning, 16-15, men därefter var det roliga slut.

För första gången den här säsongen förlorade Sparks returtagningen, vilket ytterligare försvårade möjligheterna att vinna matchen. Den som styrde under korgarna var Erika Davenport, en ”mini-Hyder” i Norrköping. Hon rev ned 14 returer, starkt understödd av sin amerikanska lagkamrat, Camille Zimmerman, som fick ihop tio.

Det blev en match som spelades i ganska makligt tempo, vilket passade Norrköping bra och förmodligen var vad de ville. Istället utvecklades det hela till skyttegravsbatalj, där hemmalaget kunde göra sina drag i defensiven, vilket Sparks inte hade något vapen mot. Bollen hamnade allt som oftast i ”fel händer” sett ur Sparksperspektiv. Det gjorde att Evelyn Ovner stannade på för henne beskedliga åtta poäng, och att Maura Fitzpatrick bara kom åt att sätta en trea och slutade på sju poäng. Och det orsakade att Sparks som lag landade på svaga 34 % på tvåorna och 15 % på treorna.

Norrköping kunde leva med att Keri Jewell-Giles noterades för 21 poäng, den enda spelaren i Sparks som kom upp i tvåsiffriga poäng. Jewell-Giles gjorde bra match och var för dagen klart bäst i Sparks. Hon har en bra utvecklingskurva och tycks ha anpassat sig till spelet i den svenska ligan. Dessvärre kan man inte säga samma sak om hennes amerikanska kollega A’shanti Coleman. Hon tycks inte alls ha funnit sig tillrätta, spelar helt utan självförtroende och lyckades inte producera en enda poäng i matchen. Det vill till att Coleman snart börjar visa framfötterna, i synnerhet i den här typen av matcher där laget blir så låst och mycket hänger på individuella initiativ.

Positivt var att både Emma Johansson samt Ebba och Tilda Sjökvist tog mycket initiativ framåt. Både Tilda och Ebba fick ha en hel del boll under sina minuter på planen, och spelade stabilt, utan en enda turnover på kontot. Förhoppningsvis fortsätter alla tre utvecklas. Och de enda Sparksspelarna som gick plus under sina minuter på planen var Ninni Salmi och Tilda Lindström. Salmi är en spelare som väldigt viktig att ha på planen för Sparks. Hon kommer inte att vinna någon skytteliga, men gör en oerhörd massa nytta för laget med sin returtagning och förmåga att hela tiden vara på rätt plats i båda ändarna av planen.

I Norrköping var det de som väntat de tre amerikanskorna och landslagsuttagna Lovisa Hjern som dominerade. Hjern, förra säsongen i Sparks, hade väl inte sin bästa match den här gången, överarbetade några gånger och tog en del beslut som inte verkade så överlagda. Dolphins andra guard, Chanelle Molina, var en begivenhet. Hon har fina meriter från den bästa collegeconferensen, Pac West, och visade sig vara en följsam och elegant spelare med fin blick för spelet.

För Sparks del är det bara att bita i det sura äpplet, ta lärdom och försöka göra saker och ting bättre nästa gång. Näst sista matchen innan landslagsuppehållet blir Uppsala på hemmaplan kommande lördag, 31 oktober. Det blir en viktig match för båda lagen, som förväntas hamna i samma härad i grundserien och som båda tagit två vinster under de inledande fyra omgångarna.

Matchfakta Norrköping Dolphins – Wetterbygden Sparks: 83-57 (24-18, 18-16, 19-10, 22-13)

Poäng i Norrköping: Erika Davenport 21, Chanelle Molina 17, Camille Zimmerman 17, Lovisa Hjern 10, Anna Lundquist 6, Alva Karlsson 3, Rakel Gyberg 3, Matilda Ståhl 3, Ella Eklöf 3

Poäng i Sparks: Keri Jewell-Giles 21, Evelyn Ovner 8, Tilda Sjökvist 7, Maura Fitzpatrick 7, Emma Johansson 5, Ebba Sjökvist 4, Tilda Lindström 2, Debbie Alem 2, Ninni Salmi 1