En 26-årig Stockholmstjej, ligaveteran och med trepoängsskyttet som absolut specialitet. Så kan man i en mening beskriva Wetterbygdens Sparks senaste nyförvärv och tionde spelare in i truppen, Erica Iderstål. Hon kommer närmast från en säsong med Mark Basket, där hon även spelade 2017/18.

”Det känns otroligt roligt att spela denna säsong med Sparks. Wetterbygden känns som en seriös klubb med en fin gemenskap, vilket lockade mig till spel där. Jag har blivit mycket bra bemött av ledning och coach, och tror att jag kommer passa väldigt bra i laget, Hoppas kunna bidra med rutin och erfarenhet från damligan samt med ett bra skytte och mycket löpningar på planen. Mina målsättningar för det kommande spelåret är att fortsätta utvecklas och ha en bra säsong. Och naturligtvis att vi som lag får ihop ett riktigt bra och roligt spel, och tar oss så långt vi bara kan!”

Så säger Erica Iderstål om sin nya utmaning i Wetterbygden Sparks. Och det är en ytterst rutinerad spelare som ansluter. I höst kommer Iderstål att börja sin tionde raka säsong i ligan, och i den sjätte klubben. Sin basketuppfostran fick Erica i Skuru, och när det var dags att gå vidare blev det i Sveriges största basketförening, Fryshuset, som har sitt huvudsakliga upptagningsområde i de södra delarna av Stockholm.

Iderstål debuterade i Basketettan redan som 13-åring, och ligadebuten skedde i 08 Stockholm HR, som Fryshusets representationslag då hette, säsongen 2011/12. 08 Stockholm/Fryshuset är den ligaklubb som Erica Iderstål främst representerat, under fyra säsonger. De övriga är Alvik, Solna, Uppsala och Mark. Erica har också 67 u-landskamper under bältet, från U15 upp till U20.

Att Erica Iderstål förväntas tillföra skytte utifrån till Sparks är ingen överdrift. Hon har under karriären gjort sig ett namn som ett reellt hot från trepoängslinjen, vilket siffrorna också tydligt visar. Under sina nio år i ligan har Iderstål skjutit 40 % eller bättre på treorna under fyra säsonger, och under 30 % bara under debutsäsongen.

Det är också främst det som coach Krumesh Patel nämner när han kommenterar värvningen av den fortfarande unga ligaveteranen Erica Iderstål:

“Det känns mycket bra att Erica ansluter till oss. Hennes fina skytte kommer att hjälpa oss sprida golvet ordentligt, både I transition och i halvplansspelet. Erica kommer tillföra en gedigen erfarenhet av ligaspel till gruppen och kunna stötta de andra.”