Nu är äntligen spelprogrammen för Svenska Basketligan herr och dam säsongen 2018-2019 klara. Vi kan konstatera att det blir upp till bevis för både Stars och Sparks. Redan den 21 september beger sig Stars till Luleå för möte med BC Luleå för att sen en vecka senare den 29 september ta emot en av förhandsfavoriterna, Jämtland Basket, hemma i Huskvarna Sporthall. Samma dag (29 september) fast tre timmar tidigare begår Sparks sin seriepremiär när ingen mindre än de regerande svenska mästarinnorna i form av Luleå Basket kommer på besök.

Svenska Basketligan herr består denna säsong av totalt tio lag där man möter varandra totalt fyra gånger i grundserien. Lag 10 har spelat färdigt i SBL för den här gången medan lag 9 spelar ett kval mot lag 2 i Superettan (dubbelmöte). Lag 1-8 går till slutspel där kvartsfinalerna spelas i bästa av fem matcher medan semifinalerna och finalen spelas i bästa av sju matcher.

Svenska Basketligan dam består denna säsong av totalt 11 lag. Detta betyder att det finns en vakans i en serie som inför säsongen 2019-2020 räknar med att vara 12 lag. Detta får till följd att inget lag riskerar att degraderas kommande säsong och Lag 1 i Superettan tar steget direkt upp till SBL dam utan att behöva kvala. Precis som i SBL herr går Lag 1-8 till slutspel med den skillnaden att kvartsfinalerna spelas i bäst av tre matcher medan semifinaler och finalen avgörs i bäst av fem matcher.

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, kommenterar det faktum att spelprogrammen nu är satta och vad som väntar Sparks respektive Stars:

Om vi börjar med våra damer så vet jag inte om det går att få en mycket tuffare lottning än Luleå Basket och A3, Umeå i de två första matcherna. Samtidigt så är det många gånger som nykomling lite tacksammare att möta de allra bästa lagen i början av säsongen. Om inget annat känns det som att vi har väldigt lite att förlora dessa bägge matcher, snarare som så att vi kan spela helt utan press. Däremot ska vi naturligtvis göra allt i vår makt för att bråka så mycket som möjligt med dom, inte minst hemma i Huskvarna Sporthall där jag både hoppas och tror att vi kommer vara jobbiga att möta.

– För herrarna ska vi ut på ett riktigt maraton. 36 matcher kommer krävas att man har en plan på både kort och lång sikt och inte minst tar vara på de landslagsfönster som kommer finnas under säsongen. Dessa avbrott i seriespelet kommer egentligen vara de enda riktiga tillfällena för lagen att kunna träna ordentligt när två matcher per vecka annars kommer att handla mycket om att resa och återhämta sig så mycket som möjligt för att undvika dra på sig skador. Som nykomling lär vi behöva bekänna färg i alla matcher men det är något som vi ser fram emot och på ett sätt måste älska, säger Dennis Aulander. 

Nytt för denna säsong är att Wetterbygden Basketball kommer arrangera dubbelmöten hemma i Huskvarna Sporthall under fem lördagar för att manifestera basketsporten och det faktum att man är en av tre basketföreningar i Basketsverige som kan påvisa lag i både SBL dam och herr. Första helgen är alltså den 29 september när Luleå Basket (dam) och Jämtland Basket (herr) kommer till Vätterbygden och Huskvarna Sporthall – övriga datum är: 27 oktober, 15 december, 19 januari och 2 mars.

För fullständigt spelprogram se hemsidan under flikarna ”Stars” respektive ”Sparks” (spelschema).