Det blev en ligapremiär som heter duga för Wetterbygden Sparks, som fick bege sig till Lund för att möta Eos, som normalt är svårspelade på sin hemmaplan. Förra säsongen vann Eos båda mötena lagen emellan, men den här gången blev det annat. Efter en fint genomförd match kunde Sparks åka hem med båda poängen. Segern skrevs till 73-60.

Sparks tog kommandot tidigt i matchen, när man hittade ett fint flyt i anfallsspelet, spelade metodiskt och delade bollen på ett bra sätt. Det resulterade i 22 gjorda poäng både i den första och andra perioden, medan Eos bara mäktade med 27 i den första halvleken.

Eos, vars lag innehåller många individuellt skickliga försvarsspelare, fick inte alls ihop det lagmässigt och det var tydligt att coach Hernandez i Eos pratade försvar i pausen. Och en skillnad blev det i den tredje quartern. Hemmalaget uppvisade en helt annan intensitet i defensiven och en plötslig poängtorka uppstod i Sparkslägret. Eos började krypa närmare och var ett tag bara åtta poäng efter. Men Sparks höll stången bakåt och lät sig inte panikslås, utan lyckades till slut hålla den tredje perioden jämn.

Det var i mångt och mycket en laginsats som gjorde att det blev en 13-poängsseger för Sparks. Med undantag för darrigheten i period tre kändes det hela vägen som stabilt och säkert. Nio av Sparksspelarna kom med i poängprotokollet, med Theresa Ekhelar i topp med 14.

En viktig faktor i segern var Sparks överlägsenhet i returtagningen. Det blev hela 58-30 i den grenen, av vilka Samantha Cooper ensam svarade för imponerande 19. Kanadensiskan hade annars inte sin bästa dag framåt, tufft försvarad av Eos nyförvärv från Nya Zeeland, Mary Goulding. Cooper fick ändå ihop tio poäng trots att hon bara satte vart fjärde skott. Men Cooper är en spelare som gör det som krävs för laget, vilket hon tydligt visade idag.

En bra match hade Theresa Ekhelar, som hade många duster med Eos tvåmetersspelare Dubravka Dacic. Förutom den fina poängproduktionen var hon nära en double-double efter sina nio returer och gjorde hon en gedigen defensiv insats.

Men det är flera som måste nämnas en sådan här dag, t ex Jelena Krsmanovics smarta och effektiva spel, som dessutom resulterade i tolv poäng. Lika många gjorde för övrigt Sarah Saba. Och så har vi ju nyförvärvet på point guard positionen, Lovisa Hjern. En helgjuten insats blev det från den förra Norrköpingsspelaren som gick mest plus av alla på planen (+23) och välförtjänt fick priset som matchens lirare i bortalaget.

– Lovisa gjorde det riktigt bra, inte minst genom att styra tempot i matchen, kommenterade Fransisco Pinto.

På minuskontot för Sparks hamnade antalet turnovers, en sak som coach Pinto har bestämt sig för att jobba hårt med den här säsongen. Målet är komma ned till 12-15 per match, medan det mot Eos blev oroväckande 29 stycken (Eos hade 19). En ”normal” dag kan man straffas rejält hårt av så många bortkastade bollar, men Sparks klarade sig den här dagen genom att man hade klart bättre siffror i alla andra viktiga statistiska kategorier än motståndarna, som skottprocent och returer.

Efter cupförlusten mot Alvik senast får den här matchen sägas ett stort kliv i rätt riktning. Inte minst var det kul att se att man kan skönja linjerna i det mer lagorienterade spel som Sparks eftersträvar den här säsongen, där många spelare skall vara involverade när det gäller ansvar och beslutsfattande.

Vi gjorde många bra saker, men också en del saker, främst defensiva beslut, som behöver bli bättre. Men på det taget är vi förstås nöjda och glada över att vi åker hem med en vinst, summerade coach Pinto ligapremiären.

SBL Dam: EOS – WETTERBYGDEN SPARKS 60-73 (16-22, 11-22, 13-14, 20-15)

Poäng i Eos: Louise Noaksson 15, Dubravka Dacic 9, Georgia De Leeuw 9, Julia Nyström 9, Mary Goulding 8, Kajsa Lundahl 6, Karoline Teigeland 2, Emelie Ånäs 2

Poäng i Wetterbygden: Theresa Ekhelar 14, Sarah Saba 12 Jelena Krsmanovic 12, Samantha Cooper 10, Lovisa Hjern 8 , Emina Busatlija 7, Cajsa Uhrström 5, Anna Dahl 3, Emma Johansson 2

 

Skribent: Tapio Joulamo
Fotograf: Peter Forsberg